E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcı borsalardan çekilecek mi?---

Küçük yatırımcı borsalardan çekilecek mi?

Küçük yatırımcı borsalardan çekilecek mi?
26 Mart 2021 - 15:41 borsagundem.com

ABD’de yeni teşvik paketi dağıtılmaya başladı. Ancak borsaya küçük yatırımcı girişinde beklenen etki oluşmadı. Uzmanlar bunun sebebini küçük yatırımcıların eğilim gösterdiği portföylerdeki düşüşle açıklıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetlerindeki boğa piyasası bu hafta ilk yıldönümünü kutladı. Şimdiyse asıl soru, bireysel yatırımcıların partinin devamına katılıp katılmayacakları.

MarketWatch’un haberine göre bu durumu tam olarak anlayabilmek için rakamlara bakmak gerekiyor. Bireysel yatırımcılar arasında aktif ticarete olan uzun süredir devam eden ilgi, büyük çevrimiçi aracı kurumlar tarafından sıfır komisyona yapılan yarışın bir sonucu olarak canlanmaya başlamıştı. Kovid-19 pandemisi ve bunun sonucunda ortaya çıkan piyasa çöküşü geçen Şubat ve Mart aylarında yangına benzin döktü.

Kurumsal yatırımcılara taktik makro ve stratejik yatırım analizi sağlayan Vanda Research Şirketinin Kurucu Ortağı ve Araştırma Başkanı Eric Liu, son bir yıl içinde bireysel yatırımcı akışlarındaki "akıllara durgunluk veren" dalgalanmayı hafife almanın zor olduğunu söyledi. Lui araştırmalarına dayanarak yeni yatırımcı girişinin önceki dönemlerin dört ila beş katına yükseldiğini ve bu yükselişin devam ettiğini aktardı.

Analistlerin küçük yatırımcı faaliyetindeki artışı bir dizi faktöre bağlamalarına karşın, pek çok kişi yatırımcıların korona virüs kaynaklı kısıtlamalar ve geçen bahar hükümet tarafından yapılan teşvik kontrolleri de dahil olmak üzere para harcama fırsatlarının yetersizliğinden sıkılarak çevrimiçi aracı kurumlara akın ettiği fikrine geri döndü.

Liu, teşvik ödemelerinin geldiği geçen yılın 15 Nisan'ının perakende alımlarda en fazla sayının görüldüğü tarih olduğuna dikkat çekiyor. Bir başka büyük yükselişin gerçekleştiği 6 Ocak'ta 600 dolarlık teşvik ödemelerinin gerçekleştiğini belirtiyor.

Asıl soruysa, ABD ekonomisi yeniden açılırken ve pandemi süreci yakın gelecekte tarihe karışmaya hazırlanırken bireysel yatırımcıların borsaya odaklanmaya devam edip etmeyeceğidir.

Liu, bu ayın başlarında banka hesaplarına yatmaya başlayan 1.400 dolarlık teşvik ödemelerinin son turunun borsaya agresif bir şekilde dağıtılmadığını, geçtiğimiz Pazartesi günü bireysel yatırımcıların net alımlarının araştırma şirketi Vanda’nın tüm yıl boyunca gördüğü en düşük seviyede gerçekleştiğini kaydetti.

Liu, olası nedenin bireysel yatırımcı portföyleri ortalamasının S&P 500 Endeksi’nin en az %11’i oranında düşük performans gösteren zor bir ay geçirmesi olduğunu söyledi. Borsa araştırmacısı, verilere bakarak perakende yatırımcıların kötü performans gösterdikleri zamanlarda hisse senetlerine yatırım yapma kalma konusunda isteksiz davrandıkları sonucuna varıyor.

Borsa uzmanı, son teşvik ödemelerinin "perakende yatırımcıların büyük bir bölümünü oluşturan teknoloji/ESG hisselerinde daha belirgin bir geri dönüş edilene edene kadar" piyasaya enjekte edilme olasılığının düşük olduğunu söyledi. (borsagundem.com: ESG hisseleri çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim kriterlerine ulan sürdürülebilirlik odaklı şirketlerin hisse senetleri olarak belirtilir.)

Geçen yılın ABD borsalarında Ocak ve Şubat aylarında ticaret faaliyetinde istikrarlı bir düşüş yaşandı ve ardından hisse senetleri rekor seviyelerden %20 veya daha fazla geri çekilme olarak tanımlanan bir ayı piyasasına en hızlı düşüşü kaydettikçe Mart ayı sonuna kadar ağır satış dalgası yaşandı. S&P 500'ün dibi 23 Mart 2020'de geldi ve piyasaya yönelik bazı tanımlara göre mevcut boğa piyasasının başlangıcı yaşandı. Büyük hisse senedi endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine doğru destansı bir toparlanma gerçekleştirdi.

Salı günü S&P 500 ayı piyasası dip seviyesinden %74,78 yükselişle 1957'den bu yana en büyük 12 aylık kazancını tamamladı. Dow Jones Endeksi aynı zaman diliminde %74,4 oranında yükseldi.

