E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda istikrarlı kazancın 10 ilkesi---

Piyasalarda istikrarlı kazancın 10 ilkesi

Piyasalarda istikrarlı kazancın 10 ilkesi
21 Şubat 2024 - 17:32 borsagundem.com

Piyasalardaki belirsizlik yatırımcılara, kendi sistemlerini disiplinli şekilde uygulayarak duygularının efendisi olmak dışında başka bir seçenek bırakmaz.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yatırımcıların çoğunluğu tek bir stratejiden para kazanma noktasında bir istikrar yakalamaya çalışır ancak piyasa sürekli değiştiği için bu imkansızdır. Değişmemesi gereken şey ise, uzun vadede size avantaj sağlayan ticaret sisteminizin ilkeleridir. İstikrar ve tutarlılık piyasalarda değil, yalnızca sizin eylem ve davranışlarınızda bulunabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir yatırımcının düşünme şekli, belirsizliği kabul eden, kendi kârlılık ilkeleri çerçevesinde alım satım yapan ancak para kaybetmeyi de kabul edebilen bir zihniyet olmalıdır. Yatırımcılar, ödül potansiyeli için risk almayı kabul eden girişimcilerdir. Yatırımcılar bundan sonra ne olacağını bilmediklerini kabul etseler de ödül ararken riski yönetebilen kişilerdir.

10 ilke

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, çoğu yatırımcının yaptığı en büyük hataların, bunaltıcı duygulardan kaynaklanan hatalar olduğunun altını çiziyor. Burns, makalesinde, yatırımcıların kaybettiklerini çünkü zararı üstlenmek istemediklerini, bunun da nedeninin egoları olduğunu ancak sonunda yıprananın yine aynı yatırımcıların yüksek egoları olduğunu belirtiyor.

Burns’e göre, yeni yatırımcılar, fiyatın geri döneceği umuduyla kaybedilen işlemlerin devam etmesine izin veriyor ancak küçük kazançları geri verme korkusuyla kazananları yarıda kesiyor. Oysa bu Burns’e göre, yapmaları gerekenin tam tersine karşılık geliyor ve bu da negatif bir risk/ödül oranı yaratıyor.

Burns, bu hataların en aza indirilmesi için 10 yatırım ilkesi ortaya koyuyor. Korku, umut ve açgözlülüğün piyasalarda pahalıya patlayan duygular olduğunu belirten Burns, ancak bu duyguların, söz konusu 10 ilkeyle yönetilebilir ve üzerinde çalışılabilir olduklarının altını çiziyor.

Avantajınızın farkında olun

Piyasalarda üstünlüğünüzün ne olduğunu biliyorsanız, o zaman bunu uygulama konusunda kendi yeterlilik çemberinizin içinde kalırsınız. Avantaj, ortalama olarak kayıplardan daha büyük kazançlar elde etmek için diğer yatırımcılara göre sahip olduğunuz bir özelliktir. Üstünlüğünüzü bilmek, sizi rastgele alım satımlardan uzak tutabilir ve sisteminizin yürütülmesinde daha fazla tutarlılık ve istikrar yaratabilir.

Beklentinizi bilin

Yatırım sisteminiz için kazanç faktörünüzü ve kazanma oranınızı biliyorsanız, kayıpların geçici olduğunu bileceğinizden, kaybetme serileri sırasında buna bağlı kalma olasılığınız daha yüksek olur. Sistem beklentilerini bilmemek, yeni yatırımcıların yeni sistemi çok çabuk terk etmelerine ve stratejilerinin işe yaramadığını düşündükleri için rastgele işlemlere geri dönmelerine neden olur.

Sonuçlara değil sürece odaklanın

Kontrol edebildiklerinize odaklanmak, yatırımda daha disiplinli ve tutarlı eylemlere yol açar. Pozisyona giriş, çıkış ve pozisyon boyutlandırmasını kontrol edebilirsiniz. Fiyat hareketini ve oynaklığını ise kontrol edemezsiniz. Sonuçlara değil oyun alanına odaklanmalısınız. Avantajlı bir sisteminiz varsa, sonuçlar zamanla kendiliğinden gelecektir.

