E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallide FOMO’dan bahsetmek için erken---

Rallide FOMO’dan bahsetmek için erken

Rallide FOMO’dan bahsetmek için erken
01 Mart 2024 - 11:39 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD borsalarındaki güçlü rallide henüz FOMO duygusunun ağır basmadığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarında trenin kaçtığı konusunda yatırımcıların endişe duyduğu ve panik alım yaptıkları görüşü gerçeklikten uzak olarak değerlendiriliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle gün içi alım satım yapan trader’ların ABD borsalarındaki ralliyi kaçırmaktan korktukları ve bunun bir FOMO zihniyetini ateşlediğini düşünmek için erken olduğu düşünülüyor.

Yüksekten alım yapma korkusu

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, hisse senedi piyasasındaki rekor ralli henüz ‘gün içi trader’lar arasında spekülatif bir FOMO zihniyetini ateşlemedi. Vanda Research'e göre, borsanın bu yıl rekor seviyelere doğru yükselişi perakende yatırımcıları arasında henüz bir FOMO yaratmış değil.

Firma, son fon akışı verilerine göre perakende yatırımcıların borsada agresif alım düşüşleri konusunda ‘tedirgin olduklarını’ söylüyor. Bu veriler, son hafta bazında perakende alımların Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.

Vanda Research paylaştığı notta, “Birçok kişinin yüksek fiyattan alım yapma talihsizliğine düşmek istemediğinden şüpheleniyoruz” diyor.

Balon hissiyatı için erken

Opsiyon ticareti faaliyetlerini içeren Vanda Research'ten elde edilen veriler, diğer göstergelerle karşılaştırıldığında mevcut borsa duyarlılığının farklı bir resmini çiziyor. Örneğin, CNN Korku ve Açgözlülük Endeksi son birkaç haftadır ‘aşırı açgözlülük’ bölgesinde geziniyor ve bazı piyasa uzmanları borsanın 1999 ve 2000'de görülen ‘dot-com balonu’na rakip olabilecek bir erime içinde olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Ancak GameStop ve AMC gibi meme hisselerinin daha büyük oranda sıçradığı 2021'de görülen spekülatif ticaret balonuyla karşılaştırıldığında, opsiyon ticareti verileriyle ölçüldüğü üzere perakende yatırımcılar arasındaki mevcut piyasa hissiyatı şu an için görece sessiz görünüyor. Vanda Research, “Mevcut spekülatif perakende opsiyon faaliyetinin ölçeği, GME ve AMC balon seviyelerinin yalnızca bir kısmına karşılık geliyor” diye yazıyor.

Bu, diğerlerinin yanı sıra Super Micro Computer ve MicroStrategy gibi bir avuç yapay zeka ve kripto ile ilgili hisse senedi etrafında yoğunlaşan ticaret faaliyetlerindeki artış göz önüne alındığında bile geçerli gözüküyor. Notta, “Popüler küçük sermayeli hisse senetlerindeki mevcut spekülatif perakende faaliyetleri, GME ve AMC'nin tek başına üç yıl önce çektiği yatırımla karşılaştırıldığında harcamaların yüzde 10'undan azına tekabül ediyor” deniliyor.

FOMO ileride canlanabilir

Bu, Vanda Research'e spekülatif yükselişler sırasında perakende yatırımcılar arasında yaygın olarak görülen ‘ralliyi kaçırma korkusu’ yani FOMO zihniyetinin ileride bir canlanma yaşayabileceğini gösteriyor.

Vanda Research. "Piyasalarda önemli bir FOMO varmış gibi görünse de, somut veriler bunun yerine temkinli iyimser bir perakende topluluğuna işaret ediyor. Elbette işler hızla değişebilir ancak spekülatif perakende yatırımı konusunda alarm çalmaya başlamadan önce almamız gereken çok yol var” diyor.

Nvidia yapay zeka FOMO’suna yeni bir soluk getirdi

 

Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?

 

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?

 

Muhteşem Yedili rallisi internet balonundan çok farklı

 

JPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)