E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldilocks senaryosunu güçlendiren 3 neden---

Goldilocks senaryosunu güçlendiren 3 neden

Goldilocks senaryosunu güçlendiren 3 neden
04 Mart 2024 - 17:31 borsagundem.com

Piyasa gurusu Ed Yardeni’ye göre, hisse senetleri daha da yükselmek için kusursuz bir senaryoya sahip.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları ‘Goldilocks’ senaryosunun cazibesine kapılmış durumda. Güçlü yükselişin dayandığı ‘yumuşak iniş’ anlatısının ise 3 ikna edici gerekçesi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa duayeni Ed Yardeni'ye göre hisse senetleri daha da yukarılara çıkmak için mükemmel bir senaryoya sahip gibi görünüyor.

3 işaret

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni, paylaştığı notta, ekonominin borsanın gelişmesi için doğru olan ideal ‘Goldilocks' senaryosuna girdiğini gösteren üç işarete dikkat çekiyor. Buna göre, ABD ekonomik büyümesi ne çok sıcak ne de çok soğuk; yani enflasyon Fed'in yüzde 2 hedefine doğru soğurken ABD resesyondan kaçınmaya hazır görünüyor.

Bu, yatırımcılar için harika bir haber anlamına geliyor. Fed, bu yıl faiz oranlarını düşürmeye hazır göründüğü için enflasyonu ve ekonomik büyümeyi izliyor; uzmanlar ise bu hareketin borsada büyük bir yükselişe yol açabileceğini söylüyor.

Yardeni ekonomi hakkında şunları söylüyor: “Goldilocks'un tercih ettiği senaryo tam da mevcut ortama karşılık geliyor; ne çok sıcak ne de çok soğuk ancak tam olarak doğru ve bu nedenle hisse senetleri için yükselişe işaret ediyor.” İşte Yardeni'nin hisse senetlerinin tırmanmaya devam etmek için ideal ortamda olduğunu gösteren üç neden…

İş gücü piyasası güçlü olmaya devam ediyor

İşsizlik başvuruları arttı ancak işsizlik oranı hâlâ rekor düşük seviyelere yakın seyrediyor. Ocak ayı tarım dışı istihdam raporu beklentileri aştı ve ABD'li işverenlerin geçen ay 353.000 iş eklediğini ortaya koydu.

Yardeni, geçen hafta işsizlik başvurularının 215.000 civarında sabit kaldığını, bunun da Şubat ayında işsizliğin yüzde 4'ün altında kalacağını gösterdiğini söylüyor. Piyasalar bir sonraki tarım dışı istihdam raporunu 8 Mart Cuma günü alacak.

Enflasyon düşüyor

Enflasyon, 2022 ortasında son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaştığından bu yana düşüşe geçti. Tüketici fiyatları Ocak ayında yüzde 3,1 oranında arttı. Bu, piyasaların beklediğinden daha yüksekti ancak anlamlı bir yeniden hızlanmadan da uzaktı. Öte yandan, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu da ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak yıllık bazda yüzde 2,4 oranında artış gösterdi.

Piyasalar aynı zamanda enflasyonun daha da düşeceğinden oldukça emin. Fed verilerine göre bir yıllık enflasyon beklentileri 2024 başından bu yana yüzde 2 aralığına gerilemiş durumda.

İşletmeler ekonomi konusunda iyi hissediyor

Yardeni, işletmelerin geçen ay duyarlılıkta ‘keskin bir toparlanma’ gördüğünü ifade ediyor. Fed'in yürüttüğü bölgesel anketlere göre firmalar yaklaşık iki yıldır en olumlu durumdalar ve beklenen ticari aktivite Ekim ayındaki 1,9 seviyesinden Şubat ayında 30 seviyesine yükseldi.

Yardeni, “Bu, ekonominin mal sektöründeki sürekli durgunluğun dibe vurduğu yönündeki görüşümüzü doğruluyor” diyor.

Yardeni, aylardır ABD ekonomisinin gücünden söz ederek mevcut iklimin ‘Kükreyen 2020'li yıllar’ın bir yansıması olduğunu söylüyor. Yardeni, daha önce, S&P 500 Endeksi’nin yıl sonuna kadar 5.400 puana ulaşabileceğini tahmin etmişti; bu, gösterge endeksi için yüzde 17 gibi muazzam bir getiri anlamına geliyordu.

UBS: Goldilocks senaryosu borsaların daha da yükselmesini sağlayabilir

 

Wall Street’te ‘Goldilocks’ masalı bitti

 

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon 'Goldilocks' senaryosuna şüpheyle yaklaşıyor

 

Goldilocks senaryosu borsa yatırımcılarına kaybettirebilir

 

Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hisseler04 Mart 2024 18:16

    Tüm kap haberleri, güzel grafikler bir kaç manipülatör tahta sahibi tarafından rezil oldu. Yazıklar olsun. Amaçları nedir? 2.51 kuruş çivi alabiliyor musunuz? Ahlaksızlık artık. Her yer haddi aşan manipülatör, insanlık vasfını yitirmiş karaktersizliklerle dolu. %10 tavan gidenler nasıl yapıyor? Bu şirketten daha mı iyi iş çıkarıyor. Hükümete yakın görünen milleti soyan herkesten nefret ediyorum. Çünkü hükümetin hiçbir kurumu soyguna ses çıkarmıyor. Şimdi milleti soyunca ticaret mi yapmış oluyorsunuz? 16 Şubat'tan beri tahta %10 dan fazla değer kaybetti. Kanuna uydurarak soyuyorsunuz diye bu sizin hakkınız olmuş olmuyor. Rezalet. Katmr.