E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHavacılık sektörünün son umudu temmuz---

Havacılık sektörünün son umudu temmuz

Havacılık sektörünün son umudu temmuz
26 Mart 2021 - 13:40 borsagundem.com

Aşılanma sayılarındaki artışa rağmen yeni mutasyonla birlikte korona virüs vakalarındaki artış havacılık sektörünü derinden etkiliyor. Temmuz ayına kadar seyahatler düzene girmezse birçok büyük şirket iflas edebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hava taşımacılığının toparlanması sürecindeki son aksaklıklar, havayolu endüstrisi üzerinde bir nakit sıkışıklığının devam etmek üzere olduğu endişesini doğuruyor.

Havacılık danışmanlık şirketi IBA Group’a göre, korona virüs krizi nedeniyle kaybedilecek ikinci bir yaz, 2020'nin iflastan kurtarma, işçi çıkarma ve ticari jet uçakları alımlarını erteleme ve iptalleri gibi havacılık sektörünü sınırlayan unsurların tekrar etmesine yol açacak. Krizin devam etmesi bir dizi havayolu şirketinin zor duruma düşmesini ve iflas başvurusunu tetikleyecektir.

Geçtiğimiz hafta içinde Bloomberg World Airlines Endeksi'ni salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine çıkaran iyimserlik kaybolmuş gibi görünüyor.

Bloomberg’in haberine göre dünyanın en büyük tur operatörü TUIAG, senenin yoğun sezonunu yansıtan yaz programını normalden en az iki ay sonra, Temmuz ayına kadar başlatmayacak biçimde hazırlandı. Ryanair Holdings, tatilcilere uçuşlarını ücretsiz değiştirebilecekleri konusunda güvence vermek için bir basın toplantısı düzenledi ve olumsuz başlıklarla "paniklememelerini" istedi.

IBA'dan Stuart Hatcher verdiği bir röportajda, turizm sezonuna ilişkin "Zemin sürekli bir günden diğerine kayıyor" ifadelerine yer verdi. Hatcher, hükümetlerin seyahatlerin yeniden başlamasını ertelemelerinin havacılık sektörü için daha fazla kriz anlamına geleceğinin farkında olduğunu, ancak aşı dağıtımları devam ederken bile yeniden canlanan enfeksiyon oranlarından ürktüğünü söyledi.

Artan vakalar ve yeni kilitlenmeler nedeniyle özellikle Avrupalı havayolu şirketleri oluşan bu kasvetli havayı hissediyorlar. TUI ve Ryanair gibi turizm odaklı şirketler genellikle yılın ilk üç ayını yaz rezervasyonlarını alarak kullanırlar ve operasyonları hızlandırırken üzerinde çalışacakları bir nakit stoku sağlarlar.

Sektöre dair en ufak kıvılcım şirketlerin büyük bir çoğunluğunun buz kesmesine neden oluyor. Sıcak aylarda Akdeniz'e akın eden Alman ve İngiliz turistlere hitap eden TUI, Perşembe günü yaptığı açıklamada, kesin bir tarih vermeden "yaza kadar" yetecek kadar likiditeye sahip olduklarını söyledi. British Airways'in sahibi olan IAG, Londra Heathrow havaalanındaki imrenilen kalkış ve iniş ceplerini teminat olarak kullanarak yeni bir kredi sağladı.

Ya temmuz ya da iflas

Air France-KLM CEO’su Ben Smith Perşembe günü yaptığı açıklamada, seyahatlerin 1 Temmuz'a kadar ciddi bir şekilde yeniden başlaması gerektiğini veya havayolu şirketlerinin yıllık kazancın büyük kısmını sağlayacak birkaç ayı kaçırma riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Smith, Avrupa Havayolları Lobisi tarafından düzenlenen bir brifingde, "Temmuz ayıyla ilgili kritik olan şey, Avrupalı havayolu şirketlerinin çoğunluğu için üçüncü çeyreğin mali yılı atlatmak için kilit öneme sahip çeyrek olmasıdır" dedi. Lobi, aşı pasaportlarının hızla benimsenmesi ve talebi düşürdüğünü belirttiği karantinalara son verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Hatcher, 2020'de 45 havayolu şirketinin battığını, eğlence pazarlarının yakında canlanması umuduyla çok daha fazlasınınsa devam ettiğini söyledi. Bu, yıl geliştikçe devam edecek şirketlerin daha az olması olası görünüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, perşembe günü Airports Council International (ACI) küresel yolcu trafiğinin bu yıl normal seviyelerin neredeyse %50 altında kalacağını tahmin ediyor.

Çoğu havayolu şirketi gecikmiş bir yazdan sağ çıkabilirken, bu şirketleri kurtarmanın maliyeti de önemli olacaktır. Yaşanan son aksaklıklardan önce bile, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği taşıyıcıların bu yıl 80 milyar dolar daha fazla devlet desteğine ihtiyaç duyacağını söyledi.

Daha fazla kurtarma paketi gerekiyor

Avrupa'da Air France-KLM, geçen yıl verilen 10,4 milyar euroluk (12 milyar dolar) kredi ve garantinin üzerine daha fazla yardım istiyor. Alman hükümetinden 4,8 milyar euroluk yardım alan TUI, Perşembe günkü yıllık toplantısında hiçbir mali tahminde bulunmayarak, yalnızca işler normale döndükçe nakit akışının kırılmaya doğru ilerleyeceğine dair söz verdi.

Borsagundem.com’un uluslararası kaynaklardan derlediği bilgilere göre havaalanı sektörünün de devlet desteğine ihtiyaç duyacağını belirten ACI grubu, büyük hubların bile zorlandığı konusunda uyardı. Ticaret derneğinin ekonomisti Patrick Lucas, sektörün "şu anda tehlikeli bir durumda" olduğunu söyledi.

Ryanair, EasyJet ve Wizz Air Holdings gibi indirimli havayolu taşımacılığı yapan şirketler, güçlü likidite pozisyonlarına ve gerekirse uçak satış ve kiralama anlaşmaları yoluyla rezervleri artırmak için başka kolay yollu seçeneklere sahipler.

Ayrıca Avrupa veya başka bölgelerde ücretsiz izinler sürerken ABD'deki 50 milyar dolarlık Cares Act kredisi ve personel ödemelerinin uzatılması da devam edebilir. Tüm bu ihtimallere rağmen havayolu şirketlerinin maliyet kesintilerini derinleştirmesi gerekebilir.

Norveçli havayolu şirketi ASA ve Virgin Atlantic Airways gibi şirketleri takiben, daha fazla havayolu şirketinin mümkün olan yerlerde yerel iflas koruması süreçlerini takip etmesi muhtemeldir.

En pahalı uçak bileti: Tek yön için 15 bin TL ödendi

 

Yerli F16 simülatöründe ihracat hazırlığı

 

Havayolu şirketleri geri dönüş yolunda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)