E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett''tan 5 tavsiye: Zenginlik için ne 'yapmamalısınız'?---

Warren Buffett''tan 5 tavsiye: Zenginlik için ne 'yapmamalısınız'?

Warren Buffett''tan 5 tavsiye: Zenginlik için ne 'yapmamalısınız'?
17 Ocak 2024 - 16:53 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett'ın iç görüleri, yoksulluğun tuzaklarından kaçmak ve finansal özgürlüğe ulaşmak isteyen herkes için paha biçilmez dersler sunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans dünyasında Warren Buffett'ın otoritesi ve bilgeliğini yansıtan çok az isim bulunuyor. Genellikle yatırım, işletme yönetimi ve servet yönetimi alanlarında başarının örneği olarak övülen Buffett, yatırımcıların servet birikimi için yapmaları gerekenlerin yanı sıra ‘yapmamaları gerekenleri’ de tespit ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett, birçok kişiyi finansal mücadele döngüsü içine hapseden tuzaklardan kaçınmak için acilen durdurulması gereken beş kritik davranışın altını çiziyor.

Kişiyi yoksulluğa götüren 5 davranış kalıbı

Yüksek faizli borcun tehlikelerinden bilinçli yatırımın önemine kadar Buffett'ın öğretilerinden alınan bu dersler sadece stratejiler değil aynı zamanda finansal özgürlük için de temel yaşam değişiklikleri anlamına geliyor.

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, Warren Buffett'ın insanları yoksulluğa mahkum ettiğini söyleyebileceği beş davranış kalıbını inceliyor. Bu kalıplar aynı zamanda Buffett'ın kritik zenginlik ve finansal yönetim ilkelerinden bazılarının da özeti niteliği taşıyor.

İmkanlarınızın ötesinde yaşamaktan vazgeçin

İlk ve belki de en önemli ders, imkanlarınız dahilinde yaşamaktır. Buffett'ın meşhur sözü, “İhtiyacınız olmayan şeyleri satın alırsanız, yakında ihtiyacınız olan şeyleri satmak zorunda kalırsınız” da bu tavsiyeyi özetler bir nitelik taşıyor. Bu, aşırı harcama tehlikesini vurguluyor. İmkanlarınızın ötesinde yaşamak, yavaş ama emin adımlarla mali bir mezar kazmaya benziyor. Oysa istekler ve ihtiyaçlar arasında ayrım yapmak oldukça önemli bir nokta olarak öne çıkıyor.

Bütçe oluşturmak ve harcamalarınızı takip etmek oyunun kurallarını değiştirebiliyor. Paranızın nereye gittiğini anlamanıza yardımcı oluyor ve gereksiz harcamaları engelliyor. Fazla harcamanın uzun vadeli etkisi sadece borç değil, aynı zamanda yatırım yapma ve servetinizi büyütme fırsatının kaçırılması anlamına geliyor. Anlık satın almalardan ise Buffett’ın dikkatini çektiği bir başka kritik husus olarak öne çıkıyor.

Kendinize yatırım yapmayı ihmal etmeyin

Buffett’ın, “Yapabileceğiniz en iyi yatırım kendinizedir” tavsiyesi kişisel finansta altın kural kabul ediliyor. Eğitim, beceri geliştirme veya sağlığınızı koruma yoluyla kendinize yatırım yapmak, finansal başarının temelini oluşturuyor.

Kişisel gelişim, daha iyi kazanç fırsatlarının kapılarını açıyor ve daha akıllı finansal kararlar vermenizi sağlıyor. Buffett hevesli bir okuyucu ve yaşam boyu öğrenen bir kişi ve bu özelliklerinin başarısına önemli ölçüde katkıda bulunduğunu ifade ediyor. Kendinize yatırım yapmak aynı zamanda zihinsel ve fiziksel sağlığınızı korumak ve doğru finansal kararlar almak için her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmanızı sağlamak anlamına da geliyor.

