E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTek günlük güçlü ralliler ayı piyasası işareti---

Tek günlük güçlü ralliler ayı piyasası işareti

Tek günlük güçlü ralliler ayı piyasası işareti
04 Mart 2024 - 11:54 borsagundem.com

ABD borsalarında ralli hız kesmese de yapı değiştiriyor olabilir. Tek günlük güçlü rallilerin sayısının artması rallinin sona ereceğine dair endişeleri artırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran yapay zeka odaklı güçlü ralli yatırımcıların boğa piyasasında olunduğundan emin olmasını sağlamış olsa da, bazı işaretler rallinin gücünün tükendiğini gösterme potansiyeli taşıyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD boralarında son zamanlarda görülene benzer tek günlük büyük rallilere ayı piyasalarında daha sık rastlanıyor.

Boğa piyasası mı ayı piyasası mı?

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, yatırımcılar hisse senetlerinin günlük yükselişlerine kapılmamalı. Nasdaq’ın 22 Şubat'taki yüzde 3'lük rallisi gibi günlük büyük borsa kazançları, mutlaka bir boğa piyasasında olunduğu anlamına gelmiyor. Bu, aynı zamanda, Wall Street'in Nvidia'nın rekor kıran kazançlarının tetiklediği bu kazancı coşkuyla karşıladığı konusunda önemli bir gerçeklik kontrolü niteliği de taşıyor. Aslında büyük günlük yükselişler, ayı piyasasında daha sık meydana geliyor.

Bir ayı piyasası sırasında meydana gelen Nasdaq Endeksi işlem günlerinin yüzdesini hesaplayarak oluşturulan veriler, ayı piyasalarında büyük kazanımların olduğu günlerin daha sık yaşandığını ve ralli büyüdükçe bu frekansın da arttığını gösteriyor.

Bu bağlamda, Ned Davis Research verilerine göre, Nasdaq’ın 1985'te kurulmasından bu yana işlem günlerinin yüzde 16'sının ayı piyasasında gerçekleştiği görülüyor. Yani, eğer büyük günlük yükselişler rastgele meydana geliyorsa, bunların yüzde 16'sından fazlasının bir ayı piyasasında meydana gelmesini beklemek mantıksız hale geliyor. Gerçek ise, Nasdaq’ın son 10 yılda en az yüzde 10 oranında değer kazandığı işlem günlerinin en az yüzde 90'ının ayı piyasasında yaşanıyor olması.

Bu yüzde, ralli eşiği düştükçe düşüyor. Ancak en az yüzde 3'lük günlük rallilere odaklanıldığında bile, ayı piyasası frekansı, büyük rallilerin hem boğa hem de ayı piyasalarında rastgele meydana geldiği varsayımına göre beklenenden üç kat daha fazla gerçekleşiyor.

Bu sonuçlar neden günlük rallilerin heyecanına kapılınmaması gerektiğini hatırlatıyor. Eğer eldeki tek veri Nasdaq'ın son bir günlük rallisinin büyüklüğüyse, bir ayı piyasasında ya da buna yakın bir piyasada olunduğu ihtimalinin yukarıdakilerin de üzerinde olduğu sonucuna varılması gerekiyordu.

Ayı piyasalarında oynaklık daha yüksek

Bu sonuçlar aynı zamanda, ayı piyasalarında yaşanan volatilitenin daha fazla olduğuna işaret ediyor. Çoğu yatırımcı, piyasalar düşüş yaşadığında CBOE Volatilite Endeksi’nin yükselme eğiliminde olduğunu biliyor.

Daha az bilinen ise, büyük yükselişlerin volatilite açısından büyük düşüşler kadar önemli olduğu. Bu da birçok yatırımcının yüksek volatilite dönemlerinin yalnızca büyük piyasa düşüşlerinde ortaya çıktığı yanılgısına yol açıyor. Özellikle de ABD borsalarındaki rallinin geldiği seviye düşünüldüğünde, yatırımcıların bu hataya düşmemesi gerekiyor.

Rallide FOMO’dan bahsetmek için erken

 

Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?

 

Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?

 

Muhteşem Yedili rallisi internet balonundan çok farklı

 

JPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)