E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedi çılgınlığı hisse senetlerini çöküşe mi hazırlıyor?---

Muhteşem Yedi çılgınlığı hisse senetlerini çöküşe mi hazırlıyor?

Muhteşem Yedi çılgınlığı hisse senetlerini çöküşe mi hazırlıyor?
14 Aralık 2023 - 13:42 borsagundem.com

Dev teknoloji hisselerinin öncülük ettiği güçlü borsa rallisinin olası hasarının da çok büyük olabileceğinden endişe ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023 yılını dev teknoloji hisselerinin öncülüğünde gerçekleşen ralliyle tamamlamak üzere. Uzmanlar ise olası bir hasarın da söz konusu teknoloji hisselerinden kaynaklanacağı görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Oxbow Advisors'ın yönetici ortağı ve kurucusu Ted Oakley, ‘Muhteşem Yedi’ çılgınlığının dot-com balonu gibi olduğunu ve bunun hisse senetlerinde çöküşe ve yaza kadar resesyonun başlamasına yol açacağını söylüyor.

Borsa çökecek, ABD resesyona girecek

Marketsinsider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Ted Oakley, 'Büyük Teknoloji’ patlamasını ‘dot-com balonu’yla karşılaştırıyor ve gelecek altı ay içinde borsanın çökeceğini ve ABD ekonomisinin resesyona gireceğini öngörüyor.

Oakley, “Herkes aynı hisse senetlerine yığılmış durumda, dolayısıyla hasar muhtemelen oradan gelecek. Sanırım önümüzdeki bir veya iki çeyrekte en kötü senaryo bizi bekliyor olacak” diyor ve ekliyor: “Herhangi bir satışın en kötü kısmı her zaman son kısmıdır; burası genellikle herkesi parçalara ayırdıkları kısım olur. Bu da piyasanın en iyilerinin bile bu durumdan kurtulamayacağı anlamına geliyor.”

Oakley, S&P 500 Endeksi’nin bu yılki getirisinin neredeyse tamamının Tesla ve Nvidia'nın da dahil olduğu ‘Muhteşem Yedi’ hisse senetlerinden kaynaklandığını belirtiyor ve bu yılki yükselişlerinin temel itici gücü olan yapay zeka hakkındaki mevcut söylentileri, 1990'ların sonlarında ve 2000'lerin başlarında internetteki nefes kesici heyecana benzetiyor. Oakley, “Bu baloncukların içine girdiğinizde ve herkes aynı şeye sıkıştığında, bunun eninde sonunda bir sorun olacağını biliyoruz” diyor ve sadece yedi hisse senedi etrafında dönen bu tantanayı bir ‘felaket hazırlığı’ olarak tanımlıyor.

Olası felaketin kanıtı Buffett’ın nakit yığını

Oakley, piyasayı bir döngüde yukarıya taşıyan hisse senetlerinin aynı başarıyı sonraki döngülerde tekrarlamasının son derece nadir olduğunun altını çiziyor. Ayrıca yüksek faiz oranlarının Hazine tahvilleri ve nakit gibi daha güvenli varlıklardan elde edilen getirileri artırdığını ve hisse senetlerinin çekiciliğini azalttığını da ekliyor. Dahası Oakley, borsanın aşırı ısındığının kanıtı olarak, Warren Buffett'ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway'in 157 milyar dolarlık rekor bir nakit yığını rapor etmesini ve geçen çeyrekte net Hisse senedi satıcısı olmasını gösteriyor.

Oakley, “Bu bana satın alacak bir şeyleri olmadığını, yoksa çoktan almış olacaklarını gösteriyor. İnsanların bu tür şeyleri izlemesi gerekiyor” diyor ve Buffett'ın 2008 sonlarında alım çılgınlığına başlamadan önce finans krizinin ortaya çıkmasını beklediğini belirtiyor.

Oakley, pandemiden bu yana tarihi miktardaki hükümet harcamaları nedeniyle hisse senetlerinin, evlerin ve diğer varlıkların fiyatlarının arttığını söylüyor. "Henüz bir durgunluk yaşanmadı” diyen Oakley, “Çünkü para hala sisteme akmaya devam ediyor” diye ekliyor.

Tüketim çılgınlığı sona ermek üzere

Ancak enflasyon ve yüksek faiz oranlarının yarattığı çifte darbe, birçok Amerikalı için gıda, yakıt, kira ve diğer temel ihtiyaçların maliyetini artırdı ve kredi kartlarına, araba kredilerine, ipoteklere ve diğer borçlarına olan aylık ödemeleri artırdı. Oakley, bunun sonucunda hane halkı talebinin ve daha geniş anlamda ekonominin sıkıntıya doğru gittiğinin altını çiziyor. Oakley, “O kadar çok şeyde düşüş görüyoruz ki, tüketicinin harika olduğu fikrine katılmıyoruz” diyor.

Elon Musk ve "The Big Short" yatırımcısı Michael Burry'den Citadel'den Ken Griffin'e, tahvil milyarderi Bill Gross'tan tecrübeli ekonomist David Rosenberg'e kadar çeşitli yorumcular da, daha yüksek yaşam maliyetleri ve daha ağır borçlarla mücadele eden Amerikalı tüketicilerin sağlığı hakkında benzer uyarılarda bulunuyor ve birikimlerin sona erecek olmasının, ABD ekonomisini yakın zamanda bir resesyona sürükleyeceğini belirtiyor.

Muhteşem Yedi hisselerine sahip olmak neden hala güvenli? İşte 3 neden...

 

Muhteşem Yedili’nin rekor yükselişi balon mu?

 

'Muhteşem Yedili' 2023 yılına damga vurdu

 

‘Muhteşem Yedili’ye karşı bahis, rekor derecede düşük

 

Oxford Economics: Kasım rallisi parasal sıkılaştırma için felaket oldu

 

Erken Noel rallisi tuzağı yatırımcıları terste bırakabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)