E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımda kazançlar da kayıplar kadar öğretici olabilir---

Yatırımda kazançlar da kayıplar kadar öğretici olabilir

Yatırımda kazançlar da kayıplar kadar öğretici olabilir
31 Ocak 2024 - 17:34 borsagundem.com

Yatırımda asıl olarak 'hatalarınızdan' ders alabileceğiniz söylenir. Bu her ne kadar doğru olsa da yanıltıcıdır da; çünkü kazanan işlemleriniz de en az kayıpla kapattıklarınız kadar öğretici olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım, kazançlar kadar kayıpların da normal karşılanması gereken bir serüvendir. Yatırıma dair tavsiyelerin büyük çoğunluğu, tam da bu nedenle ‘kayıplara’ odaklanır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, işin aslı yatırım serüveninin, her alım satım kararınıza kadar derinlemesine işlenebileceğidir. Bu da, kayıplarınız kadar kazançlarınızın da ders niteliğinde ipuçları barındırabileceğini gösterir.

Kazanan ve kaybeden işlemlerin analizi

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, “Yalnızca hatalarınızdan ders alırsınız” mottosunun çok tehlikeli ve yanıltıcı olabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Burns’e göre bu ifade tehlikeli ve yanıltıcı olmasının yanı sıra yanlış da. Aslında, yalnızca kazanan işlemlerinizden öğrenebileceğiniz o kadar çok şey var ki, bu fırsatı kullanmamak bir yatırımcı olarak size çok daha pahalıya mal olabilir.

Burns’ün makalesi, kazanan ve kaybeden işlemlerinizi nasıl analiz etmeniz gerektiğine ve işlemlerinizi değerlendirirken nelere odaklanmanız gerektiğine göz atıyor.

Kazandıran işlemlerin tümü iyi değildir

İlk adımda, kötü bir alım satım kararı verebileceğinizi, tüm yatırım kurallarınızı ihlal edebileceğinizi ve yine de kazanç sağlayabileceğini iyi anlamalısınız. Yatırım kurallarını çiğneyerek kazanan bir işleme girmek, bir yatırımcının gelişimi için çok tehlikelidir çünkü bu, özensiz yatırım davranışına ve  yatırım kurallarının çok ciddiye alınmaması gerektiği gibi hatalı bir zihniyete yol açabilir.

Öte yandan, en iyi kurulum (setup) bile kaybedilen bir işleme dönüşebilir ve tuhaf olan, bunda hiç de endişelenecek bir şey olmamasıdır. Tüm işlemlerin kazanamayacağı gerçeği, bu oyunun doğasına dahildir.

Kazanan işlemlerden nasıl öğrenilir?

Peki kazanan işlemlerinizden nasıl ve neler öğrenebilirsiniz? Kazançlı işlemlerinizi analiz etmek ve işlem performansınızı artırmak söz konusu olduğunda kendinize sormanız gereken başlıca üç şey bulunur:

Şanslı mıydınız?

“Yatırımda haklı ya da haksız olmanızın bir önemi yoktur; önemli olan tek şey para kazanıp kazanmadığınızdır.” Bu alıntıyı hemen her yatırım forumunda ve sosyal medyada görebilirsiniz; ancak bir alıntı ancak bu kadar gerçeklerden uzak olabilir. Çünkü tüm yatırım kurallarınızı ihlal ederken de kolayca para kazanabilirsiniz ancak kazanan bir işlem böylesi bir durumda saf şansın sonucu olacaktır.

Deneyimsiz ve cahil yatırımcılar, yatırım kurallarına ihtiyaç duymadıklarına ve ‘içgüdülerinin’ onlara ne yapacaklarını söylediğine inanmaya meyillidir. Bu çok büyük bir hatadır çünkü kurallar ihlal edildiğinde kazanmak, yatırımcının disiplini ve genel gelişimi açısından çok zararlı olabilir. Bu nedenle, kazanan işlemlerinizin plan ve stratejinizi takip etmenin sonucu mu yoksa sadece şanstan mı kaynaklandığını analiz etmek oldukça önemlidir.

Nasıl daha fazla para kazanılır?

Kurallarınıza uyduysanız ve kar alma emrinize göre fiyat belirlediyseniz, bir yatırımcının yapması gerekeni yapmışsınız demektir. Peki planınızı mümkün olan en iyi şekilde uyguladınız mı, yoksa daha iyi yapabileceğiniz bir şey var mıydı?

