E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGameStop yatırımından kim kaybetti?---

GameStop yatırımından kim kaybetti?

GameStop yatırımından kim kaybetti?
16 Şubat 2021 - 16:46 borsagundem.com

Spekülatif bir biçimde yükselen ve aynı hızla düşen GameStop hisseleri birçok bireysel yatırımcıyı mağdur etti. Bu yatırımcılar arasında zenginlik hayali kuranlardan riskli fonları protesto etmek isteyenlere kadar geniş bir kesim var


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ocak ayının gündeminde sosyal medya topluluğu Reddit içerisinde örgütlenerek büyük fon şirketlerinin açığa satış pozisyonunda olduğu riskli fon şirketlerine yönelen perakende yatırımcılar vardı. Reddit yatırımcılarının en popüler hissesi olan GameStop hisselerinde ise o dönemden bu yana keskin bir düşüş gerçekleşti. Wall Street Journal’ın haberinde söz konusu ticaretten kayıp veren perakende yatırımcılar derleniyor.

Ocak ayının sonunda GameStop hisselerinin hareketiyle heyecanlanan Salvado Vergara 20 bin dolarlık bireysel kredi çekerek perakende şirketin hissesini almayı tercih etmiş. Hisse senedinde sert düşüş gerçekleştiğindeyse yaklaşık %80’lik kayıp yaşamış.

GameStop’ın sosyal medya etkisiyle körüklenen dalgalı seyri en fazla Vergara gibi bireysel yatırımcıların portföylerini vurdu. Gündelik yatırımcılar GameStop ticaretini tehlikeli bir macera olarak görerek “Hayata bir kez geliyoruz” (YOLO) sloganıyla gerçekleştirdiler. Birçok bireysel yatırımcı hisselerdeki astronomik tırmanışın devam edeceğini düşünerek hisse satın aldı. Bir kısmı hissede çöküş gerçekleşmeden önce paralarını çekmeyi başardı. Ancak diğerleriyse hisselerinin kayıp vermesini izlemeye koyuldular.

ABD’nin Virginia eyaletinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Vergara yatırım yapmaya dört yıl önce genç yaşta emekli olma hayaliyle başladı. 1998 model Honda Civic sahibi olan Vergara tasarruf edebilmek için bol miktarda pirinç tükettiğini ve babasıyla birlikte yaşadığını belirtiyor. Sahip olduğu 50 bin dolar değerindeki çeşitlendirilmiş endeks fonları ise tasarrufunun bir kısmını saklamayı sürdürüyor. Uzun zamandır Reddit’teki WallStreetBets alt başlığının takipçisi olduğunu belirten genç yatırımcı diğer kullanıcıların GameStop hissesiyle ilgili elde ettikleri olağanüstü kazançlarla ilgili paylaşımlardan etkilenerek hisseyi satın aldığını belirtiyor.

Söz konusu yatırım için fon yatırımlarına dokunmak istemediğini belirten Vergara bu yatırım için %11,9 faiz oranıyla bireysel kredi aldığını ve 234 dolardan hisse aldığını söyledi.

GameStop hisseleri sert yükselişine bir yıl öncesinde 19 dolardan başladı ve Ocak ayı sonunda 350 dolara kadar yükseldi. Gün içi ticarette 500 dolara dahi yaklaşan hisse bir süre sonra gerçek değerine gerilemeye başladı. 12 Şubat itibariyle GameStop hissesi %85’lik düşüşle 52,40 dolardan işlem gördü.

Vergara GameStop hissesiyle ilgili, “1.000 dolara ulaşabileceğini düşünüyordum. Gerçekten de bu aldatıcı reklama kapıldım ve bu gerçekten de berbat bir hareketti” ifadelerine yer verdi.

Şirketin geri dönüşüne inandığı için hisseleri elinde tutmayı planladığını belirten Vergara maaş çekini bireysel kredinin aylık ödemelerini karşılamak için kullanmayı planladığını söyledi. Vergara pandemi sona erdiğinde memleketi Filipinler’e geri dönmeyi, birikimleriyle geçinip bir hayır kurumu oluşturmayı hedefliyor. Genç yatırımcı GameStop nedeniyle yaşadığı kayıpların planlarını altı ay ileriye attığını ifadelerine ekledi.

Z kuşağı borsaya yöneldi

Ücretsiz borsa ticaretine imkan sağlayan kolay kullanımlı uygulamalar düzenli yatırıcıların GameStop gibi hisse senetlerine para dökmesini çok daha kolay hale getiriyor. Uluslararası seyahatin, canlı eğlencelerin ve diğer hayati olmayan harcamaların mümkün olmadığı gibi dünyada Robinhood gibi aracı kurum uygulamaları hem bir kazanç hem de bir kayıp aracına dönüşüyor.

