E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?---

Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?

Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?
29 Şubat 2024 - 13:19 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı John Hussman, borsalarda görülen son rallinin büyük ölçüde yatırımcıların geride kalma korkusundan kaynaklandığını söyledi. Borsa uzmanı hisse senetlerinin aşırı değerlendiği konusunda ısrar ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street efsaneleri genellikle ‘bildiğiniz yoldan şaşmama’ tavsiyesinde bulunmaz. Ancak ünlü borsa uzmanı John Hussman piyasalarda yaygınlaşan geride kalma korkusu (FOMO) ticaretinden uzak durmak için tam da bunu yapacağını belirtiyor.

Hussman Yatırım Ortaklığı Başkanı piyasanın boğalarını sinirlendiren ayı piyasası öngörüleriyle tanınır. Ancak boğalar için her ne kadar can sıkıcı olsa da Hussman’ın tahminlerinin daha önce de doğru çıktığı biliniyor. Borsa uzmanı 2000 ve 2008 borsa krizlerini doğru şekilde tahmin etmişti. Fortune'un haberine göre, Hussman şimdiyse önümüzdeki on yılın yatırımcılar için nasıl görüneceği konusunda uyarılarda bulundu.

Yine de Hussman benzeri görüşteki isimlerin aksine suçu yalnızca yapay zeka ‘balonunun’ omuzlarına yüklemiyor. Borsa uzmanı bunun yerine yalnızca geride kalma korkusuyla motive olan, hisse fiyatlarına çok az ilgi göstererek hisse senetlerine yığılan yatırımcı kesimini sorumlu tutuyor.

Hussman, “S&P 500 ve Nasdaq 100, iki yılı aşkın bir süredir Amerikan Hazine bonosu getirilerini karşılamakta zorlansa da, yatırımcılar dayanılmaz ve neredeyse çılgınca bir geride kalma korkusu geliştiriyor gibi görünüyor. Bu korkuyu tetikleyen pek çok baskı var: Son zamanlarda borsaların nominal rekor seviyelere ulaşması, ekonomiye dair 'yumuşak iniş' coşkusu, faiz oranlarını düşürmesi beklenen bir ‘politika değişimi’ ve son olarak yapay zeka beklentilerinin getirdiği coşku..." diyor

Yumuşak iniş tartışması

Üst düzey ekonomistler, FED’in başarılı bir şekilde "yumuşak inişi" manevra edebileceğine giderek daha fazla güveniyor. JPMorgan CEO'su Jamie Dimon FED’in yumuşak iniş hedefine %80 ihtimalle ulaşacağını öngörüyor. Financial Times'ın anketine katılan ekonomistlerin yaklaşık %80'i 2024'te faiz indirimi görmeyi beklediklerini belirtiyor. Ancak Dimon buna pek ikna olmuş değil.

Benzeri bir şekilde Hussman da piyasayı canlandıran iyimserliğin bir kısmının meşru olduğunu kabul ediyor. Mark Cuban ve Dimon gibi birçok önemli isim dotcom balonu ile yapay zeka arasındaki karşılaştırmaları reddediyor.

Hussman da konuyla ilgili açıklamasında, “En fazla piyasa değerine sahip olanlara olmasa da en büyük yatırımlarımızdan bazılarının yapay zeka ile ilgili olması mantıklıdır. Benim izlenimim, FED’in bu yılın sonlarında gerçekten daha düşük faizlere döneceği yönünde. Ancak bu dönüş, FED’in 2000-2002 ve 2007-2009 çöküşleri sırasında uygulanan agresif parasal genişleme politikasından ve son sıfır faiz oranı balonundan daha tutarlı olabilir” ifadelerine yer verdi.

Ünlü borsa uzmanı, “Hangi ölçütleri seçerseniz seçin mevcut piyasa değerlerinin 10-12 yıllık toplam getiriler seviyesine geri döneceğine ve piyasada derin tam döngü kayıpların görüleceğine inanıyorum” dedi.

Deja vu

Hussman'ın ayrıca, borsa rallisini hâlâ satın alan yatırımcıların, zirvede satın alıp almadıklarını veya hisselerin daha fazla yükselip yükselmeyeceği konusunda hiçbir fikirleri olmadığına işaret ediyor.

Wall Street’in devleri geçen yıl Fortune’da yer alan açıklamalarında S&P 500 Endeksi’ndeki yükselişlerin büyük ölçüde Muhteşem Yedili’nin (Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla) bilanço performansına bağlı olduğunu ve bu performanstan da görece emin olduklarını açıklamıştı.

Hussman ise mevcut pazarın kesinlikle bir zirve gibi göründüğünü düşünüyor: "Geleceği bilemeyiz, ancak tarihi incelemek ve matematik yapmak kolaydır. Şu anki piyasa koşulları, tarihteki örneklerin %99,9'ununa göre daha güçlü bir pozitif korelasyona sahip ve tarihsel piyasa zirveleri ile daha güçlü bir negatif korelasyon içerisinde."

 Yatırımcıların yanlışlıkla veya kasıtlı olarak hisse fiyatlarını değerinin ötesine taşımış olabileceği fikri yeni bir fikir değil. Geçen yıl Morgan Stanley'den Mike Wilson, yatırımcıların hisse senetlerini "ölüm bölgesine" ittiğini yazmıştı. Wilson’ın sözünü ettiği terim dağcıların oksijenin artık insan yaşamını uzun süre sürdürmek için yeterli olmadığı irtifaları ifade ediyor.

Wilson MarketWatch’taki açıklamasında, “Yatırımcılar ya kendi seçimleriyle ya da zorunluluktan dolayı likidite (oksijen tankı) olmadan çıkmamaları gereken ve çok uzun yaşayamayacaklarını bildikleri bir bölgeye tırmandılar ve hisse senedi fiyatlarını bir kez daha baş döndürücü yüksekliklere taşıdılar. Açgözlülük nedeniyle nihai zirvenin peşinde tırmanıyorlar, felaket sonuçları olmadan inebileceklerini varsayıyorlar. Ancak önünde sonunda oksijen bitecek ve riskleri görmezden gelenler zarar görecek” dedi.

Yine de Wilson borsa rallisinin 2023’ün ilkbahar ve yaz aylarına kadar devam etmesinin ardından bakış açısını değiştirmek zorunda kalmıştı. Wilson temmuz ayında Bloomberg’teki bir açıklamasında, “Yanılmışız. 2023, düşen enflasyon ve maliyet düşürme önlemlerinin arasında daha fazla yükselen hisse değerlerinin hikayesi oldu” demişti.

Hussman ise Wilson’ın aksine hisse senetlerinin aşırı değerlendiği konusunda ısrar ediyor. Borsa uzmanı, “Aklınızı kaybediyorsanız ve geride kalma korkusuyla boğuşuyorsanız portföyünüzde bir miktar pasif yatırım olması size oldukça iyi hizmet edecektir. Büyük teknoloji hisselerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar büyük teknoloji hisselerine odaklanan bir pozisyon alabilirler. Direkt olarak dahil olmamıza gerek yok. Biz disiplinimize sadık kalacağız. Başka insanların FOMO’su var diye bildiğimiz yoldan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Wall Street enflasyon raporunda sürpriz beklemiyor

 

Wall Street’te %10’luk düzeltme yaklaşıyor

 

Zirveye yolculuk yatırımcının nefesini kesebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)