E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Siegel: Yapay zeka çılgınlığının sonu iyi bitmeyecek---

Jeremy Siegel: Yapay zeka çılgınlığının sonu iyi bitmeyecek

Jeremy Siegel: Yapay zeka çılgınlığının sonu iyi bitmeyecek
16 Şubat 2024 - 15:57 borsagundem.com

Wharton profesörü Jeremy Siegel, ABD borsalarındaki rallinin sonsuza kadar sürmeyeceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki ralli hız kaybeden yükselişini sürdürüyor. Yatırımcılar ve uzmanlar ise ikiye bölünmüş durumda; bir taraf düzeltme beklerken diğer taraf ise rallinin süreceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wharton profesörü Jeremy Siegel ise, borsanın kriz sonrası muhteşem gidişatının sonsuza kadar süremeyeceğini ve yapay zeka çılgınlığının sonunun muhtemelen iyi bitmeyeceğini söylüyor.

Yapay zeka coşkusu kötü bir hikayeye dönebilir

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Jeremy Siegel, Wall Street'in yapay zeka hisselerine yönelik heyecanının sonunun bir kabusa dönüşebileceğini söylüyor.

Piyasa, 2008 krizini takip eden çöküşün 15. yıldönümüne yaklaşırken Siegel, yatırımcılara, bu dönemdeki muazzam kazanımların bir süre sonra sona ermesi gerektiğini hatırlatıyor. Wharton finans profesörü, S&P 500'ün 2008'deki çöküşün ardından dip noktasından yükselişe geçmesiyle birlikte borsanın Büyük Finans Krizi'nden bu yana gidişatına dikkat çekiyor.

Gösterge endeks, mortgage krizinin ardından 2009'daki en düşük seviyesi olan 666 puandan, geçtiğimiz Cuma günü ilk kez bu seviyenin üzerinde kapattığı 5.000 puanın üzerine kadar yükseldi. Bu, yıllık yüzde 16,6'lık veya enflasyondan sonra yaklaşık yüzde 14'lük bir kazanca karşılık geliyor ve Siegel’a göre bu oran fazlasıyla muazzam bir nitelik taşıyor.

Trendlerin süresi, felaketin boyutunu artırabilir

Siegel, paylaştığı notta, “Bu kesinlikle dikkate değer bir 15 yıldı ve yatırımcılar bunun devam etmesini beklememeli” diye yazıyor.

Siegel, yapay zeka hisse senetleriyle ilgili ‘aşırı spekülasyon’ işaretlerine dikkat çekiyor. Yapay zekaya duyulan heyecan, bir grup mega sermayeli şirketten oluşan ‘Muhteşem Yedili'yi borsaya hakim olmaya itti ve grup, S&P 500'ün 2023'teki kazançlarının çoğunu oluşturdu.

Siegel, “Bu seviyelerde buna balon demeyeceğim ancak çılgınca bir heyecan var ve birçok trend takipçisi yapay zeka vagonuna yığılıyor. Bu, büyük bir kazanç kaybı yaşayana kadar uzun bir süre devam edebilir ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilemeyiz. Bildiğimiz şey ise, trendlerin yeterince uzun sürmesi halinde sonlarının iyi olmadığı” diyor.

Hisse senetleri hala makul değerde

Siegel’ın görüşü, ‘Muhteşem Yedili'nin aşırı değerlenmiş göründüğü göz önüne alındığında dev sermayeli teknoloji hisselerine yatırım yapmanın tehlikeleri konusunda uyarıda bulunan diğer Wall Street yorumcularının görüşlerini yansıtıyor. Bu görüşler, yapay zeka coşkusunun borsanın onlarca yıldır gördüğü en büyük geçici heveslerden biri olabileceğinin ve piyasadaki en pahalı hisse senetlerinin değerinin yüzde 70'e kadar düşebileceğinin altını çiziyor.

Ancak Siegel, hisse senetlerinin şu anda ‘makul fiyatlı’ göründüğünü düşünüyor. Siegel, “S&P 500 yaklaşık 20 kat kazanç katlarında işlem görüyor. Bu, 2000'li yıllardaki ‘dot-com balonu’ndan çok daha ucuz. O zamanlar endeks kazancın yaklaşık 30 katı işlem görüyordu” diyor ve ekliyor: “Bu görüşü doğrulayacak seviyelere yakın olduğumuzu düşünmüyorum.”

Siegel, büyük teknolojiye duyduğu korkuya rağmen bir süredir hisse senetlerinde yükseliş beklentisi içinde. Siegel, S&P 500'ün mevcut seviyelerinden yüzde 8 daha yükselebileceğini tahmin ederek yılı 5.400 puan civarında bitireceğini tahmin ediyor.

Jeremy Siegel: Yatırımcılar küçük ölçekli hisse senetlerine yönelmeli

 

‘Muhteşem Yedili’ borsalar için küresel tehdit

 

‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?

 

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye

 

ABD’de teknoloji rallisini bitirecek 2 kâbus senaryosu

 

Borsa rallisini 'duygular' mı yönlendiriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)