E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda düzeltme süreçleri nasıl yönetilmeli?---

Borsalarda düzeltme süreçleri nasıl yönetilmeli?

Borsalarda düzeltme süreçleri nasıl yönetilmeli?
26 Mart 2021 - 13:01 borsagundem.com

Borsa düzeltmesi ne anlama geliyor? Piyasalardaki ani düşüşleri nasıl yorumlamalıyız?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımlarınızın değer kazandığını görmek oldukça sevindirici. Ancak piyasalar düşüşteyken yatırımlarınızın kaybettirdiğini gördüğünüzde durum tersine dönebilir. Yine de piyasalarda yükselişler ve düşüşler oldukça normal. Bununla birlikte dip her zaman kötü anlama gelmeyebilir. Piyasalarda görülen dip noktalarının birçoğuna ‘düzeltme’ adı verilir ve bunun ne anlama geldiğini bilmek portföyünüzü daha iyi yönetmenize ve varlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Piyasa düzeltmesi nedir?

Piyasa düzeltmesi borsada veya bir hissede görülebilecek %10 ila %20 oranında kısa süreli düşüşler anlamına geliyor. Düzeltmeler genellikle fiyatları yapay bir şekilde aşırı yükselmiş olan varlıklarda meydana geliyor ve yaygın olarak birkaç ay sürebiliyor. Piyasa düzeltmelerinin ise birçok nedeni olabilir.

Birçok yatırımcı piyasa trendlerini takip eder. Bu nedenle yatırımcılar bir hisseyi fiyatının artacağını düşünerek alıyorsa, diğer yatırımcılar da bu trendi takip edecektir. Bu durum ise söz konusu hissenin yükselmesine neden olur. Fiyatı yükselen hisseyi almış olan yatırımcılar, kar toplamak için hisse satışı yapmaya başlayabilir ve diğer yatırımcılar da benzer hamlelerde bulunabilir. Bu nedenle de hissenin fiyatı geçici olarak düşer.

Business Insider’ın haberine göre, piyasa düzeltmelerinin hisse bazında değil, daha kapsamlı olduğu durumlarda düzeltmenin nedeni yatırımcı güveninin düşmesi olabilir. İyi haberler yapay olarak hisse fiyatlarını yükseltirken, piyasalarda zaman zaman hisselere yönelik talep azalabilir.

Piyasa düzeltmelerinin etkileri neler?

Bu durumlarda piyasalar bir çöküşü engellemek için dip noktasına ulaşır. Bu durum ise sıkça genel bir büyüme evresi esnasında gerçekleşir. 

Geçmişe bakıldığında birçok piyasa düzeltmesinin %20’lik düşüşlerin ötesine geçmediği görülüyor. Aynı zamanda bu düzeltmelerin ardından genellikle bir sıçrama süreci ya da bir boğa piyasası görülüyor. Bu süreç ise oldukça önemli bir büyümenin görüldüğü bir dönem haline geliyor.

Ancak piyasa düzeltmelerinin korkunç sonuçlar doğurma ihtimali de bulunuyor. Eğer bir düşüş %20’yi aşarsa ve uzun süre devam ederse, borsagundem.com'un derlemesine göre, ‘ayı piyasası’ olarak bilinen bir süreci başlatıyor. Bu süreçlere ise yaygın olarak ekonomik durgunluk ve artan işsizlik oranları eşlik ediyor. Yine de tüm hisseler, piyasalardaki düzeltmeye eşit tepkiler vermiyor. Yüksek büyüme gösteren ve daha yüksek volatiliteli hisseler daha sert tepki verme eğilimindeyken, döngüsel olmayan savunmacı hisseler daha az etkileniyor.

Piyasa düzeltmeleri neden önemli?

Piyasa düzeltmeleri portföyünüzdeki hisselerin performansını etkileyebilir. Bu nedenle bu sürece hakim olmak oldukça önemli. 

Genellikle piyasa düzeltmeleri uzun vadeli yatırımcıları oldukça az oranda etkiler. Ancak düzeltmenin ardından resesyon geldiği takdirde, uzun vadeli yatırımcılar da etkilenebilir. Kısa bir düzeltme, portföyünüz genel bir yukarı yönlü trendi takip ettiği sürece sorun yaratmayacaktır.

Bu durum özellikle de farklı sektörlerden hisseleri bulunduran, çeşitlendirilmiş portföyler için geçerli. Bunlar arasında savunmacı hisseler olarak da bilinen, döngüsel olmayan hisseler de yer alıyor ve bu hisseler yavaşlayan piyasa koşullarında bile iyi performans göstermeye devam ediyor. Ancak kısa vadeli yatırımcıların, genel olarak “piyasa zamanlamasını” tahmin etmeye çalışmaları nedeniyle piyasa düzeltmeleri ciddi ölçüde fırsatlar ve engeller ortaya çıkarabilir.

Piyasa düzeltmesi yüksek değerli hisseleri düşük fiyatlara almak için doğru bir zaman olsa da, hisselerin daha da düşme ihtimali bulunduğu için oldukça riskli olabilir. Piyasa düzeltmesi esnasında satış yapmak ise pahalı bir hata olur.

'Bitcoin 51 bin dolar altına da inse sorun yok'

 

Türk banka tahvillerinde fırsat dönemi!

 

Petrol piyasası enerji hisselerini odak noktasına taşıdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)