E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHer daim kazandıran borsa stratejisi---

Her daim kazandıran borsa stratejisi

Her daim kazandıran borsa stratejisi
30 Ekim 2023 - 11:19 borsagundem.com

Spekülatif hisse senetlerinde kısa vadeli yatırımlar yüksek getirinin yanında büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Borsalarda uzun vadeli kazanç hedefleyenlerinse portföylerindeki riski azalması gerekiyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda uzun vadede güçlü performans göstermenin anahtarı büyük kayıplardan kaçınmaktır. Özellikle tecrübesiz borsa yatırımcıları için spekülatif hisse senetlerinde gündelik olarak görülen sert yükselişler iştah kabartıcı olabilir. Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda uzun vadeli kazançlar elde etmek isteyen yatırımcılar için yüksek volatiliteden kaçınmak daha uygun bir strateji olarak öne çıkıyor. MarketWatch’un ünlü borsa yazarı Mark Hulbert ise bu hedefe ulaşmanın yolunun yavaş ve istikrarlı bir yatırım anlayışından geçtiğini belirtiyor.

Hulbert borsalarda yüksek performans gösteren model portföyleri inceleyen Honor Roll (Onur Listesi) araştırmasına işaret etti. Borsa yazarının araştırmasında başarılı portföy modellerinin yatırım bültenlerini inceliyor. Hulbert hangi portföylerin daha başarılı bir performans gösterdiğini bulmak için son 16 yıldaki kayıtlarını dikkate almış. Borsa yazarının araştırmasında yalnızca medyan performansın üzerine çıkan model portföyler yer alıyor.

Bu noktada borsa yazarı farazi iki portföyün düşünülmesini istiyor. Bu portföylerden biri Honor Roll listesinden yer alırken diğeri ise listeye giremeyen model portföylerden biri olsun. Hulbert 2006’dan bu yana ilk portföyün ikincisine göre %27 daha az volatiliteli veya daha az riskli olacağına dikkat çekiyor.

Hulbert düşük volatiliteli bir portföyün son 17 yılda yıllık 1 yüzdelik puan daha iyi performans gösterdiğini yazdı. Bu aynı zamanda yatırımcılara daha az riskin daha fazla para kazandırabileceğini gösteriyor.

 

Ortalama bir portföy ortalamadan daha fazlası olabilir

Düşük riskli portföy modellerinin daha yüksek performans göstermesi sürpriz olmamalı. Hulbert bunun nedenin bileşik getirinin aritmetik tuhaflığından kaynaklandığını belirtiyor: Bir portföyde belirli bir kayıptan kurtulup başlangıç noktasına geri dönebilmek için daha büyük bir yüzdelik kazanç gerekir. Diğer bir deyişle sadece kayıpları azaltarak yüksek performans elde edebilmek mümkün.

Borsa yazarı ABD, Kaliforniya’daki Santa Clara Üniversitesi Emiritus Profesörü Edward McQuarrie tarafından oluşturulan bir veri tabanına dikkat çekiyor. Bu veri setine göre 1793’ten bu yana ABD borsaları yıllık ortalama %7,7 getiri sağlıyor. Hulbert söz konusu istatistiklere göre her yıl hisse senetleri ortalamalarından yarı yarıya daha zayıf getiri elde eden bir yatırım portföyü hayal edilmesini öneriyor. Yani varsayımsal bir portföy borsalar %10 getiri sağladığında %5 kazandıracak borsalar %10 düştüğünde ise %5 performans gösterecek.

Bu tür bir portföyün 1793’ten bu yana tam olarak borsanın yarısı kadar getiri sağlayacağını düşünebilirsiniz. Ancak gerçek oldukça farklı: Her ne kadar yıllık ortalamanın yarısı %3,8 getiri sağlanması beklense de söz konusu portföy bileşik getiri sayesinde yıllık %4,2’lik getiri sağlayabiliyor. Yani bu varsayımsal portföyde elde edilen ekstra %0,4’lük getiri düşük risk tutarının ödüllendirilmesiyle elde ediliyor.

Uzun vadede başarının sırrı

2018’de Financial Analysts Journal’da yer alan “Buffett’ın Alfası” başlıklı bir araştırmaya göre yatırım efsanesi Warren Buffett’ın borsalardaki göz kamaştırıcı uzun vadeli başarısının ardında da aynı strateji yatıyor. AQR Capital’ın akademik açıdan da kuvvetli üç yazarının kaleme aldığı analize göre Buffett’ın başarısı “şans ya da sihre” bağlı değil. Zira Buffett “ucuz, güvenli, kaliteli hisse senetlerinden yararlanarak” borsa ortalamalarını geride bırakıyor.

Diğer bir deyişle, Buffett, büyük kazanabilecek ama aynı zamanda büyük kaybedebilecek yüksek riskli spekülatif hisse senetlerini tercih etmek yerine, oldukça muhafazakar bir portföyü tercih ediyor. Daha sonra ise bu süper güvenli portföyünden yararlanarak, riski bir bütün olarak piyasanınkiyle aşağı yukarı eşitliyor.

Yatırımcılar çoğu zaman yüksek riskli stratejilerin heyecanına kapılıp borsa yatırımlarından kısa sürede büyük kazançlar elde etmeyi hedefleyebiliyor. Ancak bu tür yatırımlar sonucu kaybedenlerse daha sonraki süreçte havlu atarak borsalara tamamen sırt çevirebiliyor. Hulbert uzun vadede borsalardan yüksek getiri elde edebilmek için her dönemde daha düşük riskleri barındırabilecek bir portföye sahip olmayı tavsiye ediyor.

Morgan Stanley: Yıl sonu rallisi bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak

 

Hisse senetleri sallantıda, yatırımcılar tedirgin

 

Piyasalarda 'Orta Doğu' endişesi sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)