E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?---

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?
28 Şubat 2024 - 16:26 borsagundem.com

Teknoloji hisselerinin liderliğinde olağanüstü bir yükseliş yakalayan Amerikan borsalarında yatırım uzmanları balon piyasası ihtimalini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının geçen yılki olağanüstü yükselişi bazı ayı piyasası yatırımcılarını Amerikan hisse senetlerinin bir balon içerisinde olduğuna ikna etti. Ancak MarketWatch’un haberinde yer alan DataTrek verileri tarihsel göstergelerin farklı bir hikaye anlattığını gösteriyor.

DataTrek verilerine göre, 1974’ten bu yana S&P 500 Endeksi her balon piyasasında zirveye ulaşmasından önceki üç yıl boyunca %100’ün üzerinde yükseliyor. Son üç yılda ise bazı hisse senetlerinin gösterdiği etkileyici performansa rağmen S&P 500 Endeksi aynı dönemde nispeten daha sınırlı bir yükseliş gösterdi. S&P 500 son üç yılda %31 oranında yükseldi ve bu oran endeksin genel ortalaması olan %29’a oldukça yakın.

Borsa araştırmaları firması borsalarda bir balon olmadığı görüşünü birkaç örnekle daha destekliyor. S&P 500 Endeksi Ekim 1987’deki piyasa çöküşünde, dotcom balonunun patlamasında ve hatta Ocak 2022’deki Kovid sonrası boğa piyasası zirvesine kadar geçen üç yıl boyunca %100’lük performans artışını sağladı.

DataTrek’in kurucu ortakları Nicholas Colas ve Jessica Rabe endeksin bugüne kadar olan üç yıllık performansın böyle bir yükselişi göstermediğini belirterek “balon riskinin” masadan kalkmış olabileceğini belirtiyor.

Amerikan hisse senetleri için mütevazı bir geri çekilme ihtimali canlılığını korusa da DataTrek ekibi mevcut seviyelerde büyük sermayeli ABD hisse senetlerine ilgi duymayı sürdürdüklerini belirtiyor.

Balon piyasası görüşünü savunanlar ne diyor?

Elbette borsalardaki geçmiş performanslar gelecekteki getirileri garanti etmez. Şüpheci yatırımcılar için rekor seviyelerde işlem gören hisse senetleri konusunda temkinli olmak için hâlâ birçok neden var.

Geçmişte piyasaların aşırı yükselişte olduğuna dair temel göstergelerden biri olan Bank of America’nın boğa-ayı göstergesi piyasaların aşırı yükselişte olduğunu işaret ediyor. BofA göstergesi Amerikan hisse senetleri yatırımcılarının son iki yıldakine göre çok da iyimser olduğunu gösteriyor.

Amerikan borsalarının geçen yılki yükselişi büyük ölçüde az sayıdaki şirketin olağanüstü yükselişi sayesinde gerçekleşmişti. Söz konusu hisse senetleri arasında yapay zeka yatırımcılarının gözbebeği Nvidia hisseleri de bulunuyordu.

Bu şirketler bilançoları ve bildirimleriyle yatırımcıları etkilemiş olsa da hâlâ geçmişe göre olan prim değerlemeleriyle işlem görüyorlar.

Apollo'dan Torsten Slok'a göre, analistlerin bir yıl sonraki bilanço beklentilerine dayanan S&P 500'deki en büyük 10 şirketin medyan değerlemesi, dotcom balonunun zirvesinde olduğundan daha yüksek.

Bu aşırı yoğunluklu piyasa S&P 500’ün on yıllardır olduğundan çok daha fazla birkaç hisse senedine odaklı hale gelmesine sebep oldu. Deutsche Bank'a göre, ABD'nin en büyük beş şirketi (Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon ve Alphabet) endeksin toplam değerinin %25’ini oluşturuyor. Bu rakam 1970’lerden bu yana en yüksek seviye.

Bununla birlikte, hisse senetlerinin 2022'deki geri çekilmesi de hesaba katıldığında mevcut yükseliş daha az aşırı görünüyor. 1 Ocak 2023'ten bu yana Nvidia’nın hisse senedi fiyatı %440 artmış olabilir. Ancak dev çip üreticisinin Hisse fiyatı, diğer teknoloji devleriyle benzer bir biçimde 2022’deki piyasa bozgunu sırasında yarı yarıya düşmüştü.

Muhteşem Yedili rallisi internet balonundan çok farklı

 

JPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden

 

Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)