Patrick Wesolowski pandemiden önce hafta yalnızca bir gün portföyünü kontrol ettiğini belirtiyor. Ancak Chicago’daki köpek bakım işletmesi durduğunda gelirleri azalan Wesolowski portföyüyle boğuşacak bolca vakit bulmuş.

İşletmesi durma noktasına gelen 31 yaşındaki yatırımcı 15 bin dolarlık portföyüyle hisse senetleri araştırmak için daha fazla zamana sahip olabilmiş. Wesolowski WallStreetBets’teki diğer yatırımcıların vahşi hamlelerini okuduğunu ancak kendisinin hiç paylaşım yapmadığını belirtiyor.

Son aylarda, Wesolowski kendini daha sık borsa ticaret şirketi Fidelity Investments’ın uygulamasındaki aracılık-hesap dengesini kontrol etmek için akıllı telefonunu eline alırken bulduğunu belirtiyor. GameStop hissesi 300 dolara ulaştığındaysa portföyünden 3 bin dolar koymak üzere karar verdiğini ifadelerine ekliyor. Bu hamlesinin ardından her on dakikada bir telefonunun kontrol eder hale geldiğini söyleyen Wesolowski hisse senedi düşerken başlarda midesinin bulandığını ancak daha sonra alıştığını belirtiyor.

Amatör yatırımcı, “Eğer kaybedersem de kaybederim. Bununla ilgili bir sorun yok. Bu tıpkı Vegas’aa gitmek gibi bir şey” ifadelerini kullandı. Wesolowski o para halen cebinde olsa bu hisse için para harcamak yerine kişisel eğlencesi için tatil yapmayı tercih edeceğini ifadelerine ekledi.

Küçük yatırımcının isyanı geri dönebilir

Birçokları için GameStop hissesi bir yatırımdan daha fazlasıydı. Tony Moy 379 dolardan iki hisse ve birkaç gün sonra 228 dolardan bir hisse olmak üzere yaklaşık 1.200 dolarlık Hisse satın aldığını belirterek, “Bunun yanlış bir hareket olduğunu biliyordum” ifadelerini kullanıyor.

Moy hisse senedinin değerini hızlı bir şekilde kaybetmesini sürprizle karşılamadığını söyledi. WallStreetBets’in bir takipçisi olduğunu belirten Moy en fazla riskli fonları kayba zorladıkları için heyecanlandığını belirtiyor. Bu ticaret Moy’a göre berbat bir yılın ardından yaşadıkları hayal kırıklıkları için bir çıkış noktası niteliği taşıyor ve söz konusu hamlenin de bir tür “sanal protesto” olduğunu ifadelerine ekliyor.

Şikagolu bir sanatçı olan Moy büyük etkinliklere izin verilmemesinin ardından gelirinin çoğunu elde ettiği çizgi roman etkinliklerinin iptal olduğunu söyledi. Ayrıca bu süreç içerisinde Moy, Kovid- 19’a yakalanarak hastalığı aylarca öksürerek geçirmiş. Şikagolu sanatçı başka yatırım hamlelerinin mali açıdan ayakta kalmasına yardım ettiğini belirtiyor.

Moy’un en son çalışmalarından birisi Reddit topluluğunda bir hisseyi ne olursa olsun tutmak anlamına gelen “elmas eller” tabiri üzerine. Moy GameStop hissesini bir hatıra olarak tutmak istediğini aktarıyor. Moy, “Bu benim için 2020 yılında herkes acı çekerken riskli fonlar için nasıl harika bir yıl geçirdiğini gösteren bir hatırlatıcı olacak” dedi.

 

Piyasaların yeni riski Z kuşağı yatırımcıları

 

SPAC çılgınlığı Avrupa’ya sıçrıyor

 

Güne coşkulu başlayan borsa yatay seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet bey16 Şubat 2021 22:14

    Elon Musk kazandı . Küçük yatırımcı yem oldu. Bunu anlamayacak ne var?

  • Murat16 Şubat 2021 18:06

    Spekülatörler, manipülatorler eli yüzü düzgün, Kendi trendi ve beklentisinde çıkmakta olan hisselere bile musallat olurken, böyle salakça bir protestoyu kullanmaz olurlar mı hiç ? Kapitalist+realist+pragmatist bir kafanın kullanmayı en sevdiği tıp , aptal bir idealisttir

  • Murat16 Şubat 2021 17:10

    Farketmiyor biz hep kaybediyoruz.

  • Bağımsız Düşüce16 Şubat 2021 17:01

    Kim kaybedecek ? Tabi ki sürü psikolojisi ile yatırım yapanlar kaybedecek ! Kolay para kazanmak isteyen , parayı kolay kaybeder !!!