Bir yatırım planını takip edin

Yatırım planı, herhangi bir para riske atılmadan önce trade yönetiminizi girişten çıkışa kadar belgelendirir. Bir yatırım planı, hiçbir duygu veya ego harekete geçirilmediğinde yazıldığı için eylemlere tutarlılık getirebilir. Bu, kuralları belirleyen ve adımların ölçülmesi yoluyla sizi kötü davranışlardan ve rastgele eylemlerden koruyabilen bir yatırım yolculuğu haritasıdır.

Tutarlı pozisyon boyutlandırma parametreleri kullanın

İşlemlerinizin büyüklüğü sisteminizin parametrelerine göre tutarlı olmalıdır. Çoğu işlem, bir grafiğin veya piyasanın oynaklığına bağlı olarak yapılan bazı değişikliklerle aynı büyüklükte olmalıdır. Alınan riskteki farklılıklar tutarlı olmalı ve işlemden işleme çok fazla değişmemelidir. Duygular ve ego asla pozisyon büyüklüğünüzü etkilememelidir; en iyi risk yöneticisinin matematik olduğunu unutmayın.

Görüş veya tahminleri değil sinyalleri kullanın

Piyasa tarafından tetiklenen sinyaller, bundan sonra ne olacağına dair inançlardan daha tutarlı sonuçlar yaratır. İnançlar öznel iken sinyaller nesneldir. Yatırım söz konusu olduğunda harici rehberler dahili rehberlerden daha güvenilirdir.

Olması gerektiğini düşündüğünüz şeye değil, olana odaklanın

Piyasalarda o anda olup bitenlere karşı açık fikirli olun, böylece eylemlerinizi disiplinli ve tutarlı şekilde sürdürebilirsiniz. Bir kayıptan çıkmaya veya yeni bir sinyale girmeye hazır olun. Eylemlerinizde esnek kalın ve sinyallerin uygulanmasında disiplinli olun.

Minimum risk/ödül oranınızı bilin

Pozisyona girişten çıkışa kadar risk/ödül oranınızda tutarlı kalın. Kâr hedefine ulaşıldığında 1:3 risk/ödül oranıyla girerseniz kârı kilitlemeyi düşünün. Risk/ödül oranları, aleyhinize olan bir işlem sizin lehinize hareket ettikçe her zaman değişir; bu nedenle işlemelerinizi buna göre yönetin. Risk/ödül profilinin aleyhinize hareket etmesine izin vermeyin ve ödüle değer olan riskleri alın.

Ne zaman hatalı olduğunuzu bilin

Her işlem için bir zarar durdurma seviyesine sahip olun, böylece işlemin nerede yanlış olduğunu bilirsiniz. İşlemlerin aleyhinize çok ileri gitmesine ve büyük kayıplar yaratmasına izin vermeyin. Çoğu yatırımcının kar edememesinin bir numaralı nedeni, büyük kayıplara izin vermesidir.

Uygun pozisyon boyutlandırma ve kayıpları durdurma kombinasyonuyla kayıplarınızı tutarlı bir şekilde küçük tutun. Uzun vadeli başarıya ulaşma konusunda ciddi olan bir yatırımcı herhangi bir işlemde toplam ticari sermayesinin yüzde 1 ila yüzde 2'sinden fazlasını asla kaybetmemelidir. Bunun için, zararı durdurma seviyesi, bir işlemin yanlış olduğunu işaret edecek fiyat seviyesinde olmalıdır.

Disiplininizin yatırım serüveninizin kaderini belirlediğini kesinlikle aklınızdan çıkarmayın

Eylemlerinizde disiplinli ve tutarlı kalma yeteneğiniz, yatırım başarınızı en az diğer faktörler kadar belirler. Doğru yatırım psikolojisini avantajlı bir yatırım sistemiyle birleştirmek ve ardından uygun risk yönetimini kullanmak, sizi sürekli olarak kâr eden bir yatırımcı haline getirebilir.

Yeni başlayanlar için doğru yatırımın 3 kritik sorusu

 

Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni

 

Yatırımda başarıyı sürekli kılmanın 6 etkili yolu

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)