Yatırım performansınızı optimize etmek söz konusu olduğunda analiz etmeniz gereken iki şey bulunur: “Giriş seviyeniz ne ölçüde doğruydu? Daha iyi bir fiyatla daha sonra girebilir miydiniz ve dolayısıyla daha büyük bir kazanç elde edebilir miydiniz?” ve “Daha küçük bir zarar durdurma veya daha geniş bir kar alma hedefi kullanabilir miydim?”

Her ne kadar bu iki noktayı analiz etmek bir yatırımcının performansını artırması açısından çok önemli olsa da, ani kararlardan kaçınmak daha da önemlidir. Ancak yeterince büyük bir örneklem büyüklüğüne ilişkin verileri topladıktan sonra sayılar size ne yapmanız gerektiğini söyleyebilir.

Kazandıran işlemlerinizin ortak noktaları neler?

Son olarak kazanan işlemlerinizi değerlendirmeli ve ortak noktalarını bulmalısınız. Ortak bir payda bulabilirseniz halihazırda işe yarayan işlemlerinizden daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.

İşlem giriş zamanına, kullanıyorsanız belirli bir gösterge ayarına, geçerli piyasa koşullarına veya belirli enstrümanlarda diğerlerinden daha fazla kazandıran işlemlerinizin olup olmadığına dikkat edin.

Kaybedilen işlemlerden nasıl ders alınır?

Kazanan işlemleri daha da büyük kazançlara dönüştürmenin yollarını bulmak harikadır ancak kaybedilen işlemleri nasıl ortadan kaldıracağınızı öğrenmek de genel başarınız için aynı derecede önemlidir. Unutmayın, hiçbir zaman tüm kayıplarınızdan kaçınamazsınız. Onları sadece oyunun bir parçası olarak kabullenmeniz gerekir. Aşağıdaki üç nokta, kaybettiğiniz işlemlerinizi analiz ederken yol gösterici olabilir.

Kayıp önlenebilir miydi?

Bu muhtemelen en bariz ve en öncelikli olarak kendinize sormanız gereken sorudur. Yatırım kurallarınızı ihlal ettiniz mi veya kaybın önlenmesinin herhangi bir yolu var mıydı? Yatırım kurallarını çiğnemenin yanı sıra, genel trende karşı çıkmak ve önemli haberlerin etkisini veya yayınlanmasını göz ardı etmek de genellikle bu kategoriye girer. Yine de, tüm kayıpları önleyemeyeceğinizi ve en iyi kurulumların bile defalarca başarısızlıkla sonuçlanabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Daha az kaybedebilir miydiniz?

Eğer kaybın önlenebilir olma ihtimalini göz ardı ederseniz, kaybı en aza indirmenin mümkün olup olmadığı sorusunu yanıtlamanız gerekir. Potansiyel olarak kaybedilen bir işlemin erken işaretlerini gördünüz mü, yoksa kayba neden olan yanlış yatırım kararlarınız nedeniyle bu sizin hatanız mıydı?

Yatırımcılar kazananları kaybedenlerden yüzde 50 daha yüksek bir oranla satarlar. Satışların yüzde 60'ı kazanan, yüzde 40'ı ise kaybeden pozisyonlardır. Bu nedenle, kayıpları erkenden azaltmanın yollarını bulmak, yatırım performansınızı artırmanın en hızlı yollarından biridir. İşlemin ters gittiğinin erken sinyalini veren modelleri bulmak için kaybettiğiniz işlemlerinizi değerlendirin. Çoğu işlem doğrudan zararı durdurma emrinize yönelmez ancak daha küçük bir zararla çıkma fırsatı sunabilir.

Kaybedilen işlemlerinizin ortak noktaları neler?

Son adımda, kaybettiğiniz işlemlerinizi değerlendirmeli ve benzerlikler bulup bulamayacağınızı kontrol etmelisiniz. Yatırımcılar genellikle belirli bir tür yatırımda, kurulumda veya enstrümanda orantısız miktarda para kaybettiklerini fark eder. Hatta bazı trader'lar, uzun pozisyonda kısa pozisyona göre daha iyi olduklarını bildirir. Kayıplardan kaçınmanın kolay bir yolu, sizin için neyin işe yaramadığını bulmak ve onu yapmayı bırakmaktır. Bu çok açık görünür ancak pek çok yatırımcı bu tavsiyeye kolay kolay uymaz.

Yatırım sermayenizi korumanın 10 adımı

 

Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’

 

Başarılı borsa yatırımcısının 2 temel özelliği

 

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

 

Başarılı bir yatırım için bilmeniz gereken 10 sır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)