E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYükselen borsalarda yatırımcının yol haritası---

Yükselen borsalarda yatırımcının yol haritası

Yükselen borsalarda yatırımcının yol haritası
01 Ocak 2024 - 12:24 borsagundem.com

Borsalarda yükselişlerin hakim olduğu dönemler aynı zamanda küçük yatırımcıların hata yapmaya en yakın olduğu zamanlardır. Yatırım uzmanları boğa piyasalarından kârlı çıkmanın yolunu paylaşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 yılı küresel borsalar için oldukça başarılı geçti. ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi yılı %24,2 yükselişle kapattı. Dow Jones Sanayi Endeksi ise yıl boyunca %13 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’ndeki yükseliş %43 olarak kayda geçti.

Morningstar Direct verilerine göre, 12 ay önce S&P 500 Endeksi’ne 500 bin dolar yatıran bir yatırımcının şu anca kabaca 630 bin doları var.

CNBC’nin haberine göre servet yönetimi firması Blue Ocean’ın CEO’su ve yeminli mali müşavir (YMM) Marguerita Cheng konuyla ilgili açıklamasında, “Sağlıklı, pozitif getiriler görmek heyecan vericidir” diyor. Ancak yatırım uzmanlarına göre asıl önemli olan borsalar yükselirken hangi hamlelerin yapılması gerektiği. Haberde Cheng ve diğer yatırım uzmanları bu konuyu tartışıyor:

Borsaların peşinden koşmayın

Birçok yatırımcı portföylerinde tüm zamanların zirvesini görüyor olsa da Cheng yükseliş trendine kapılıp borsaların peşinden koşmamak gerektiği konusunda uyarıyor:

“Müşterilerime halihazırda borsada olmalarının doğru zamanı yakalamaya çalışmalarından daha yararlı olduğunu söylüyorum."

Gerçekten de son 20 yıla ve ötesine bakıldığında S&P 500 Endeksi’nin ortalamada yıllık %6 oranında getiri sağladığı görülüyor. Ancak Charles Schwab’ın konuyla ilgili analizine göre borsalardaki en iyi 20 işlem gününü kaçıranların getirileri bir anda %0,1’e kadar geriliyor.

Gen Y Planning’den YMM Sophia Bera Daigle, “Borsalar yükselmeye devam ediyor. Dolayısıyla şu anda yüksek olduğunu düşünüyorsanız dahi gelecekte bunun da üzerine çıkılabilir” uyarısında bulundu.

Yine de son ralli yatırımlarınıza aniden daha fazla para akıtmanız gerektiği anlamına da gelmiyor. Servet yönetimi firması Delancey’in Kurucusu YMM Ivory Johnson, “Piyasanın peşinden koşmayın. Genellikle perakende yatırımcılar hareket halihazırda gerçekleştikten sonra aşırı boğa pozisyonuna geçerler ve bir kazancı kayba çevirirler” ifadelerine yer verdi.

İyi günlerin resesyona sebep olacağından mı endişeleniyorsunuz? Bu noktada tabloya biraz uzaktan bakmakta fayda var.

Borsalarda dramatik inişler ve çıkışlar tarih boyunca kaybettirdiğinden çok kazandırıyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nde uygulamalı ekonomi profesörü olan Steve Hanke'nin hesaplamalarına göre, 1900 ve 2017 yılları arasında hisse senetlerinin yıllık ortalama getirisi %11 civarındaydı. Enflasyona göre ayarlandıktan sonra, bu ortalama yıllık getiri hâlâ %8 olarak hesaplanıyor.

Yeniden dengeleme risk toleransını göz önünde bulundurun

Uzmanlar yatırımlarının çoğunu emeklilik için sabitleyen yatırımcıların rotalarından şaşmaması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor. Bunun sebebi ise çoğu yatırımcı için emeklilik sonrası yılları belirten bu paraya dokunulmaması gerektiği.

Ancak bir yıldan fazla bir süredir tuttuğunuz bir aracılık hesabında hisse senetleriniz varsa YMM Bera Daigle’a göre kârınızın bir kısmını yeniden yönlendirmek mantıklı olabilir. Örneğin borcunuzu ödemek istiyorsanız veya yeterli miktarda acil durum birikiminiz yoksa elde ettiğiniz bu borsa kazancı önceliklerinizi gidermeniz için değerli olabilir.

Johnson ise borsa rallisi sırasında yatırımcıların genellikle “hisse senetleri düşerken yapması gerekenle aynısını” yapmasını tavsiye ediyor. Borsa uzmanı, “Risk toleransınızı, yatırım zaman ufkunuzu gözden geçirin ve herhangi bir şeyin değişip değişmediğini kendinize sorun” diyor.

Curtis Financial Planning’in Kurucu CEO’su YMM Cathy Curtis borsalardaki büyük düşüşler kadar yükselişlerin de portföyün yeniden dengelemesi için iyi bir zaman olabileceğini söyledi. Curtis, "Son birkaç aydaki ralli sırasında, bir yatırımcının portföyündeki tahvillere karşı hisse senetlerine aşırı ağırlık oluşturması oldukça olası" uyarısında bulundu. Diğer bir deyişle %70 hisse senedi %30 tahvil stratejisiyle oluşturulan bir portföyün son dönemdeki ağırlığı Hisse senetlerinin çok daha baskın bir orana göre değişmiş olabilir.

2024’te boğa piyasasını tehdit eden 5 büyük risk

 

2024'te paranın yönü ne olacak?

 

Boğa piyasası riskleriyle birlikte geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)