E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGoldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor---

Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor

Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor
19 Aralık 2023 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtdışı Piyasalar Fed’in gelecek yıl faiz indirimine başlayacağı yöne doğru gidiyor. Enflasyon, tüketici harcamaları veya işgücü piyasasına ilişkin veriler, çok hızlı kötüleşmiyor veya çok ısınmıyor, dolayısıyla Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor.

Fed başkanlarının merkez bankasının yakın zamanda faiz indirimi yapma taahhüdünde bulunmadığı konusunda uyarmasına ve finansal piyasaların faiz indirimlerinin zamanlaması ve kapsamı konusunda  “biraz önde” olduğunu söylemelerine piyasalardaki tempoyu yavaşlatmıyor.

Wall Street, S&P 500’ün 2017’den bu yana en uzun haftalık galibiyet serisi olan yedi haftadır üst üste kazanç elde etmeye devam ediyor. S&P 500 endeksi, Fed politika yapıcılarının pazartesi günü dizginlemeye çalıştığı bir coşku olan 2024’teki politika faizi indirimlerine ilişkin artan iyimserliğin ortasında, tüm zamanların kapanış zirvesinden şu anda yaklaşık %1,2 uzakta.

CME’nin FedWatch aracına göre finansal piyasalar, merkez bankasının Mart ayındaki para politikası toplantısında Fed fon hedef oranını 25 baz puan düşürme olasılığını %63,4 olarak fiyatlanıyor. Piyasalar gelecek yıl beş ila altı kesinti fiyatlarken, Fed’in üçü gösteren noktaları arasında hala bir kopukluk var. Sonuç; Piyasalar Fed’in önünde ilerlemeye devam ediyor ve görünen o ki ne kadar kesinti yapılacağı daha az önemli, sadece kesinti olacak.

Bu sabah Japonya Merkez Bankası (BOJ)  kısa vadeli faiz hedefini %-0,1’de, 10 yıllık devlet tahvil getirisi hedefini ise %0 civarında tuttu. Aynı zamanda 10 yıllık getiri için belirlenen %1,0’lık gevşek üst bandı da değiştirmedi. Bu piyasaların beklediği gelişmeydi. Aynı zamanda ücretlerin enflasyonu %2’lik hedef etrafında kalıcı olarak tutmaya yetecek kadar artıp artmayacağına dair daha fazla ipucu beklemeyi tercih ettiklerini de vurguladılar. Diğer taraftan piyasaların beklentisi ise gelecek yılki ücret müzakerelerinin sonucunun olumlu olması halinde,  BOJ’un Ocak ayında, üç aylık yeni tahminler ortaya çıktığında negatif faiz politikasını ve getiri eğrisi kontrolünü tamamen terk etmesi ve Nisan’da negatif faiz politikasından ayrılması yönünde kalmaya devam ediyor.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini gösteren en geniş endeksi  %0,1 düşüşte, ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirisi 3,2 baz puan düşerek %3,9239’a geriledi.

Faiz oranı vadeli işlem piyasaları, Fed’in gelecek yılki kesintilerini 140 baz puandan fazla fiyatlıyor. ABD faiz oranlarına yönelik güvercin görünüm, dolar endeksini geçen hafta %1,3 düşüşe sürüklemişti, ancak diğer büyük ekonomilerdeki faiz oranlarına ilişkin benzer şekilde agresif tahminler, daha fazla düşüş yaşanmasını sınırladı.

Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek yıl yaklaşık 150 baz puanlık bir genişlemeye, İngiltere Merkez Bankası’nın ise 114 baz puanlık bir indirime gideceğine işaret ediyor. Bu gelişmeler/beklentiler de euroyu 1,0921 dolarda tutuyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri en son 15 sent artışla varil başına 78,10 dolardan işlem görüyor.

Günün önemli şirket haberleri 19/12/2023

 

Asya borsalarında BOJ sonrası karışık seyir

 

En fazla para çıkışı olan hisseler (18/12/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)