E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJPMorgan CEO'su Jamie Dimon 'Goldilocks' senaryosuna şüpheyle yaklaşıyor---

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon 'Goldilocks' senaryosuna şüpheyle yaklaşıyor

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon 'Goldilocks' senaryosuna şüpheyle yaklaşıyor
11 Ocak 2024 - 11:47 borsagundem.com

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, ABD ekonomisinin geleceğine dair toz pembe senaryolara mesafeli yaklaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hem uzmanlar hem piyasalar ekonominin geleceğine dair, farklı nedenlerle de olsa, iki ayrı kampa ayrılmış durumda. İyimserlerin en baskın öngörüsü olan ‘Goldilocks’ senaryosu, şu an daha fazla alıcı buluyor gibi gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ancak bu senaryoyu gerçekçi bulmayan isimler de bulunuyor. Bu isimlerin başında gelen JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, buna gerekçe olarak ekstra paranın tükenmesini gösteriyor.

Wall Street’in aykırı sesi

Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, konu Wall Street'teki çok sesli korolara gelince, Jamie Dimon genellikle kalabalığın içindeki uyarıcı ses rolünü üstleniyor. Wall Street heyecanla 2024'teki faiz indirimlerini izler ve beklerken JPMorgan CEO’su, Fed'in durgunluk korkularını tamamen ortadan kaldırdığına ikna olmadığını belirtiyor.

Birçok büyük banka, resesyonun hafif olacağına inanıyor. Örneğin Bank of America, ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapacağına inanıyor; Citi, ‘resesyon ihtimali’ olduğunu söylüyor; ve Goldman Sachs resesyon olasılığını sadece yüzde 15 olarak tahmin ediyor. Ancak Dimon, ekonominin ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu sözde Goldilocks büyümesi çağrılarını reddederek meslektaşlarını sahte bir güvenlik duygusuna kapılmamaları konusunda uyarıyor.

Goldilocks, Wharton profesörü Jeremy Siegel tarafından da desteklenen bir teori olarak öne çıkıyor: “Veriler, Fed'i sıkılaştırmaya teşvik edecek kadar güçlü değil ve kesinlikle kurumsal karlarda bir yavaşlama başlatacak kadar da zayıf değil.” Dimon ise bu görüşe katılmıyor ve bir dizi arka plan sorununun gelecek 12 ay içinde ön plana çıkabileceğini söylüyor.

Dimon, “Şu anda piyasa yumuşak bir inişi fiyatlıyor. Hisse senedi fiyatlarında kredi marjlarının çok dar olduğunu görüyorsunuz. Ancak tüketicilerin Kovid sırasında elde ettiği ekstra para, trilyonlarca dolar, bir nevi tükeniyor. Hükümetin piyasaları etkileyecek büyük bir açığı var. Bu nedenle Goldilocks senaryosuna biraz şüpheyle yaklaşıyorum. Yumuşak iniş olmama ihtimalinin hâlâ diğer insanlara göre daha yüksek olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Amerika'nın ulusal borcu, pandemi sırasında ve sonrasında yaşanan mali sıkıntılar sonrasında dramatik şekilde aratarak 34,01 trilyon dolara yükseldi. Rekor kıran bu rakam, analistleri, Sorumlu Federal Bütçe Komitesi (Committee for a Responsible Federal Budget) Başkanı Maya MacGuineas'ın bu seviyeyi ‘gerçekten iç karartıcı bir başarı' olarak tanımlamasıyla korkutmaya başladı.

Resesyonda yol almak da mümkün

Ancak JPMorgan'ı yaklaşık 20 yıldır yöneten Dimon, bakış açısı diğerlerinden daha az iyimser olmasına rağmen, liderlerin resesyonda yol alabileceklerinin altını çiziyor.

Dimon, ister hafif ister ağır bir durgunluk olsun, sonucun ‘korkunç olmayacağına' inanıyor ve şunları söylüyor: “İş dünyasında hepimiz ekonomideki iniş ve çıkışlarla başa çıkmayı öğrenmeliyiz. Ancak çapraz akımların oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum: Para tükeniyor, oranlar yüksek ve niceliksel sıkılaştırma henüz gerçekleşmedi.”

Dimon ayrıca endişe duyduğu ‘çapraz akımların’ hükümet veya Fed'in eylemleriyle sınırlı olmadığına dikkat çekerek jeopolitik gerilimlerle ilgili noktaların altını çiziyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve İsrail-Hamas çatışmasının ‘dünya çapında petrolü, gazı, gıdayı, göçü ve ekonomik ilişkileri etkilediğini’ söyleyen Dimon bunu ekliyor: “Jeopolitik meseleler hiçbir etkisi olmayacağını söyleyebileceğiniz şeyler değil.”

1970'lere dönüş mü?

2023'ün sonunda analistler, anılar arasında bir yolculuğun tadını çıkarıyorlardı: Birçoğu bu durumların günümüz ekonomistlerini nasıl bilgilendirebileceğini görmek için geçmiş yıllardan ilham alıyordu. Örneğin Deutsche Bank, enerji fiyatlarındaki artış ve artan jeopolitik gerilim nedeniyle 2020'lerin 1970'lere benzediğini söylüyordu. UBS, ekonominin hareketli 1990'lardaki Clinton benzeri bir döneme geri döndüğünü söyleyerek çok daha olumlu bir görünüme sahipti. Goldman Sachs ise, dönemler arası karşılaştırmayı tamamen reddediyordu.

Dimon’ın bakışı, senaryolar arasında Deutsche Bank'ın 1970'lerdeki bakış açısına uyuyor: “2 trilyon dolarlık mali açık, altyapı yasası, yeşil ekonomi, dünyanın yeniden askerileştirilmesi, ticaretin yeniden yapılandırılması, hepsi enflasyonisttir. Bu bana biraz daha 1970'li yılları hatırlatıyor” diyor.

Tüketiciler iyi görünüyor ancak bu değişebilir

Genel olarak ekonomistler ABD’li tüketicilerin dayanıklılığı karşısında hem şaşırıyor hem de heyecanlanıyor.

Harcamaların sona ermesine ve harcama merdiveninin alt uçlarında ‘çatlakların’ ortaya çıkmaya başlamasına ilişkin korkulara rağmen, tüketicilerin Muhteşem Cuma ve Noel tatilinde kararlı bir şekilde harcama yapmaya devam ettiği görülüyor.

Dimon, Bank of America'nın CEO’su Brian Moynihan'ın tüketicilerin oldukça iyi durumda olduğunu söylediğini yineliyor ve sarkastik şekilde ekliyor: "Yani iyi haber şu ki tüketicilerin işleri var. Ücretler nihayet alt uçta daha da artıyor; ev fiyatları arttı, bu da bilançolar açısından iyi bir şey; kredi normalleşiyor ancak hâlâ düşük seviyede ve hisse senedi fiyatları yükseldi. Yani tüketicinin durumu iyi. Ancak unutulmamalı ki bu durum değişebilir” diyor.

Goldilocks senaryosu borsa yatırımcılarına kaybettirebilir

 

Goldilocks senaryosu gerçekleşmeye devam ediyor

 

New York Fed Başkanı Williams: Kısıtlayıcı politika duruşu devam ettirilebilir

 

Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı

 

Fed’in Mart’ta faiz indirimine gideceği beklentisi fazlasıyla iyimser olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)