E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?---

Yapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?

Yapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?
04 Mart 2024 - 15:38 borsagundem.com

Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi Amerikan borsalarını son dönemde rekor seviyelere taşıdı. Insider haberinde Wall Street’in altı önemli isminin rallinin geleceğine ilişkin yorumlarına yer veriliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en ünlü yorumcularının gündemi son dönemde piyasaları kasıp kavuran yapay zeka teknolojisi. Insider’ın haberine göre uzmanlar endekslerin büyük bir yükselişin eşiğinde olabileceğini belirtiyor.

Wall Street'in yapay zeka teknolojileri konusundaki coşkusu S&P 500 için tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasına yardımcı oldu. Bu coşku yakın zamanda yavaşlama belirtisi de göstermiyor.

Eleştirmenler, hisse senetlerinin aşırı değerlendiği konusunda uyarıyor. Birçok piyasa uzmanı ise mevcut tablonun 1990'lardaki internet balonundan farklı olduğunu savunuyor.

Haberde Wall Street’in bazı önemli isimleri yapay zeka hakkında düşündüklerini ve ekonomiyi ve hisse senetlerinin nasıl etkileyeceğine ilişkin yorumlarını paylaştı:

Fundstrat: Hisse senetleri gelecek yıl %30 yükselebilir ve yapay zeka bir balon değil

Fundstrat'ın Araştırma Başkanı Tom Lee'ye göre, yapay zeka çılgınlığı yeni bir dot-com balonu değil. Bu da S&P 500'ün bu yıl 5.200'e yükselmeye devam edebileceği ve 2024 için en az %9'luk bir yükseliş kaydedebileceği anlamına geliyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2025’te faiz oranlarını düşürmeye devam edeceğini hesaba katan Lee, hisse senetlerinin gelecek yıl %30 yükselebileceğini de sözlerine ekledi.

Lee, bu ayın başlarında CNBC'ye verdiği demeçte, "Küresel bir işgücü sıkıntısı ve yapay zeka otomasyonuna talep var. Bu çözümleri sağlayan yedi veya sekiz veya dokuz şirket bulunuyor. Söz konusu şirketlerin piyasa değerleri sadece ABD ekonomisi büyüdüğü için değil, aynı zamanda küresel bir sorunu çözdükleri için de artıyor” ifadelerini kullandı.

Yakın tarihli bir McKinsey araştırmasına göre, yapay zeka 2030 yılına kadar yaklaşık 12 milyon ABD'li çalışanın başka bir kariyere yönelmesine neden olabilir.

Goldman Sachs: Yapay zeka önümüzdeki on yıl boyunca ekonomiye güç verecek

Goldman Sachs, yapay zekanın önümüzdeki 10 yıl içinde küresel GSYİH'yı %1,5 artırabileceğini tahmin ediyor. Bu arada, yapay zekaya yapılan yatırımın 2025 yılına kadar 200 milyar dolara ulaşabileceğini ve bu rakamın toplam ekonominin %4'üne tekabül edebileceğini öngördü.

Goldman Sachs’in uygulamaları inovasyon ofisi eş başkanı olan George Lee yakın tarihli bir CNBC röportajında, “Geçmişte çok zor olan işleri ele almak ve çözmek için makinelerle ortaklık kurduğumuzda, insan yaratıcılığı ve üretkenliği de inanılmaz olacak. Bir anlamda bu makinelerle birlikte gelişeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Morgan Stanley: Kurumsal bilançolar artacak

Morgan Stanley'e göre, S&P 500 firmaları yapay zeka sayesinde kârlarında büyük bir artış görebilir. Bankanın boğa piyasası görüşüne göre, 2025'teki net kâr marjları 50 baz puana kadar yükselebilir.

Yapay zekadan esas olarak etkilenecek gruplar arasında diğer sektörlerin yanı sıra yazılım, tüketici hizmetleri ve sağlık hizmetleri de yer alıyor. Banka yakın tarihli bir notunda, "Sadece bu gruplar tek başına S&P 500 için beklenen 2025 net getirinin %30'undan fazlasını temsil ediyor ve bu da potansiyel kâr marjı fırsatına işaret ediyor" ifadelerine yer verildi.

Deepwater Varlık Yönetimi: Nasdaq’ın değeri ikiye katlanabilir

Deepwater Varlık Yönetimi’nden Gene Munster, yapay zeka tarafından körüklenen boğa piyasasının önümüzdeki üç ila beş yıl boyunca devam edebileceğini düşündüğünü söyledi.

Yapay zekayı en iyi yatırımlar listesinde 100 üzerinden 99 olarak derecelendirdiğini söyleyen Munster, “Yapay zeka ile ilgili büyük bir pozitif kaldıraç var. Eğer bu düşündüğüm kadar büyük bir paradigma değişimiyse, hatta yarısı kadar bile olsa, önünde sonunda Nasdaq'ın önümüzdeki birkaç yıl içinde 2 kat yükseldiğini görebiliriz” dedi.

Waddell & Associates: Yapay zeka iş dünyasının oksijeni olacak

Waddell & Associates'in Baş Yatırım Stratejisti David Waddell'e göre, yapay zeka kronik bir istihdam sıkıntısına çare olacak. Zira bu teknoloji, robotikle birleştiğinde, bir sanal işçi dalgası yaratabilir.

Waddell yapay zeka çılgınlığını bir hisse senedi balonu olarak da görmüyor. Finans ve sağlık hizmetleri gibi diğer sektörler bu yıl teknoloji hisselerinden daha iyi performans gösteriyor. Baş stratejiste göre bu, rallinin kalıcılığının bir işareti olabilir.

Waddell, “Yapay zeka iş dünyasının oksijeni ve her yöne doğru yayılıyor. Bu 10 aylık bir hikaye değil, 10 yıllık bir hikaye” dedi.

Sanctuary Wealth: S&P 500 üretkenlik patlaması eşiğinde %22 yükselebilir

Yapay zekanın ekonomideki üretkenliğe sağlayacağı destekle birlikte S&P 500 Endeksi yıl sonuna kadar 5.800 puana kadar yükselebilir. Sancuary Weatlh’in Baş Yatırım Stratejisi Mary Ann Bartels söz konusu yükselişin yıllık bazda %22’lik bir artışa işaret ettiğini belirtiyor.

Borsa uzmanına göre bu yükselişin bir sebebi de yapay zekanın ekonomi üzerinde 90’ların sonlarındaki internet balonuna benzer bir etki yaratması. Bartels S&P 500’ün 1995’ten son yılın sonuna kadar %220 arttığını sözlerine ekledi.

Bartels, “Muhteşem Yedili konusunda boğa piyasası görüşlerini paylaştık. Eğer bir portföy yönetiyorsanız bu isimlerden bazılarına sahip olmamanın çok riskli olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsalara geri dönen bireysel yatırımcılar eskiye kıyasla daha bilinçli

 

Boğa piyasasına Powell engeli

 

Teknoloji devi Amazon Dow Jones listesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum04 Mart 2024 20:05

    Yapay zeka şu an hayatımızın %5 ine etki ediyor zamanla bu %10 15 20 olacak henüz başındayız 30 yıl sonrayı Bi tahmin edin Nokia ilk çıktığında Cep telefonlarını böyle bir evrim geçireceğini kim tahmin ediyordu una ünlü teknoloji markalarının ceo ları orada çalışan bilim adamları da dahil şimdi bu bilim adamları Bi damar buldu o damarı yavaş yavaş takip edip derinine inecek artık balon mu değil mi anlarız