E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?---

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?
25 Aralık 2023 - 10:12 borsagundem.com

ABD borsalarında 2023 yılına dev teknoloji hisseleri damga vurdu. Merak edilen ise borsanın geri kalanının 2024’te nasıl bir performans sergileyeceği…

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Muhteşem Yedili olarak anılan dev teknoloji hisseleri, ABD borsalarının 2023 yılındaki güçlü yükselişinin lokomotifi oldu. Bu hisselere eşlik edemeyen diğer hisselerin ise 2024 yılında bu performansı gösterip gösteremeyeceği merak ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında Kasım ayıyla birlikte kıpırdanma belirtileri gösteren Muhteşem Yedili dışındaki hisse senetlerinin, 2024’te bu performansı artırıp artırmayacağının borsanın genel performansında belirleyici olacağı düşünülüyor.

Aşırı spekülasyon sona erdi

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Richard Bernstein Advisors CEO'su ve yatırım sorumlusu Richard Bernstein, ‘aşırı spekülasyon’un sona ermesinin piyasanın zayıflayan kısımlarının parlamasına izin vereceğini söylüyor.

2023 yılı, tuhaf da olsa yeni bir boğa piyasasının başlangıcı olarak tarihe geçecek. S&P 500 Endeksi’nin geri kalanının yıl sonunda öncü hisse senetlerini bir miktar yakalamasına rağmen, ‘Muhteşem Yedili’ (Magnificent Seven) olarak da adlandırılan dev teknoloji hisseleri, yıl boyunca yüzde 23,8 oranında artışla endeksin kazançlarına hakim oldu. Bernstein'a göre bu, ‘aşırı spekülasyon’un bir sonucuydu. Bernstein, bunun yatırımcıların ‘nesilde bir kez görülen' yatırım fırsatlarından faydalanmalarına zemin hazırladığını savunuyor.

Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet, Tesla ve Meta’dan oluşan grup, geçen yılın sonundaki piyasa değerlerine göre, S&P 500'ün bu yılın yaklaşık yüzde 26'lık toplam getirisinin yüzde 58'ine katkıda bulundu. Bu oran, Kasım ayının sonundaki nefes kesici rallide yüzde 67’ye kadar yükseldi. 1990 yılından bu yana S&P 500’de, endeksten daha iyi performans gösteren hisse senetlerinin oranı yüzde 49 iken, bu yıl bu oranın oldukça altında kalındığı görüldü.

Bu arada, teknoloji ağırlıklı Nasdaq bu yıl yüzde 40'tan fazla yükselirken, bu ay bir dizi rekora imza atan daha döngüsel ağırlıklı Dow Jones ise yıllık bazda yüzde 12,8 oranında artış gösterdi.

Miyopluk işareti

Rallinin darlığı ise bazı teknik analistlerin yıl boyunca duraklamasına neden oldu. Bunun, ekonomik görünüme duyulan güvenin arttığı bir ortamda genellikle daha geniş bir liderlik gören erken boğa piyasalarına özgü olmadığı konusunda uyarılar sıklıkla dile getirildi.

Bernstein, bu ralliyle, 1990’ların sonundaki teknoloji balonu arasında benzerlikler görüyor ve bu durumun şu anda yatırımcılar için dersler içerdiğinin altını çiziyor.

Piyasa performansının, yatırımcıların kendilerini yalnızca ‘yedi büyüme hikayesi' olduğuna ikna ettiklerini gösterdiğini söyleyen Bernstein, “Bu, baloncukların karakteristik özelliği olan bir tür miyopluğa işaret ediyor” diyor ve bunun sonuçlarının korkunç olabileceği noktasına uyarıda bulunuyor.

1990'larda yatırımcılar internetin ekonomiyi değiştiren potansiyeline odaklanmıştı. Bernstein, bu teknolojik ilerlemelerin gerçekten de ekonomiyi değiştirdiğini ancak balonun zirvesindeyken teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ı satın alan bir yatırımcının başabaş noktasına geri dönmek için 14 yıl beklemek zorunda kaldığını belirtiyor.

Bugün ise yatırımcılar, tedarik zincirlerinin yeniden desteklenmesi de dahil olmak üzere diğer önemli gelişmeleri görmezden gelirken, yapay zekanın ekonomiyi değiştiren potansiyeline odaklanıyor. Bernstein, “Kimsenin yapay zekanın ekonomiyi değiştiren bir teknoloji olmayacağını tartıştığını sanmıyorum. Ancak asıl soru şu: Yatırım fırsatı nedir?” diyor.