Liu, Mart ayı diplerinden sonra, zirveler ve sabit seyirler de gerçekleşse bireysel yatırımcıların yarışa girdiğini belirtiyor. Geçen yılın ilkbaharı bireysel yatırımcılar için "gerçekten sıcak" bir dönemdi.

Yatırımcılar ilkbahardaki ilk kısıtlamalardan sonra yeniden açılan şirketlere yığıldı. Bu hisse senetlerine olan ilgi, Kovid’in ikinci dalgasının vurmasıyla yaz aylarında dağıldı. Yatırımcılar yüksek sermayeli teknoloji hisse senetlerine geri döndüler, ardından Eylül ayından itibaren de çekildiler. Liu, Kasım ayında elektrikli araç ve ESG odaklı hisse senetlerine yönelik bir yatırım dalgasının takip edildiğini belirtiyor.

Bireysel yatırımcılar artık günlük işlem hacimlerinin çok daha büyük bir kısmını oluşturuyor. Greenwich Associates Kıdemli Analisti Shane Swanson verdiği bir röportajda, bireysel yatırımcıların payının 2019'da %10'dan 2020'de %20'ye iki katına çıktığını söyledi.

Hisse senedi opsiyon ticaretinde de benzeri bir durum söz konusu. Bank of America Araştırma Yatırım Komitesi Başkanı Jared Woodard, opsiyon işlemlerindeki hacmin, 2020'de iki katına çıktığını ve bunun rekor seviyeyi ifade ettiğini belirtiyor.

Bazı yönlerden, opsiyon aktivitelerindeki artış geçen yılın en dikkat çekici gelişmeleri arasındadır. Woodard opsiyon piyasalarına yapılan baskıyla gelişen GameStop krizi için, "İnsanların bu türü satın alma gücünü artırmak için bir koz olarak kullanma şekli daha önce gördüğümüzden daha sofistike bir taktiktir" dedi.

GameStop yatırımından kim kaybetti?

Gerçekten de para dışı çağrıların agresif bir şekilde satın alınması (o zamanki mevcut hisse senedi fiyatının çok üzerinde grev fiyatlarına sahip seçenekler anlamına gelir) Reddit'in WallStreetBets gibi platformlar aracılığıyla düzenlenen tüccarlar tarafından tercih edilen bir taktik olmuştur. Ancak sofistike bir taktik kullanılması başarılı olunduğu anlamına gelmiyor.

Yine de bu kriz bireylerin aktif ticaret yapmaktan caydırılması gerektiği anlamına gelmiyor. Bunun yerine, İngiltere merkezli Oxford Risk’in Davranışsal Finans Başkanı Greg Davies’e göre, bireysel yatırımcıların kendi davranışsal önyargılarını ve eksikliklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olan ticaret platformlarına dahil edilebilen araçların oluşturulması gerekiyor.

Havacılık sektörünün son umudu temmuz

 

Borsalarda düzeltme süreçleri nasıl yönetilmeli?

 

Petrol piyasası enerji hisselerini odak noktasına taşıdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı26 Mart 2021 19:50

    Kimse kandırmasın milleti türkiye de borsa bitmiştir kimse bu tepe fiyatlardan boşuna mal almasın hele bankaları ucuz diye hiç almasın bunlar kumarhane mantıgıyla işliyorlar yüklü malı alır almaz basıyorlar uzun vade alıyoruz 10-12 seneden beri bir türlü yükselmiyorlar yabancıda çıkınca kendi kendilerine oyun oynarlar artık borsa bitmiş yıldız pazar coinler başlamıştır. 

  • İsteBük26 Mart 2021 18:39

    Alayı geldiği yer geri dönecek ama bir farkla paralarının çoğu gitmiş olarak.

  • Bağımsız Düşüce26 Mart 2021 16:13

    Kumarda kazanırken KORKU , kaybederken HIRS tavan yapar !  Sonuçta kaybeden pehlivan güreşe doymaz ! Bir yere kaçmak yok halka arza daha yeni başladık ! Patronların 1 liradan 20  lira yaptığı hisseleri size 7-8 liradan satar geri 3-4 liradan geri alır artık ! ! ! Y.T.D.  

  • ben ben26 Mart 2021 16:10

    Herkes kripto para peşinde. Borsanın yüzüne bakan mı var? ABD'nin dağıttığı para bitcoine akıyor:))))

  • asena26 Mart 2021 16:06

    BİZİM ULKEDEDE KÜÇÜK YATIRIMCININ SONU GELDİ BİZİM ŞEREFSİZ YATIRIMCI KURULUŞLAR SAYESİNSE BUNDAN SONRA BİRBİRİLERİNİ ŞEY YAOSINLAR PİSLİKLER

  • MELİS MARMARİSLİ26 Mart 2021 16:00

    Küçük yatırımcıya kol gibi hisse senetleri girmiş durumda.nasıl satacaklar.bakın bugün bjk bile tavan yapmış ..

  • Ahmet kaçtı26 Mart 2021 15:58

    Tam 300.000tl param çöp oldu garandan kaçtım dolar aldım kafam rahat

  • Borsaci26 Mart 2021 23:31

    Yalanını 😁