E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural---

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural
16 Şubat 2024 - 18:10 borsagundem.com

Tam zamanlı bir işte çalışırken sermayenizi artırmak için piyasalarda alım satım yapmak mümkün olsa da, başarı için bazı kurallara uymanız gerekir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda alım satım yapan yatırımcılar arasında tam zamanlı olarak bir başka işte çalışan ve aynı zamanda piyasalarda sermayelerini büyütmek isteyenler, tüm yatırımcılar arasında belki de en disiplinli olması gerekenlerdir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yarı zamanlı olarak piyasalarda alım satım yapan trader’ların, yatırım süreçlerini işlerine de engel olmadan sürdürmeleri oldukça zor olsa da imkansız değildir.

Yarı zamanlı trade ederek sermayenizi büyütmek

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bazı kurallara uyulması halinde, yarı zamanları trader’ların da işlerine engel olmayacak şekilde kazançlarını optimize etmelerinin nasıl mümkün olduğunu gösteriyor. Burns, tutarlı ve disiplinli olmanın en önemli gereksinimler olduğunu altını çizdiği makalesinde bazı kurallara yer veriyor.

İşte Burns’ün, yarı zamanları trader’ların uyduğu takdirde sermayelerini büyütebileceklerini öngördüğü 20 kural…

20 kural

Yarı zamanlı yatırımcılar, işlem yapabilecekleri bir zaman aralığı seçmelidir. ‘Swing trade’ ve ‘trend yatırımı’ genellikle seans açılışında mı yoksa kapanışında mı gerçekleştirildiğine ilişkin sinyalleri almak için en kolay olanlardır. Geceleri çalışırsanız ve tamamen odaklanabilecek kadar dinlenirseniz, ‘day trade’ yani günlük alım satım yapmak da mümkündür. İşyerinde günlük alım satım yapmaya çalışmak iyi bir fikir değildir çünkü muhtemelen işinizi yapamazsınız veya tüm dikkat dağıtıcı unsurlar nedeniyle alım satımlarınızı yaparken en doğru kararı veremezsiniz.

Yarı zamanlı bir yatırımcı, sistemini yürütmek için uygun trade araçlarına erişime ihtiyaç duyar; çoğunun grafik platformu olan bir bilgisayara ihtiyacı olacaktır; strateji basit olmadığı ve işlem hızı gerektirmediği sürece çok az yatırımcı yalnızca telefonda ticaret yapabilir.

Tam zamanlı bir işiniz varsa, yaşam masraflarınızı karşılamak için çok fazla sermayeyle riske girmenize gerek yoktur. Bu nedenle rahat olmanız ve sadece nasıl alım satım yapılacağını öğrenmeye odaklanmanız yeterlidir; çok fazla risk almanıza gerek yoktur.

İşe gitmeden önce grafikleri taramanız, araştırma yapmanız ve bir izleme listenizi oluşturmanız işinizi kolaylaştırır. Mesai saatleri içerisinde piyasalarda alım satım fırsatı arayıp izleme listenize eklemeye çalışmamalısınız.

Bir işleme girmeden önce, giriş, çıkış ve pozisyon büyüklüğünüzün tümünün planlandığı bir yatırım planınız olması gerekir. Çok fazla analize ihtiyaç duymadan gerçek zamanlı olarak alım satım pratiğinizi kolaylaştırmanız şarttır. Bu nedenle, her gün işe gitmeden önce mutlaka bir alım satım planı oluşturmalısınız.

Yapmanız gereken bir işiniz olduğunda fazla işleme girmemek en doğrusu olacaktır. Kazanan pozisyonlarda oturmayı öğrenmek her yatırımcının hedefi olmalıdır. Bu nedenle işlemleriniz lehinize gittiğinde ve henüz bir çıkış sinyaliniz olmadığında işinize devam edin ve pozisyonunuza müdahale etmeyin.

Tüm gün boyunca fiyatın her adımını izlemeyin, bunu isteseniz de başaramazsınız. Sadece pozisyonlarınızı, izleme listenizi ve sinyallerinizi kontrol etmek için planlanmış zaman dilimleri yaratın.

Pozisyona girişte 1:2 veya 1:3’lük risk/getiri oranı aramak, daha hızlı yatırım kararları almak için iyi bir filtredir.

Pozisyon büyüklüğünüze göre ayarladığınız zarar durdurma noktanızın, toplam yatırım sermayenizin yüzde 1'inden fazlasını geçmeyeceğinden emin olun.

Zarar durdur sinyaliniz, ölçtüğünüz teknik seviyeye dayanmalıdır; bu bir fiyat seviyesi, model veya teknik gösterge olabilir.

Zarar durdurma, takip eden zarar durdurma ya da kar hedefi seviyeniz tetiklenene kadar bir işlem yapmayın. Bu size çok fazla zaman tasarrufu sağlar.

İşlemlerinizi kontrol edeceğiniz saatleri belirleyin ve yalnızca bu saatlere sadık kalın.

Pozisyon büyüklüğünüz, işlemleriniz hakkında strese girmemenizi ve sinyalleriniz tetiklendiğinde tereddütsüz şekilde işleme girmenizi sağlayacak miktarda olmalıdır.

Tamamen anladığınız ve inandığınız bir stratejiyle işlem yapın; bu, beklentiler üzerindeki stresi büyük ölçüde azaltır.

Lehinize sonuçlanması olası işlemleri tanıyın ve öğrenin ve sadece bu avantajınızı kullanmanıza olanak tanıyan işlemlere girin.

Alım satımlarınızı bir hobi gibi değil, bir iş gibi yürütün. İşletmeler para kazanır, hobiler para kaybeder; işlem yaparken kendinizi kumarbaz değil, ticari bir işletmeci gibi hissetmelisiniz.

Gün boyunca finans haberlerinin sizi işinizden veya yatırım sisteminizi takip etmekten alıkoymasına izin vermeyin. Planınıza sadık kalın ve mutlaka her şeyi planlayın.

Pozisyonlarınız hakkında başkalarıyla konuşmayın, bu sadece sinyallerinizi alırken tarafsız kalmanızı zorlaştırır. Pozisyonlarınızı başkalarıyla paylaşarak yatırımlarınıza ego veya duygularınızı dahil etmemeye dikkat edin.

İzleme listenizde stratejinizle alım satım yapamayacağınız kadar değişken olmayan hisse senetlerine yer verin. İş yerindeyken ayarlamak ve unutmak için sisteminizde kullanabileceğiniz ve yalnızca gerektiğinde kontrol edebileceğiniz hisse senetlerinin alım satımını yapmaya özen gösterin.

Size uygun olarak belirlediğiniz zaman dilimine mutlaka sadık kalın; işteyken daha düşük zaman diliminde pozisyona girmeyin ve her mum hareketini izlemeniz gerekiyorsa işlemden çıkın.

Profesyonel bir yatırımcı olmanın 5 adımı

 

Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni

 

Yatırımda başarıyı sürekli kılmanın 6 etkili yolu

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)