E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallinin devamı için ekonomiye dair kötü haberlere ihtiyaç var---

Rallinin devamı için ekonomiye dair kötü haberlere ihtiyaç var

Rallinin devamı için ekonomiye dair kötü haberlere ihtiyaç var
05 Mart 2024 - 14:25 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD borsalarındaki rallinin devamı için ABD ekonomisine dair bazı kötü haberlere ihtiyaç olabileceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki rallinin devamının ekonomik verilere bağlı olduğu düşüncesi bir süredir Wall Street uzmanları tarafından dillendiriliyor. Peki bu varsayıma göre hangi ekonomik verilerin nasıl seyretmesi gerekiyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre,Clocktower Group'un baş stratejisti Marko Papic, borsa rallisinin ‘sağlıklı’ şekilde devam edebilmesi için ekonomiye dair ‘bir doz’ kötü habere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Bir doz kötü haber

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Papic, “Yavaşlama tam olarak doktorun emrettiği şey” diyor. Papic'e göre, ABD hisse senetlerindeki boğa piyasasının yükselmeye devam etmesi için bir doz kötü ekonomik habere ihtiyaç bulunuyor.

Cuma günü S&P 500 ve Nasdaq’ın rekor bölgelere doğru yükselişini gördükten sonra hisse senetleri yeni haftaya düşüşle başladı. Papic, Pazartesi günü paylaştığı notta, boğa piyasasındaki yükselişin devam etmesi için hisse senetlerinin daha zayıf ABD ekonomik verilerine ihtiyacı olduğunu ifade etti ve şunları ekledi: “Görüşümüzü özetlemenin basit yolu, ‘kötü haber iyi haberdir' kampında sıkı bir şekilde kalmamızdır. Yavaşlama tam olarak doktorun emrettiği şey.”

Papic, “Zayıf ekonomik veriler, Fed'in Aralık ayındaki ‘dönüş' sinyalini haklı çıkaracak, bu da uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşürecek ve reel faiz oranlarının düşmesine yardımcı olacak” diye yazdı.

Papic, faiz indirimleri olmazsa, yüksek borçlanma maliyetlerinin, kredi sıkıntısının ve pandemi döneminin mali teşviklerinden kaynaklanan azalan nakit birikiminin eninde sonunda tüketici harcamalarına bir darbe vuracağını belirtti.

Papic, dengeleyici bir unsur olarak, tarihsel bir perspektiften bakıldığında nispeten düşük hanehalkı borç-gelir oranlarına ve politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,5 aralığından düşürmek için geniş bir alanı olan bir Fed'e dikkat çekti. Papic, bu çerçevede yatırımcıların şunu sorması gerektiğini belirtti: “Fed'in 525 baz puan indirimi varsa, resesyonda hisse senetleri gerçekten ne kadar düşebilir?”

Ekonomi dirençli kalmaya devam ederse…

Hisse senetlerinde taktiksel bir geri çekilme yaşanabilirken Papic, ABD ekonomisinin dirençliliği göz önüne alındığında tahvil getirilerindeki canlanmanın hisse senetleri için daha büyük bir risk oluşturacağını düşündüğünü ekliyor.

10 yıllık Hazine tahvili getirisi Pazartesi günü 3 baz puan artışla yüzde 4,22'ye yükselse de Ekim ayında hisse senetlerinin düşüşe geçtiği yüzde 5'lik zirvenin hala oldukça altında.

S&P 500'ün Ekim 2023'ten bu yana kabaca yüzde 21,5'lik kazancı, ‘dot-com balonu’ döneminde ve II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan durgunlukların ardından görülen geçmiş dalgalanmaları anımsatıyor. Papic, “Yatırımcılar enerji gibi büyümeye duyarlı sektörlerde kendini korumaya alabilir ancak teknoloji sektörünün S&P 500'ün yüzde 30'unu oluşturduğu göz önüne alındığında, ekonomi yer çekimine meydan okumaya devam ederse hisse senetlerinde bir gerileme kaçınılmazdır” diye yazıyor.

Bugünkü büyüme hissesi rallisi 90'ların teknoloji balonuna mı benziyor

 

Yapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?

 

Tek günlük güçlü ralliler ayı piyasası işareti

 

Rallide FOMO’dan bahsetmek için erken

 

Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?

 

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)