E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in yönünü Nvidia değil istihdam belirleyecek---

Wall Street’in yönünü Nvidia değil istihdam belirleyecek

Wall Street’in yönünü Nvidia değil istihdam belirleyecek
23 Şubat 2024 - 15:22 borsagundem.com

ABD borsaları Nvidia hisselerindeki olağanüstü yükselişin getirdiği FOMO yatırımcılarıyla ivmelendi. Ancak uzmanlar borsalarda sürdürülebilir bir rallinin istihdam verilerine bağlı olacağını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar hafta boyunca momentumun yeniden sağlanması için Nvidia bilançosuna bel bağladı. Dev yapay zeka çip üreticisinin bilançosu da yatırımcıların bu beklentilerini karşıladı. Nvidia’nın göz kamaştıran bilançosu geçtiğimiz gün boyunca büyük borsa endekslerini canlandırdı. Analistler yapay zeka hisse senedindeki son düşüşü bir satın alma fırsatı olarak savundu. Bir yatırımcı fenomeni olan geride kalma korkusu (FOMO) ise piyasaların dört bir yanında hissedildi.

Bununla birlikte Benzinga’nın haberine göre yatırımcılar ABD Merkez Bankası (FED) açıklamalarına, işsizlik maaşı başvurularına ve özel sektör faaliyetlerine ilişkin son verilere de dikkat etmeyi sürdürüyor.

ABD borsaları çarşamba günü ise karışık bir seyirle kapanmıştı ve yatırımcılar FED tutanaklarında görülen şahin mesajlardan etkilenmişti. Bazı teknoloji şirketleri bilançolarında görülen hayal kırıklıkları Nvidia bilançosu beklenirken yatırımcıların gerginliğini de artırmıştı. Tutanaklar ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin ocak ayı toplantısında faiz indirimlerine temkinli baktığını gösteriyordu. FED yönetimi enflasyonda sürdürülebilir bir yavaşlama trendinin açık sinyallerini görene kadar bekleyeceğini belirtiyordu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçen hafta açıklanan ocak ayı tüketici fiyat endeksi rakamları ise ABD enflasyonunda aksine bir canlanmayı işaret ediyordu.

FED tutanaklarının yayınlanmasının ardından çarşamba günü düşüşle açılan borsalardaki kayıplar derinleşmedi. Seans sonuna doğru endekslerde görülen yükselişler S&P 500 ve Dow Jones endekslerinin günü pozitif kapatmasını sağladı.

Morgan Stanley'den Lisa Shalett, istihdam, çalışan ücretleri ve işten çıkarmalar gibi işgücü piyasası göstergelerinin piyasa rallisinin sürdürülebilirliğini belirlemek için önemli olabilecek temel veriler olduğunu belirtiyor. Shalett, “Öz sermaye değerlemeleri halihazırda yüksekken bugünün ekonomik gücü şirket bilançoları için olumlu sürprizlere dönüşebilir mi? Bu sorunun cevabı muhtemelen ABD işgücü piyasasında neler olduğuna bağlı” ifadelerine yer veriyor.

ABD işgücü piyasası sıkılığını korursa ve çalışanlar için daha fazla istihdam sağlarsa şirketler çalışan ücretlerini artırma baskısıyla karşı karşıya kalabilir. Shalett böyle bir tabloda tüketici harcamalarının destekleneceğini ancak şirketlerin kârlılık oranlarının düşeceğini öngörüyor. Öte yandan işgücü piyasasındaki oluşacak bir rahatlama üretkenliğin artmasına ve daha yüksek kurumsal kârlılık oranlarına da yol açabilir.

Shalett, kilit sorunun ekonominin bu iki taraf arasında bir denge kurup kurmadığı olacağını belirtiyor. Dolayısıyla haftalık işsizlik başvurusu rakamları yatırımcılar için çok daha önemli bir noktaya yerleşiyor.

Nvidia yapay zeka FOMO’suna yeni bir soluk getirdi

 

BofA: Yatırımcılar hisse senedi fonlarına 15 milyar dolar yönlendirdiler

 

Efsane yatırımcı Carl Icahn’ın 3 yatırım stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)