E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRalli artık ‘Muhteşem Yedili’den ibaret değil---

Ralli artık ‘Muhteşem Yedili’den ibaret değil

Ralli artık ‘Muhteşem Yedili’den ibaret değil
20 Aralık 2023 - 13:21 borsagundem.com

ABD borsalarında ralli yeniden hızlandı. Bu kez piyasa genişliğinin beklentilere uygun seyretmesi, yatırımcıları rallinin geleceğiyle ilgili daha da umutlandırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de sene başından bu yana süren yapay zeka destekli rallinin en büyük handikapı, teknoloji şirketlerinin öncülüğünde gerçekleşmesiydi. Ancak bu denklemin yavaş yavaş bozulmaya başladığı görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023 borsa rallisi artık sadece 7 hisseden ibaret şekilde yükselmiyor. Geçen aydan itibaren daha sağlıklı bir yapıya kavuşan bu yükselişin, 2024 yılı için de olumlu sinyaller verdiği düşünülüyor.

Cesaret verici bir işaret

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, finans ve küçük sermaye piyasaları gibi sektörler Fed'in güvercin mesajının yarattığı coşkunun ortasında yükselirken, son dönemde yaşanan bu yükselişin yalnızca yedi büyük sermayeli teknoloji hissesinin hikayesi olmadığı görülüyor.

Morgan Stanley Baş Yatırım Yetkilisi Mike Wilson'ın araştırması, S&P 500 hisselerinin yüzde 78'inin geçen hafta 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde olduğunu ve bu yılın en yüksek seviyeleriyle eşleştiğini gösteriyor. Wilson, paylaştığı notta, “Geçen ay boyunca, 2023'teki tartışmasız en iyi genişlemeyi yaşadık” diye yazıyor.

Düşüş eğilimli stratejist, genişlemeyi 'cesaret verici bir işaret' olarak tanımlıyor. Bu, S&P 500 Endeksi’nin 2023 rallisinden şüphe duyan birçok kişi için piyasa genişliğinin önemli bir anlaşmazlık noktası olduğu gerçeğine işaret ediyor.

Askerler de devrede

Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia’dan oluşan 'Muhteşem Yedi’ teknoloji hisselerinin yılın büyük bölümünde endeks ortalamasını taşıdığı biliniyor. Ekim ayı başlarında, ‘Muhteşem Yedi'nin yükselişini bir orduya benzeten Charles Schwab Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders, “Bu hisse senetleri ralliye liderlik eden generaller olarak görev yapıyordu ancak ‘askerler’ veya S&P 500'deki diğer hisse senetleri öne çıkana kadar ralli bu kadar güçlü görülmeyecekti” diyor.

Ancak şimdi S&P 500 Endeksi bir kez daha tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşırken generaller yanlarında destek kuvvetlerini de getirmiş görünüyor. Yahoo Finance'den Jared Blikre'nin analizi, geçen ay S&P 500’de en çok kazananların Bath & Body Works, Illumina ve Norwegian Cruise Lines olduğunu ve bunların hepsinin de yüzde 35'ten fazla artış gösterdiğini belirtiyor.

Bu arada ‘Muhteşem Yedili'den hiçbirinin geçen ay yüzde 8'in üzerinde kazanç elde edemedi görülüyor. O dönemde yaklaşık yüzde 7,9'luk yükseliş yaşayan Tesla, ‘Muhteşem Yedili’nin en ön saflarında yer alsa da, 17 Kasım'dan bu yana S&P 500'ün kazanan hisse senetleri arasında kendine zar zor yer bulabiliyor.

Bu kez farklı mı?

Sonders'ın Charles Schwab’dab meslektaşı, kıdemli yatırım stratejisti Kevin Gordon, piyasadaki yükselişin daha sağlıklı hale geldiğini ve ‘genişlediğini' söylüyor. Gordon, geçen ay neredeyse yüzde 15 değer kazanan Russell 2000'a dikkat çekiyor.

Gordon, “Bunun sürdürülebilir bir boğa piyasası olup olmadığı konusunda çok fazla tartışma var. Ve şu ana kadar durum olumsuzdu. Ama şimdi nihayet küçük ölçekli hisse senetlerinde de tipik olarak boğa piyasasında görebileceğiniz bazı hareketler almaya başlıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Gordon, bu anlatının bu yıl zaten piyasalarda yer aldığını ancak yazın sonlarında gerçek olmadığının kanıtlandığını belirtti. Ancak Gordon'a göre rallinin genişletilmesine yönelik bu ikinci şans, farklı bir senaryonun işareti olabilir.

Ekonomik tabloya dair de olumlu bir mesaj

Rallinin anahtarının, teknoloji, iletişim hizmetleri ve ihtiyari tüketim gibi 2023'ün önde gelen sektörlerinden finans, endüstriyeller ve emlak gibi alanlara doğru hareket eden mevcut trendin devam edip etmemesi olacağı düşünülüyor.

Gordon, “Geride kalan aylardaki piyasa yükselişi esnasında başlayan bu durumun ardından, finans, endüstriyeller ve emlak sektörlerinin S&P 500'de en çok kazananlar arasında yer aldığı görülüyor. Eğer bu ivme ‘Muhteşem Yedi’ uçurumdan düşmeden devam ederse, piyasadaki yükselişin ‘nirvana'ya ulaşma olasılığı bulunuyor” diyor.

Gordon, "Gerçekten işe yarayıp yaramayacağını göreceğiz. Ancak piyasadan geçen ay gelen bu sinyale inanılacak olursa, ki ben bunun devam edeceğini düşünüyorum, o zaman bu bana ekonomik tablonun da gelecek yıl için çok daha iyi hale geldiğini gösterecek” şeklinde konuşuyor.

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

 

Muhteşem Yedi çılgınlığı hisse senetlerini çöküşe mi hazırlıyor?

 

Muhteşem Yedi hisselerine sahip olmak neden hala güvenli? İşte 3 neden...

 

Muhteşem Yedili’nin rekor yükselişi balon mu?

 

'Muhteşem Yedili' 2023 yılına damga vurdu

 

‘Muhteşem Yedili’ye karşı bahis, rekor derecede düşük

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)