Duygusal finansal kararlar vermeyi durdurun

Finansal karar vermede duygular en büyük düşmanınız olabilir. Buffett şunu tavsiye ediyor: “İyi zamanlarda çok heyecanlanmamak ve kötü zamanlarda çok depresyona girmemek için duygularınızı kontrol edebilmelisiniz.” Duygusal kararlar çoğu zaman piyasalarda yüksekten alıp düşükten satmaya yol açıyor oysa yapmanız gerekenin bunun tam tersi.

Araştırmaya dayalı ve çıktıları sizin lehinize olan ve sağlam bir yatırım sistemi olan rasyonel bir yatırım yaklaşımı geliştirmek Buffett için de çok önemli. Bu yaklaşım piyasadaki dalgalanmaların üstesinden gelmeye yardımcı oluyor ve yatırım kararlarını duyguların değil mantığın yönlendirmesini sağlıyor.

Yüksek faizli borç birikmesinin önüne geçin

Özellikle kredi kartlarından gelen yüksek faizli borçlar, finansal sağlığınıza zarar verebilir. Buffett, borç alınan parayla başarısızlığa uğrayan çok fazla insan gördüğünü söylüyor. Yüksek faiz oranlarının bileşik etkisi, yönetilebilir borcu hızla büyük bir yüke dönüştürebiliyor.

Borcu yönetmek ve azaltmak için bir stratejiye sahip olmak hayati önem taşıyor. Bu, faiz oranlarını düşürmek için borçların konsolidasyonunu veya yüksek faizli borçların geri ödenmesine öncelik verilmesini ifade ediyor. Buffett'ın borç ve kaldıraç konusundaki temkinli yaklaşımı finansal ihtiyatlılık konusunda bir ders niteliği taşıyor.

Anlamadığınız şeylere yatırım yapmayı durdurun

Buffett'ın “Anlayamadığınız bir işe asla yatırım yapmayın” sözü, bilgisiz yatırımın risklerini güçlü bir şekilde hatırlatıyor. Yüksek getirilerin cazibesi çoğu zaman yatırımcıları anlamadıkları piyasalara veya ürünlere yönlendirebiliyor. Bu anlayış eksikliği önemli bir risk taşıyor.

Oysa yatırım yapmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmanız ve paranızın nereye gittiğini net bir şekilde anladığınızdan emin olmanız çok büyük önem taşıyor. Buffett'ın yatırım tercihleri her zaman iyi bilgiye ve işletme veya varlık hakkında derinlemesine bir anlayışa dayanıyor.

Buffett’ın portföyünün neredeyse yarısı yapay zekada

 

Efsane yatırımcı Warren Buffett’tan yeni yatırımcılar için 3 altın kural

 

Warren Buffett'dan teknoloji devi HP'de hisse satışı

 

Duayen yatırımcı Buffett'tan 7 altın tavsiye

 

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

Üst düzey yatırımcılarda ortak 10 özellik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bilge bilge03 Şubat 2024 10:17

    Zenginlik bir yılda olmuyor maalesef

  • Berber Bekri 17 Ocak 2024 18:31

    İnsanın parasını almak için önce aklını alırlar. Berber Bekri

  • ALİ RIZA GÜZELKALE17 Ocak 2024 17:29

    1 sene önce 10 000 adet Ereğli hisse senetlerini 41 00 TL den altın bozdurarak aldım fakat hiç yükselmiyor bir sürü zarardayım.Ne yaptım isem bir türlü zengin olamadım.

  • Vatandaş03 Nisan 2024 20:05

    Yatırımını sadece 1tek hisse alarak kullanma sepet yap en az paranın /50 altında tut yüzde 50 hissede en az 10yada 20 hisse olsun yükselen hisseni sat yükselmeyene geç altınıda borsa bazen yüzde 20 30 düzeltme yapar hisseler yüzde 40 50 oranında düşer tekrar hisselre gir hisseler yüzde 50 çıkış yaşadığında hisselerin yarısını sat tekrar altına geç tek bir hisse alırsan oda 1yıl boyunca gitmeyebilir ve sen çok zarar etmiş olursun çünki enflsyon var