E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka---

Hisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka

Hisse senedi yatırımcılarının önceliği Fed değil yapay zeka
26 Şubat 2024 - 11:12 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar yüksek enflasyona ve resesyon korkularına rağmen borsa rallisini güçlendirmeye devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bu hafta yayınlanacak olan enflasyon verilerinin yatırımcıların Fed’i mi yoksa yapay zeka güdümlü ralliye mi daha fazla güvendiğini göstermesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de borsa yatırımcılarının Nvidia'yı Fed'den daha fazla önemsediği görülüyor. Enflasyon verilerinin ise bu noktada anlamlı bir test rolü üstleneceği tahmin ediliyor.

Fed mi Nvidia mi?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, bazı yatırımcılar Nvida CEO’su Jensen Huang'ı Fed Başkanı Jerome Powell'dan daha fazla önemsiyormuş gibi görünebilir. Huang, çip üreticisi Nvidia’nın uzun süredir CEO’su konumunda. Huang, geçen hafta kazanç beklentilerinde olası bir hasarı boşa çıkararak ve yeniden canlanan enflasyona ilişkin rahatsız edici endişelere rağmen hisse senetlerini tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükselterek dikkatleri üzerine çekti. Huang, Nvidia'nın ana çip tedarikçisi olduğu yapay zeka endüstrisinin, teknolojinin ‘ana akım’ hale geleceğini görecek bir ‘kritik eşiğe’ ulaştığını açıkladı.

Bu durum yatırımcıların enerjilerini ekonomik döngü ve Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda endişelenerek boşa mı harcadıklarını merak etmelerine yol açabilir. Bunun yerine, yatırımcılar, şirket karlarını artıracak ve enflasyon baskılarını sınırlayacak nesiller arası bir üretkenlik artışı sağlayacak yapay zekadaki ilerleme potansiyelinin güçlendirdiği ve diğer sektörlere yayılmaya başlayan teknoloji hisselerinin öncülüğündeki bir ralliyi mi benimsemeliler? Bu yatırımcılar için güzel bir manzara sunsa da, bunun bu kadar kusursuz bir şekilde bir araya gelmesi yine de pek mümkün görünmüyor.

State Street Global Advisers'ın baş yatırım stratejisti Michael Arone, “Yatırımcıların yine enflasyon ölçümlerini takıntı haline getireceğini düşünüyorum” diyor.

Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları endeksi okuması Perşembe sabahı açıklanacak. Ocak ayı verileri, piyasaların daha önce beklenenden daha sıcak olan tüketici fiyatı endeksi ve üretici fiyatı endeksi okumaları nedeniyle yaşanan bir sarsılmasının ardından gelecek.

Arone, yatırımcıların bir aylık verilerin bir trend oluşturmadığını bildiğini ve Fed'in de bunu vurguladığını söylüyor ancak enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine doğru gerileme eğilimini sürdürmesinin önemli olacağının da altını çiziyor. Eğer bu hedef ciddi bir tehlike altında olarak algılanmaya başlarsa, Arone, piyasadaki oynaklığın eninde sonunda ortaya çıkacağını belirtiyor.

Yatırımcılar 2024'e Mart ayından itibaren yıl boyunca altı ila yedi çeyrek puanlık faiz indirimi fiyatlaması yaparak girdiler. Veriler geldikçe ve Fed bu beklentileri geri ittikçe, CME'ye göre piyasalar artık yüzde 50'nin üzerinde faiz indirimi ihtimalinin Haziran ayında başlayacağını ve Fed'in yıl sonuna kadar yalnızca üç veya dört kesinti yapacağını öngörüyor.

Kötü senaryo

Enflasyonun yapışkan olması veya tırmanmaya başlaması durumunda, yatırımcılar 2024'te faiz indirimi yapılmamasını veya hatta Fed'in yeniden faiz artırımı yapması gerekeceği yönündeki dış beklentiyi kabul etmek zorunda kalabilir. Arone, bunun büyük bir şok olacağını, muhtemelen hisse senetlerini düzeltmeye göndereceğini ve Hazine getirilerini önemli ölçüde artıracağını söylüyor.

Bunun dışında Arone iyimser ve geçen hafta teknoloji ve tüketici hizmetleri dışındaki sektörlerde de güç görülmesinin ardından rallinin genişlemeye devam etme ihtimali olduğunu belirtiyor ve devam eden bir yükselişin yatırımcılara küçük sermayeli ve değer hisse senetlerine yatırım yapma fırsatı vereceğinin altını çiziyor.

Elbette dev sermayeli şirketlerin liderliğindeki teknoloji rallisi yeni bir olgu değil. Nvidia ve onun yapay zeka yararlanıcıları grubu, 2023'te hisse senedi piyasasında giderek artan ve endişe verici bir şekilde yoğunlaşan bir yükselişe öncülük etmiş durumda.

