E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşleme girmeden önce dikkat etmeniz gereken 5 kritik detay---

İşleme girmeden önce dikkat etmeniz gereken 5 kritik detay

İşleme girmeden önce dikkat etmeniz gereken 5 kritik detay
23 Ocak 2024 - 17:59 borsagundem.com

Özellikle yatırım serüvenine yeni başlayan yatırımcılar, alım satım kararlarını belli başlı unsurlara dikkat ederek daha verimli kılabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar ya da trader’ların piyasalarda işleme girmeden önce dikkat etmeleri gereken unsurlar, vade ve alım satım sistemine göre değişkenlik gösterebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların uzun ya da kısa vadeli alım satım tercihlerine göre dikkat etmesi gereken kriterler, piyasanın yapısından giriş ve çıkış stratejilerine kadar geniş bir yelpazeye yayılır.

Ölçülmesi gereken 5 değer

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, işleme girmeden önce dikkate edilmesi gereken bu 5 unsura yakından bakıyor. Herhangi bir işleme girmeden önce ölçülmesi gereken beş değer olduğunu ifade eden Burns, bu alanların kendi zaman çerçevenizin ve alım satım sisteminizin parametrelerine dayanmalıdır.

Piyasa yapısı ve zayıf direnç bölgesi

Herhangi bir alım satım girişi için ilk filtre şu sorudur: “Alım satım yapmayı planladığınız piyasa yükseliş trendinde mi, düşüş trendinde mi, bir aralıkta yatay mı seyrediyor yoksa yüksek volatiliteye mi sahip?” Şayet sorunuzun cevabı piyasanın bir trendde olduğu yönündeyse, hangi vadede yatırım yaptığınız sorusuna cevap vermeniz gerekir.

Yükseliş trendleri daha yüksek yükseklere ve daha yüksek düşüklere sahiptir. Bu seviyeler, ister dip ister momentum sinyali olsun, uzun giriş sinyallerinin oluşabileceği zamanlardır.

Düşüş trendlerinde ise daha düşük yüksekler ve daha düşük en düşükler bulunur. Bu, rallilerin kısa devre yapması veya zayıflığın açığa satılması gibi kısa pozisyon sinyallerinin alınabileceği zamanlardır.

Piyasa bir aralıkta seyrediyorsa, alım satım aralıkları aynı yüksek fiyat direnci ve düşük fiyat desteği alanına sahiptir ve burası satış direncinin ve satın alma desteğinin sinyalinin alınması gerektiği yerdir.

Yüksek volatiliteye sahip piyasalar ise, direnç, destek veya teknik göstergelere çok az önem veren çok geniş alım satım aralıklarına sahip olacak ve fiyat kısa sürede hem yukarı hem de aşağı hareket edebilecektir.

Fiyat yoğunlaşma alanı

Bir sonraki soru, alıcı ve satıcıların yoğunlaşma olasılığı en yüksek olan en yakın temel fiyat alanının neresi olduğudur. Bu, her grafik türü ve teknik bağlam için farklı olabilir.

Yükseliş trendinde yoğunlaşma alanı, 50 günlük hareketli ortalamanın altına bir düşüşü satın almak olabilir. Düşüş trendinde ise ilgi alanı, rallileri 50 günlük hareketli ortalama hedefiyle açığa satmak olabilir.

Yatay ve belli bir fiyat aralığında seyreden yoğunlaşma alanlarında ise fiyat, destek seviyesindeki alıcılar olabilir.

Yüksek volatiliteye sahip piyasalarda ise, RSI’ın (Göreceli güç endeksi) 30 ve 70 değerlerine bakılarak aşırı alım ve satım bölgeleri tespit edilebilir.

Giriş sinyali

Giriş sinyali, geriye dönük olarak test edilmiş bir teknik göstergeye, fiyat hareketine veya teknik analize dayalı bir grafikte uzun veya kısa pozisyona girmenize yol açan sayısal nedendir. Giriş sinyaliniz her zaman iyi bir risk/ödül oranı ve yüksek bir kazanma olasılığı yaratmalıdır.

Kaybedilen işlemler için çıkış stratejisi

İşlemlerinizi yani pozisyonlarınızı kapatmak için bir çıkış sinyaliniz olmalıdır. Bu seviye, işleme girmeden önce belirlenmelidir. Zarara durdurma sinyalinizi, pozisyon büyüklüğünüze göre maksimum kaybınızı ölçebilecek şekilde belirlemeniz gerekir. Kayıpları küçük tutmak, uzun vadede kazançlı bir yatırım sürecinin en önemli anahtarıdır. Zararı durdurma, risk tarafını sınırlandırarak iyi bir risk/ödül oranı sağlamalıdır.

Kazandıran işlemler için çıkış stratejisi

İşleme girişte, teknik seviyelere uygun olarak bir kar hedefi olmalıdır. Kazanan bir işlem için çıkış sinyali, girişteki risk/ödül oranının ödül kısmının belirlenmesine yardımcı olur. Kâr hedefi, bir alım satım için en iyi durum senaryonuzun gerçekleşmesi halinde kazancınızı sabitleyeceğiniz yer anlamına gelir.

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

Efsane yatırımcı Warren Buffett’tan yeni yatırımcılar için 3 altın kural

 

Yükselen borsalarda yatırımcının yol haritası

 

Warren Buffett''tan 5 tavsiye: Zenginlik için ne 'yapmamalısınız'?

 

Her daim kazandıran borsa stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)