E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCharles Schwab: ABD borsalarına boğa değil 'ördek' piyasası hakim---

Charles Schwab: ABD borsalarına boğa değil 'ördek' piyasası hakim

Charles Schwab: ABD borsalarına boğa değil 'ördek' piyasası hakim
11 Mart 2024 - 11:42 borsagundem.com

ABD borsalarında endeksler tek yönde hareket ediyor olsa da bireysel anlamda hisse senetleri için aynı şeyi söylemek mümkün gözükmüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran ralli soru işaretleri yaratmaya devam ediyor. Bazı uzmanlar, bunun bir boğa piyasası olduğundan bile hala emin değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, başlıca ABD hisse senedi endeksleri yalnızca tek bir yönde hareket ediyor gibi görünüyor ancak aynı şeyi bireysel hisse senetleri için söylemek mümkün gözükmüyor.

Geniş dağılım ikilemi

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Charles Schwab stratejist ekibi, yayınladıkları raporda, büyük hisse senedi endekslerinin nispeten sakin performansı ile endeks bileşenlerindeki daha kaotik hareketler arasındaki ikilemi vurguluyor. Ekibin bulguları, geçmişteki boğa koşularıyla karşılaştırıldığında bu boğa piyasasını benzersiz kılan şeyin ne olduğuna ve neden bazılarının piyasanın yükselişine şüpheyle yaklaştığı konusuna fikir veriyor.

Ekip, S&P 500'ün 2024'teki rekor seviyelerinde tutunduğunu ancak endekste yer alan bireysel hisse senedi performanslarının çok daha değişken olduğunu bulguluyor.

Yıl başından bu yana, S&P 500 Endeksi’nin maksimum yüzde 2'lik bir düşüş yaşadığı görülüyor; ortalama endeks bileşeninde ise bu oranın yüzde 9 olduğu görülüyor. Meslektaşı Liz Ann Sonders ile birlikte raporu yazan Schwab'ın kıdemli yatırım stratejisti Kevin Gordon, endeks seviyesindeki oynaklık ile bireysel hisse senetlerindeki oynaklık arasındaki bu denli geniş bir dağılımın oldukça sıra dışı olduğunu söylüyor. Gordon, “Bu davranış boğa piyasasına özgü değil. Fakat aynı zamanda bu tipik bir döngü de değil” diyor.

Aslında Sonders'a göre boğa, mevcut piyasanın özünü tarif edecek en iyi hayvan olmayabilir. Raporda, “Gerçek şu ki borsa boğadan çok ördek gibi davranıyor: Yüzeyde sakin ama altta deliler gibi kürek çekiyor” diyor.

Sadece yüzde 10

Bu tutarsızlık Nasdaq için ise daha da büyük: Teknoloji ağırlıklı endeks bu yıl yalnızca yüzde 3'lük bir maksimum düşüş görürken, ortalama Nasdaq hisselerinin zirveden dip noktaya yüzde 23 oranında düştüğü görülüyor.

Bu, boğa piyasasının başladığı gün olan 12 Ekim 2022'den bu yanaki performans ölçüldüğünde de geçerli. O zamandan bu yana S&P 500 Endeksi yüzde 43 oranında arttı ve maksimum yüzde 10'luk bir düşüş kaydetti. Bu arada ortalama endeks hisseleri ise yüzde 26'lık bir gerileme yaşadı.

Gordon, endeks düzeyindeki oynaklık ile bireysel hisse senetlerindeki oynaklık arasındaki farkın, bir avuç hisse senedinin endeks bileşenlerinin çoğunun nispeten zayıf performansını maskelediği ve bunun da dengesiz bir piyasa haline gelen durumun göstergesi olduğunu söylüyor.

S&P 500'deki hisse senetlerinin yaklaşık yarısı Ocak 2022'deki seviyelerinin altında işlem görürken endeksteki bireysel hisse senetlerinin kabaca yüzde 10'unun geçen yıla kıyasla daha iyi performans gösterdiği gözleniyor. Bu, boğa piyasasında bu noktada tarihsel olarak düşük bir orana karşılık geliyor.

Gordon, “Genellikle boğa piyasasına bir yıldan fazla bir süre kala, daha önceki yüksek seviyelerine ulaşan şirketlerin yüzdesinin çok daha yüksek olduğunu görürsünüz” diyor.

Uygun bir temsil

Neyse ki endeks izleme fonlarını tercih eden yatırımcılar için, ABD'de işlem gören bir avuç en büyük hisse senedinin çarpıcı performansı, başka yerlerdeki zayıflığı fazlasıyla telafi ediyor. FactSet verilerine göre, 'Muhteşem Yedili’ olarak bilinen yedi mega sermayeli hisse senedinden oluşan grubun, S&P 500'ün 2023 yılındaki yüzde 24'lük yükselişinin büyük kısmını sağladığı görülüyor.

Bu grubun bazı üyeleri 2024'ün başından bu yana geride kalmış olsa da, Schwab ekibinin altını çizdiği gibi, Nvidia ve Meta’nın büyük kazanımları telafi etmeye yardımcı olduğu gözleniyor.

Piyasanın genişliği yani ralliye katılan bireysel hisse senetlerinin sayısı son zamanlarda iyileşme gösterse de bu durum düz bir çizgide gerçekleşmiyor. Uzun vadeli ortalamalarının üzerinde işlem gören hisse senetlerinin oranının yılın başından bu yana arttığı ancak yine de Aralık ayındaki döngünün en yüksek seviyelerinin altında kaldığı görülüyor.

Gordon bunu katılım için uygun bir temsil olarak görüyor ve “200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde işlem gören hisse senetlerinin payının da geçmişte yaşanacak sorunların güvenilir bir öncü göstergesi olduğu kanıtlandı” diyor. Gordon, “Örneğin katılım, S&P 500'ün Ocak 2022'nin başlarında zirveye ulaşmasından birkaç ay önce, 2021'in sonlarında düşmeye başladı. Benzer bir dinamik, Mart 2020'de Kovid-19'un piyasaları alt üst etmesinden önce de yaşandı” diye yazıyor.

Piyasa genişliği artmaya devam etmeli

Şu anda genişlik yavaş yavaş gelişiyor gibi görünüyor. Bu devam ederse endekslerle üyeleri arasındaki volatilite farkının daralması bekleniyor. Gordon ve Sonders bunu rallinin devamı için gerekli görüyor.

Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, Perşembe günü S&P 500 Endeksi’nin eşit ağırlıklı versiyonunun nihayet 4 Ocak 2022’deki rekorunu kırmasıyla yatırımcılar bu cephede bazı hoş haberler almış durumda.

Eşit ağırlıklı endeksin Mart ayının başından bu yana piyasa değeri ağırlıklı muadilinden daha iyi performans göstermesi, genişlemenin bir başka cesaret verici işareti olarak kabul ediliyor. Ekip, hisse senedi yatırımcıları için şu anda en acil sorulardan birinin bu eğilimin devam edip edemeyeceği olduğunu söylüyor.

Bank of America: Borsada rallinin anahtarı 'aşırı alım' bölgesinde kalmak

 

Rallinin devamı için ekonomiye dair kötü haberlere ihtiyaç var

 

Bugünkü büyüme hissesi rallisi 90'ların teknoloji balonuna mı benziyor

 

Yapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?

 

Tek günlük güçlü ralliler ayı piyasası işareti

 

Rallide FOMO’dan bahsetmek için erken

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)