E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldilocks senaryosu borsa yatırımcılarına kaybettirebilir---

Goldilocks senaryosu borsa yatırımcılarına kaybettirebilir

Goldilocks senaryosu borsa yatırımcılarına kaybettirebilir
10 Ocak 2024 - 16:18 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Howard Marks, ‘Goldilocks’ senaryosunun hisse senedi yatırımcıları için kayıp anlamına gelebileceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Howard Marks, ABD ekonomisinin geleceğine dair genel varsayımların bir ‘Goldilocks’ senaryosuna benzediğini ve bunun özellikle borsa yatırımcıları için olumsuz bir senaryo olabileceğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Marks, dün paylaştığı notta, borsa yatırımcılarının ekonomiye ilişkin ‘Goldilocks’ düşüncesine bel bağlayarak hayal kırıklığı ve kayıplarla dolu bir serüvene atıldıkları konusunda uyarıyor.

Peri masalı

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, menkul kıymetler devi Oaktree Capital Management'ın milyarder kurucu ortağı Marks, mevcut piyasa konsensüsüne ilişkin değerlendirmesini sırasıyla beş maddede özetliyor: “Enflasyon doğru yönde ilerliyor ve yakında Fed'in kabaca yüzde 2'lik hedefine ulaşacak; sonuçta, ek faiz artışına gerek kalmayacak; bunun bir başka sonucu olarak, küçük bir resesyonun ya da hiç resesyonun olmadığı yumuşak bir iniş yaşanacak; böylece Fed faizleri yeniden düşürebilecek; ve bu hem ekonomiye hem de borsaya olumlu yansıyacak.”

Marks, paylaştığı notta, “Daha ileri gitmeden önce, bu beş maddenin 'Goldilocks' senaryosuna benzediğini belirtmek isterim: Ekonomi, enflasyonu artıracak kadar sıcak veya ekonomik yavaşlamaya yol açacak kadar soğuk olmayacak” diyerek varsayımları özetliyor. Bu, 77 yaşındaki Marks'ın kariyeri boyunca birkaç kez tekrarlandığını ve nadiren uzun süre devam ettiğini söylediği bir 'peri masalı'na karşılık geliyor.

Bir şeyler mutlaka umulduğu gibi gitmez

Marks, “Genellikle bir şeyler umulduğu gibi gitmez ve ekonomi mükemmellikten uzaklaşır. Goldilocks’ senaryosunun önemli bir etkisi, yatırımcılar arasında yüksek beklentiler yaratması ve dolayısıyla potansiyel hayal kırıklığına ve kayıplara yol açmasıdır” diye yazıyor.

Hisse senetleri geçen yılın sonuna doğru güçlü bir yükseliş kaydetti; Dow Jones bir dizi rekor kapanış gerçekleştirirken, S&P 500 yüzde 26'dan fazla toplam getiri elde ederek yılı kendi seviyesinin sadece yüzde 0,6 oranında altında tamamladı ve hisse senetleri yeni yıla girerken mütevazı bir geri çekilme yaşadı.

2023 rallisi, yatırımcıların Fed’in faiz oranlarını düşürmeye yönelmesini fiyatlamasıyla hızlandı. Yatırımcılar 2024'teki faiz indirimi beklentilerini azalttı ancak CME FedWatch aracına göre, federal fon vadeli işlemleri hala Aralık ayına kadar 150 baz puan veya daha fazla bir indirimi yüzde 54 gibi bir olasılık görüyor.

ABD ekonomisinin çoğunu finanse eden 10 yıllık Hazine tahvil getirileri de geri çekildi ve Ekim ayındaki yaklaşık yüzde 5'lik zirveden dün itibariyle yaklaşık yüzde 4 seviyesine geriledi.

Faizler 5-10 yıl boyunca yüzde 3-3,5 aralığında seyredecek

Marks daha önce sıfıra yakın seviyelerden yükselen faiz oranları ve yatırımcıların genel getiri hedeflerine ulaşmak için artık hisse senetlerine ve riskli yatırımlara güvenmeyecek olmalarıyla birlikte finansal piyasalarda nesiller boyu sürecek bir ‘büyük dönüşüm’e işaret etmişti.

Marks, dünkü notunda, tanımladığı Goldilocks konsensüsünün doğru olup olmadığı konusunda bir fikrinin olmadığını söylese de, bu doğru olsa bile, gelecek birkaç yıl içinde faiz oranlarının yüzde 0 ila yüzde 2 yerine yüzde 2 ila yüzde 4 aralığında kalacağı yönündeki beklentisinden vazgeçmiş değil.

Marks, “Benim tahminim, federal fon oranının gelecek 5-10 yıl içinde ortalama yüzde 3 ile yüzde 3,5 arasında olacağı yönünde. Eğer yanıldığımı düşünüyorsanız, paranızı farklı bir yarım puanlık aralığa yatırıp yatırmayacağınızı kendinize sorun” diyerek iddiasının arkasında duruyor.

Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı

 

Fed’in Mart’ta faiz indirimine gideceği beklentisi fazlasıyla iyimser olabilir

 

Geç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir

 

Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor

 

Ünlü borsa yazarından 10 iddialı 2024 tahmini

 

WSJ’den borsa tahmini: 2024 rekor, sonrası meçhul

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)