Jefferies'in küresel sermaye stratejisi başkanı Christopher Wood, paylaştığı notta, “Geçen yıl dünya borsalarındaki en önemli olay Microsoft’un ChatGPT üreticisi OpenAI'ye yaptığı yatırımdı. Bu, yapay zeka temasının piyasa psikolojisini yönlendirmeye başlaması için katalizör oldu ve en önemlisi, dünyanın en büyük borsasındaki en önemli sektöre döngüsel değil uzun vadeli yeni bir hikaye verdi” diye yazıyor.

Yatırımcılar yüksek faiz tehdidini umursamıyor

Bu ralli aynı zamanda 1990'ların sonundaki ‘dot-com balonu’yla karşılaştırmalara da yol açıyor. Bir günlük kazançların borsanın yılbaşından bugüne yükselişine ne kadar büyük katkıda bulunduğuna bakıldığında, teknoloji sektörünün gücünün oynadığı rol daha da netlik kazanıyor.

DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nick Colas, paylaştığı notta, S&P 500'ün yılbaşından Perşembe gününe kadar yüzde 6,7 oranında artış kaydettiğini ve bu kazancın sadece beş işlem gününde gerçekleştiğini belirtiyor. Bu, Nvidia'nın kazançlarının etkisiyle Perşembe günkü yüzde 2,1'lik artışı ve Nvidia'nın yeni çip duyurusunun ardından 8 Ocak'ta yaşanan artış da dahil olmak üzere yüzde 1 ila yüzde 1,4'lük dört gün süren artışı da içeriyor.

Colas, bundan çıkarılacak dersin, piyasanın ‘Big Tech'in kazanç kaldıracına odaklanmak için faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması ihtimalini umursamadığı olduğunu yazıyor. Colas, “Bu, klasik ‘orta döngü’ piyasa davranışıdır. Önemli bir sektörde umut verici bir gelişme olması durumunda yatırımcılar daha yüksek faiz oranlarıyla yaşayabilirler” diye yazıyor.

Üretkenlik artışı

Bu vaadin derecesi ise tartışmaya açık. Macquarie küresel döviz ve faiz stratejisti Thierry Wizman, paylaştığı notta, “Elbette, son 125 yılda piyasa uzmanları tarafından ABD'deki üretkenlik artışına ilişkin pek çok 'yeni paradigma' öne sürüldü. Bunların hepsi sonuç vermedi ve aslında ABD'de verimlilik artışının sürdürülebilir bir şekilde yüksek kaldığı yalnızca iki dönem, 1960’ların ortası ve 1990'ların ortası, vardı” diye yazıyor ve ekliyor: “Fakat önemli olan bu yeni yapay zeka odaklı paradigmanın başarılı olup olmayacağı değil; eğer makro dinamikleri değiştirecekse, insanların bunun işe yarayacağına inanıp inanmaması.”

Ancak böyle bir değişikliğin acıya neden olabileceği öngörülüyor. Buradaki tehlikenin, yeni bir büyüme paradigmasının Fed'i sözde nötr faiz oranının, yani resmi faiz oranının büyümeyi ne artırdığı ne de sürdürdüğü seviyenin, şu anda düşündüğünden daha yüksek olduğu sonucuna varmasına yol açarak daha fazla artışa kapıyı açması olduğu kabul ediliyor.

Interactive Brokers'ın kıdemli ekonomisti Jose Torres, paylaştığı notta, yatırımcıların yapay zekanın önde gelen teknoloji sağlayıcıları için güçlü sonuçlar sağlamaya devam edip etmeyeceğine ve sonunda bu ürünleri kullanan şirketlerin giderek daha üretken ve daha karlı olmasına izin verip vermeyeceğine odaklandığını yazıyor. Torres, teknoloji sektörü dışındaki pek çok şirketin temkinli bir rehberlik sunması nedeniyle yapay zekanın pratik yönlerinin henüz toplam kârı desteklemiyor gibi göründüğünü ekliyor.

Torres, “Nvidia CEO'su Jensen'in iyimserliğinin haklı olup olmadığını yalnızca zaman gösterecek. Boğalar onun yorumlarından ve Nvidia'nın üç aylık sonuçlarından güç alırken, ayılar yapay zekanın maddeden çok tüyden ibaret olması için dua ediyor” diye yazıyor.

Nvidia yapay zeka FOMO’suna yeni bir soluk getirdi

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka çılgınlığının sonu iyi bitmeyecek

 

Michael Burry de yapay zeka odaklı ralliye kayıtsız kalamadı

 

Wall Street’in yönünü Nvidia değil istihdam belirleyecek

 

Wall Street daha güçlü ekonomik verilere hazırlanıyor

 

Wall Street borsa rallisinin geleceğini parlak görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)