E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrol piyasası enerji hisselerini odak noktasına taşıdı---

Petrol piyasası enerji hisselerini odak noktasına taşıdı

Petrol piyasası enerji hisselerini odak noktasına taşıdı
26 Mart 2021 - 10:57 borsagundem.com

Petrol piyasaları ekonomiye yönelik endişeler ve Süveyş Kanalı’ndaki sorunla birlikte zor bir dönem yaşarken, enerji hisseleri odak noktası haline geliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs aşısı uygulamaları devam ederken ve ekonomik toparlanmaya yönelik iyimserlik artarken piyasalarda yükselen trendlerden biri de yatırımcıların büyüme hisselerinden, ekonomik toparlanmadan fayda görmesi beklenen isimlere yönelmesi oldu. Bu trend sanayi ve hammadde sektörleri için faydalı olsa da, aynı zamanda modern yatırım algısının temel taşını da gözler önüne seriyor: Tedarik zincirleri. Geçtiğimiz yıldan öğrendiğimiz önemli bir ders de, tedarik zincirlerinin önemli olduğu ve sorunsuz işleyeceğinin bir garantisi olmadığı.

Tedarik zincirleri ve piyasalar arasındaki ilişki

Tüm dünyada uzaktan çalışma sisteminin başladığı dönemde, tedarik zinciri dinamikleriyle ilgili önemli bir bilgi edindik. Üreticiler, tuvalet kağıdına olan talebin evden çalışanlarla birlikte hane halkına kaydığını gördü. Forbes’un haberine göre, aynı türde bir tedarik zinciri bozulması da geçtiğimiz yıl birçok sektörde ortaya çıktı.

Örneğin yıllar boyunca, yarı iletkenlerin ülke dışında üretilmesi oldukça mantıklı bir yöntem olarak görülüyordu. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan zorlukların ardından bunun kurumsal alanda sorunlar yarattığı gibi, ulusal güveliğe yönelik tehditler de oluşturabileceği anlaşıldı. Benzer bir şekilde, etkinlik arayışı kanallardan geçen daha büyük gemiler anlamına geliyordu.

Ancak geçtiğimiz günlerde Süveyş Kanalı’nda yaşandığı gibi, bir gemi kazası kanalın kapanmasına neden olduğunda, tüm sistem çöktü. Şimdi Süveyş Kanalı’nı ve küresel ticareti engelleyen devasa bir gemi var. Tahminlere göre ise, her gün 10 milyar dolar zarara neden oluyor.

Pandeminin ilk günlerinde, Çin’deki fabrikalar kapandığında anında tedarik zinciri modelindeki zayıflık ortaya çıktı. Çok daha yakın bir zamanda, borsagundem.com'un derlemesine göre, Çin ve ABD arasındaki gerilimli ilişkilerle ilgili endişeler yeniden gündeme oturdu. Son üretim verilerinde gördüğümüz gibi, tedarik zincirindeki güçlükler ürün fiyatlarında yükselişe neden oldu. Son günlerde ise enflasyona yönelik endişeler, hisse ve tahvil piyasalarındaki beklentileri etkiledi.

Şimdi aşılama çalışmaları devam ediyor ve aşıların tüm dünyada milyarlarca insana ulaşması için çaba gösteriliyor. Aynı zamanda pandemi sürecinde dönüşen lojistik sistemi de yönetilmeye çalışılıyor. Tedarik zincirlerinin narin yapısı göz önünde bulundurulduğunda, yeni sorunların ortaya çıkma ihtimali de artıyor. Bu durum ise piyasaların, tüm varlık sınıflarıyla olduğu gibi, tedarik zincirleriyle de bağlantılı olduğu gerçeğini hatırlatıyor.

Ekonomik iyimserlik yeterli değil

Ekonomik toparlanmayla birlikte seyahate yönelik bastırılmış talebin ortaya çıkmasının seyahat hisseleri üzerinde yarattığı etkiyi bir kenara bırakacak olursak, ekonomi toparlanma gösterirken daha iyi performans gösteren şirketlerde alımlar dikkat çekiyor. Sanayi ve hammadde sektörleri geçtiğimiz seanslarda bir miktar yükseliş gösterdi. Enerji ise son günlerde en yüksek performans gösteren sektör oldu.
Enerji sektöründe elde edilen kazançların büyük bir bölümünün nedeni ise, Süveyş Kanalı’nı tıkayan tankerin petrol fiyatlarını yükseltmesi olarak görüldü. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın ekonomiye yönelik iyimser yorumları, döngüsel hisseleri destekledi. Yine de ikilinin açıklamaları sürpriz olmadı.

Daha önce görülen ve döngüsel hisselere fayda sağlayan gelişmeler, hisselerin yükselişine yardım etmiş olsa da, teknoloji hisselerindeki satış dalgası yükselirken, kazançlar eridi. Bu gelişmelerin arasında ise INTC’nin iki yeni üretim tesisi kurma planı, aşıların daha erişilebilir olması ve ABD, Almanya ve Fransa’dan gelen güçlü satın alım yöneticisi verileri bulunuyordu.

Görünen o ki dev sermayeli büyüme hisselerinin fiyatlarındaki düzeltme devam ediyor. Bu şirketler bu hafta birinci yılını dolduran boğa rallisinin liderliğini gerçekleştirdi. Ancak dev teknoloji hisselerinin çekiciliği, ekonomik toparlanmayla birlikte giderek azalıyor. Yükselen faiz oranları da, gelecekte elde edilmesi beklenen getirileri temel alan değerlemelerin sorgulanmasına neden oluyor.

Enerji hisseleri yükselişte

Ekonomide kabul gören yaklaşımlardan biri, “yükselen dalga tüm gemileri kaldırır” der. Bu  yaklaşıma göre, daha yüksek gayrisafi yurtiçi hasıla, ekonominin tüm katılımcılarını bir şekilde olumlu etkiler. Çarşamba günü birçok kişi yükselen dalganın, dünyanın ekonomik olarak en önemli su yollarından birinde görülen sorunun tek bir büyük gemiyi kaldırmasını bekledi.

Eyfel Kulesi’nden daha uzun olan Ever Given isimli gemi, bir kaza sonucu Süveyş Kanalı’nı tıkadı. Küresel ticaretin yaklaşık %12’sini destekleyen kanal, Avrupa ve Asya arasındaki en kısa mesafeyi sağlıyor. Kanaldaki tıkanıklık devam ederken, petrol fiyatları sert bir şekilde yükseldi ve petrol bir önceki seansta gördüğü sert kayıplarını telafi etti. Petrol fiyatındaki yükseliş ise enerji sektörünü en iyi performans gösteren sektör haline getirdi.

Kanal tıkandı: Petrol yükseldi

 

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan gemiyi yüzdürmede zorluklar yaşanıyor

 

Zorlu haftada son gün

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)