E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni---

Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni

Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni
05 Şubat 2024 - 17:08 borsagundem.com

Finans piyasalarında alım satım yapmak için deneyimden önce teorik düzeyde bazı bilgilere sahip olmanız gerekir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans piyasalarında alım satım yapmak kolay olmasa da basittir. Ancak istikrarlı şekilde kazanç elde eden bir yatırımcı olmak için öncelikle teorik düzlemde bazı bilgilere sahip olmanız gerekir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım serüveninizde, teorik düzlemde edindiğiniz bilgileri iyice özümsemeli ve bunları doğru zamanda ve doğru şekilde uygulayabilmelisiniz.

3 temel bileşen

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, alım satım pratiğinin üç temel direğine daha yakından bakıyor: Doğru risk yönetimi, avantajlı bir yöntem ve psikoloji. Başarılı bir alım satım serüveni, Burns’e göre bu bileşenlere dayanıyor.

Doğru risk yönetimi

Çoğu yatırımcı, doğrudan grafiklere ve alım satım aşamasına geçerek işleme giriş stratejisine odaklanacak ve başarılı ticarette alım satımın önemini abartarak risk yönetimi gibi aslında eşit derecede önemli olan diğer hususları göz ardı edecektir. Bu gerçekten de büyük bir hatadır.

Her ne kadar risk kontrolü işin sıkıcı kısmı olsa da, hesabınızın sıfırlanmasını önlemek için öğrenme yolculuğunuza her zaman buradan başlamalısınız ki risk yönetimi kısmını gözden kaçırırsanız, sermayenizin yok olması çok hızlı bir sürede gerçekleşebilir.

Aslında, uygunsuz bir risk yönetimiyle de, potansiyel olarak kârlı bir alım satım stratejisine sahip olsanız bile, sermayenizin hepsini kaybetmeniz an meselesi olabilir. Daha da kötüsü, bazı yatırımcılar sorunlarının risk yönetimi olduğunun farkında bile olmayabilir ve sorunu çözmeden yeni bir alım satım stratejisine geçebilir. Elbette bir sonraki sistemleri de aynı risk yönetimi sorunları tarafından kendi kendini geçersiz kılacaktır.

Öte yandan, eğer risk yönetimi unsurunu ciddiye alırsanız, öğrenme sürecinden sağ çıkma ve uzun vadede hayatta kalma şansınız önemli ölçüde artar.

Risk yönetimi aslında oldukça basit ve etkili bir yatırım bileşenidir ve bunun için en garanti yol, seviyesiyle oynamadığınız bir zarar durdurma noktasıdır. Genellikle piyasa oynaklığına ve giriş seviyesine veya pozisyonun kurulum türüne bağlı olarak, risk/ ödül oranınız 2,5 ila 3,5 kat arasında olmalıdır.

Her işlemde her zaman hesabınızın aynı yüzdesini riske atmanız hesaplamak açısından da kolaylık sağlar. Ne kadar agresif olmak istediğinize bağlı olarak bu oran yüzde 0,5 ile yüzde 2,5 arasında değişebilir. Avantajınız kanıtlanana ve aylarca tutarlı sonuçlar elde edene kadar yüzde 0,5 veya yüzde 1 ile başlamanız tavsiye edilir.

Avantajlı bir metodoloji

Alım satım pratiğine soğuk ve istatistiksel bir yaklaşımla yaklaşmanız gerekir. Bir alım satım sistemi, bir beklentiye sahip çok sayıda alım satımdan oluşur. Kârlı bir yatırım sistemi, pozitif beklentiye sahip bir sistemdir ve buna genellikle yatırım jargonunda ‘avantaj’ (edge) denir.

Her şeyden önce, olumlu beklentiye sahip bir yatırım sistemine ihtiyacınız vardır. O olmadan uzun vadede para kazanamazsınız. Kârlı bir sistem olmadan iyi bir risk yönetimi, yalnızca iflasa giden yolu yavaşlatır.

Potansiyel olarak karlı olan, bazıları daha iyi, bazıları daha kötü olan çok sayıda olası strateji bulunur. Her ne kadar çoğu yatırımcı para kaybetse de, farklı stratejilerle tutarlı bir şekilde para kazanan bir avuç yatırımcıdan fazlası değildir. Ayrıca kişiliğinize ve alım satım tarzınıza uygun bir stratejiye de ihtiyacınız bulunur. Doğru stratejiyi bulmanızın biraz zaman alacağını bilmelisiniz ve sonra bu stratejide ustalaşmanız için de belli bir zamana ihtiyaç duyacaksınız.

Zorluklardan en önemlisi , tüm piyasa koşullarında işe yarayan bir strateji oluşturmaktır. Bu nedenle, değişen piyasa koşullarına uyum sağlamayan herhangi bir strateji, uzun vadede başarısızlığa mahkumdur. Trend olan bir piyasada para kazandıracak bir strateji geliştirmek çok kolaydır. Dengeli bir piyasada işe yarayan bir strateji geliştirmek de çok kolaydır. Ancak bunlardan herhangi biri, Piyasa bir türden diğerine değiştiğinde çok para kaybetmenize neden olabilir. Dolayısıyla, eğer sağlam bir şey inşa etmek istiyorsanız, stratejinizde piyasa türünü kesinlikle hesaba katmalısınız.

Bir risk yönetim sisteminiz ve avantajlı bir stratejiniz olduğunda, sıra uygulamaya gelir;  yani sisteminizi doğru bir şekilde yürütebilmenize. Bu, pratik ve disiplin gerektirir ancak uygulama söz konusu olduğunda en büyük zorluk, psikoloji ve duygularla uğraşmaktır. Bu yüzden, başarılı bir yatırım serüveninin üçüncü ayağı psikolojidir.

Psikoloji

Bu, istikrarlı şekilde kazanca giden yolculuğunuzun açık ara en zorlu unsurudur. Yatırım zordur, piyasalar büyük ölçüde tahmin edilemez ve rastgeledir ve para söz konusu olduğunda duygular genellikle başarısızdır. Bu nedenle, korkuyla, açgözlülükle ve hayal kırıklığıyla başa çıkmanız gerekir. Sabırlı ve disiplinli olmalısınız; bazen ihtiyatlı ve bazen agresif olmayı bilmelisiniz. Aksiliklerle ve yenilgi serileriyle başa çıkabilmek için dayanıklı olmanız gerekir. Tanım gereği, yatırımda hiçbir şey yüzde 100 oranında işe yaramaz. Bu, doğru şeyleri yapsanız bile bunların en az yüzde 30 veya yüzde 40 oranında işe yaramayacağı anlamına gelir ve bu da oldukça sinir bozucu olabilir.

Her şeyde olduğu gibi bu alanda da kendinizi geliştirmek için çalışabilirsiniz. Yaygın psikolojik tuzaklar hakkında farkındalık kazanabilir ve duygularınızı tanımlamayı ve yönetmeyi öğrenebilirsiniz.

Buna yapıcı bir şekilde bakmanın tek bir yolu vardır: Eğer yatırım bu kadar kolay olsaydı, bu kadar karlı olma potansiyeli de olmazdı. Bu yüzden psikolojik mücadeleyi kucaklamalısınız. Güçlü bir psikoloji kesinlikle avantajınızın en önemli parçası olacaktır.

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği

 

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Genç ve acemi yatırımcıların 7 ortak hatası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)