E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHatalı yatırım kararlarının 8 nedeni---

Hatalı yatırım kararlarının 8 nedeni

Hatalı yatırım kararlarının 8 nedeni
01 Şubat 2024 - 17:22 borsagundem.com

Trader’ların finansal piyasalarda yaptıkları hataların büyük bölümü genellikle psikolojik nedenler ve deneyim eksikliğinden kaynaklanır; ancak bu hataları minimum seviyeye indirmek mümkündür.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar yatırımcılar için bir kazanç alanı olduğu kadar hatalar alanıdır da. Önemli olan bu hataların kaynaklarını doğru tespit etmek ve bu hataları tekrar etmeyecek gelişimi gösterebilmektir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, finansal piyasalarda işlem yaparken en büyük işlem hatalarımızın kaynağının ne veya neler olduğu oldukça önemli bir sorudur. Deneyimler, bu hataların büyük bölümünün içimizden, yani bizden kaynaklandığını ortaya koymaktadır.

8 hata

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, piyasalardaki yanlış adımlarımıza ve hatalarımıza neden olan şeyin fiyat hareketi değil, fiyat hareketine verdiğimiz tepkiler olduğunu söylüyor. Burns, bu nedenleri 8 başlıkta inceliyor ve ne gibi önlemler alabileceğimizi aktarıyor.

Ego

Egonuz, küçük bir kaybın büyük bir kayba dönüşmesine izin vermenize neden olur çünkü işlemden kayıpla çıkarak haksız duruma düşmek istemezsiniz. Ego, en azından dengeye dönene kadar direnmek ister. Bir kaybı kilitlemek değil, onu eşit seviyeye gelene kadar tutmak egoya bir miktar tatmin verir. Bu aynı zamanda piyasanın işleme giren yatırımcılara, ‘breakeven’ yani 'ne kar ne zarar seviyesi’nde çıkmaları için ikinci bir şans verdiğinde eski destekte birçok direnç seviyesi yaratan şeyin de nedenidir.

Tahmin

Olmakta olan şey yerine olacağını düşündüğünüz şeyin alım satımını yapmak yatırımcıları günler, haftalar ve hatta aylar boyunca trendin yanlış tarafında tutabilir. Fiyat hareketlerini takip etmek yerine kendi fikirlerinizi piyasaya empoze etmek büyük kayıplara neden olabilir veya piyasanın yanlış, sizin haklı olduğunuzu düşünürken büyük trendleri kaçırmanıza neden olabilir.

İnanç

Doğru olduğuna inanmadığınız için grafikteki net sinyalleri görmeyi reddetmek veya sisteminizdeki sinyalleri takip etmemek, disiplinin ve gerçekliğin reddidir. Piyasada her an her şey olabilir; bir yatırımcının işi ise olan biten bu gelişmeleri alıp satmaktır.

Disiplin eksikliği

Kötü alım satım kararlarının çoğu genellikle disiplin eksikliğinden ve korku ve açgözlülük duyguları üzerindeki öz kontrolünüzden kaynaklanır. Bunun yerine, test ederek işler olduğunu gördüğünüz kurallar bütününden oluşan bir yatırım strateji belirlemeleri ve bu kurallara harfiyen uymalısınız.

Deneyimsizlik

Görece tedbirli ve deneyimli yatırımcılar, kazançlı alım satım deneyimlerini mevcut işlemlerinde kendi lehlerine çevirip bir avantaj olarak kullanmaya çalışır. Geçmişteki kazançlı alım satımlar, şayet deneyiminiz yoksa, yararlanabileceğiniz bir kaynak değildir. Bu nedenle piyasalarda deneyim, hem kazançlı hem kaybeden stratejiler için oldukça hayatidir.

Mekanik sistemler

Mekanik sistem yatırımcıları, geçmişte kendilerine kazanç sağlamış alım satım sinyallerinin geriye dönük testlerini mevcut ticaretlerinde bir avantaj olarak kullanmaya çalışır. Ancak eğer alım satım sinyalleri geçmişte karlı olduğu gibi bugün için de geriye dönük olarak test edilmediyse, bu bir üstünlük sağlamaz. Bu da, mekanik alım satım sinyallerinin yalnızca hata olan görüşlerden ibaret olma olasılığını yükseltir. Bu noktada, piyasanın yapısının sürekli değişebileceği akılda tutulmalıdır. Bu da, geçmişte işleyen sistemlerinizi bugün geçersiz kılma tehlikesi anlamına gelir.

Risk algısı

Pozisyon büyüklüğü veya risk yönetimindeki aksaklıklar nedeniyle herhangi bir işleme çok fazla ağırlık vermek ölümcül hatalara neden olabilir. Her işleminizin sonraki 100 işleminizden sadece biri olduğunu daima akılda tutmalısınız. Aksi takdirde, yatırımın uzun süreli doğasına aykırı bir kısa yoldan zenginleşmesine hevesine kapılmış olursunuz ki bu tarz bir isteğin sonu genellikle hüsran olur.

Plansızlık

Hatalar, alım satım planınızı takip edemediğiniz zaman gerçekleşir. Bir yatırım planınız yoksa, tüm işlemleriniz doğası gereği rastlantısal olmak zorundadır. Dolayısıyla hatalarınızın ardı arkası kesilmez. Bunu yenmek için test edilmiş bir strateji geliştirmeniz ve bu stratejiye sadık kalmanız gerekir.

Yatırımda kazançlar da kayıplar kadar öğretici olabilir

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

‘Day trader’lar için başarının 12 kuralı

 

Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi01 Şubat 2024 21:19

    İyi de bu tavsiyeler büyük yatırımlar için. Bizim 300bin 500bin liralık alımlarımız için geçerli olmaz ki. Bist 30 hissesi alıp bekle , yaptığımız bu