Küçük ölçekli hisse senetlerinde kıpırdanma

Bernstein’a göre, küçük ölçekli hisse senetlerinin; döngüseller veya ekonomik döngüye daha duyarlı hisse senetlerinin; endüstriyellerin ve ABD dışı Hisse senetlerinin arayı kapatmaya hazır varlıklar arasında yer aldığını öne sürüyor.

Bu alanlar Aralık ayında yaşam belirtileri göstermeye başladı. Küçük sermayeli gösterge Russell 2000, S&P 500'ün yüzde 4,1'lik yükselişine karşılık Aralık ayında yüzde 12'den fazla artış gösterdi. Ancak Russell 2000, S&P 500 Endeksi’ne göre hâlâ yılbaşından bugüne yüzde 8'den fazla bir puanda geride kalmış durumda.

Bu arada, S&P 500 Endeksi’nin daha değerli şirketlere daha fazla ağırlık vermek yerine her üye hissesinin performansını eşit şekilde birleştiren eşit ağırlıklı versiyonu da Aralık ayında yüzde 6,2 oranında artışla arayı kapatmayı başardı. Şu ana kadar 2023'te yüzde 11 artış gösteren bu versiyon, hala hacim ağırlıklı S&P 500'ün yüzde 8'den fazla gerisinde seyrediyor.

Bernstein genişlemenin ilk işaretlerini görüyor ancak bunun ‘yinelenen bir süreç’ olmasını bekliyor. Yatırımcıların hedeflemesi gereken şeyin, 2023'ün tarihsel olarak dar pazarının tam tersine ‘maksimum çeşitlendirme' olduğunu söylüyor. Bernstein, “Bu durum, yatırımcıların çeşitlendirmenin faydalarını reddettiğini ve daha az hisse senedinde daha konsantre pozisyonlar aldığını yansıtıyor” diyor.

Tek kazanan Muhteşem Yedili mi?

Elbette, Muhteşem Yedili'nin hakimiyetindeki borsa rallisi oldukça fazla ilgi çekmiş olsa da, bu, 2023'ün tek kazananlarının bu hisse senetleri olduğu anlamına gelmiyor. Charles Schwab'ın kıdemli yatırım stratejisti Kevin Gordon, “Muhteşem’ kavramı, bakanın gözüne göre değişebiliyor” diyor.

S&P 500 Endeksi’nin kazançlarında bu kadar büyük bir paya sahip olan yedi hisse senedi, bunu çoğunlukla aşırı fiyat artışlarından ziyade son derece ‘mega piyasa değerleri' nedeniyle yapıyor. Analistler, tanım gereği piyasa değeri ağırlıklı endekslerin bu şekilde çalıştığını belirtiyor.

Bu, megacap hisselerinin 2023'te en iyi performans gösterenler olacağı anlamına gelmiyor. S&P 500'de yılbaşından bu yana kazananlar listesinin başında yüzde 243’le Nvidia ve yüzde 194’le Meta yer alırken, Apple yüzde 49'luk kazançla yalnızca 59. en iyi performans gösteren hisse senedi olarak listede kendine yer bulabildi. Ancak 3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle birleştirildiğinde, Apple’ın, genel endeksin en büyük taşıyıcılarından biri olduğunu kanıtladığı görülüyor.

Gordon, 2023 rallisinde tuhaf olan şeyin mega büyük teknoloji performansı değil, pazarın geri kalanının yakın zamana kadar hiç bu kadar zayıflamamış olması olduğunu söylüyor.

Ekonomik görünüm ve faiz oranları etrafındaki netliğin, piyasanın geri kalanının arayı kapatmasının önünü açmaya yardımcı olduğunu söyleyen Gordon, “Sert bir ekonomik inişe ilişkin korkular azalırken, Fed faiz artırımlarını muhtemelen bitirdiğinin ve 2024'te faiz indirimi yapma yolunda ilerlediğinin sinyalini verdi” diyor.

Ralli artık ‘Muhteşem Yedili’den ibaret değil

 

Muhteşem Yedi çılgınlığı hisse senetlerini çöküşe mi hazırlıyor?

 

Muhteşem Yedi hisselerine sahip olmak neden hala güvenli? İşte 3 neden...

 

Muhteşem Yedili’nin rekor yükselişi balon mu?

 

Küçük ölçekli hisse senetlerindeki düşüş ekonomiye dair ne söylüyor?

 

Küçük sermayeli hisse senetleri toz içinde

BofA: Küçük sermayeli hisselerde dipten alım zamanı

 

Küçük sermayeli hisseler için doğru zaman yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)