E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yeni yılla birlikte neden düşüşe geçti?---

Borsalar yeni yılla birlikte neden düşüşe geçti?

Borsalar yeni yılla birlikte neden düşüşe geçti?
05 Ocak 2024 - 10:19 borsagundem.com

Geçen yılı zirvede kapatan ABD borsaları yeni yıla belirgin bir düşüşle başladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, ABD hisse senedi piyasalarındaki düşüşün nedenini merak ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024 yılına girilmesiyle birlikte ABD borsalarındaki düşüş hız kesmiyor. Bu durum, güçlü bir 2023 yılının ardından daha güçlü bir Noel rallisinin de gerçekleşmediği anlamına geliyor.

Fed’in hamlesi henüz gerçekleşmedi

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, Nasdaq yeni yılın şimdiye kadarki en kötü dördüncü ilk gününü yaşadı. Piyasadaki son yükselişin gözdesi olan Russell 2000 Endeksi, bugüne kadarki en kötü üçüncü iki günlük başlangıcını gerçekleştirdi. Basitçe ifade etmek gerekirse, dört gözle beklenen o ünlü Noel rallisi bu yıl gerçekleşmedi.

Capital Economics piyasalar baş ekonomisti yardımcısı Jonas Goltermann, paylaştığı araştırma notunda, “Finansal piyasaların 2024'e hafif bir akşamdan kalmayla başladığını söylemek doğru olur” diye yazdı. Goltermann, hisse senetlerinin 2023'ü rekor seviyelere yakın kapattığı güçlü rallinin ardından bazı düzeltmelerin anormal olmadığına dikkat çekti ve hisse senetleri üzerinde baskı yaratabilecek diğer önemli alanları şu şekilde sıraladı: 'Fed politikası etrafındaki tedirginlik ve Kızıldeniz'deki huzursuzluğun tedarik zincirlerini nasıl bozabileceğine ve potansiyel olarak enflasyonun düşüş yolunda bir sorun yaratabileceğine dair artan endişeler.'

Invesco Küresel Piyasa Stratejisti Kristina Hooper, piyasanın Fed'in para politikasını gevşetmeye yönelik hamlesini heyecanla fiyatlamasına rağmen merkez bankasının aslında bu çağrıyı yapmadığına dikkat çekiyor. Hooper, şunları söylüyor: “Gerçek politika hamlesini beklerken doğal olarak tedirginlik yaşayacağız. Bana göre bu oldukça kısa vadeli bir kesinti.”

Wall Street'teki en yükseliş yanlısı stratejistlerden biri olarak bilinen Fundstrat Küresel Araştırma Başkanı Tom Lee de, yılın başlarında bir geri çekilmenin sürpriz olmayacağını belirtiyor. Mantığının önemli bir kısmı da Fed'in dönüşünün henüz tam olarak gerçekleşmemiş olması. Kendisi, Mart ayındaki Fed toplantısına yaklaşırken bir noktada piyasaların ilk Fed faiz kesintisini beklerken 'fazla hevesli' olabileceğine, Fed'in ise bunun ne zaman geleceği noktası ‘belirsiz’ tavrını sürdüreceğine inanıyor.

Tutanaklardaki eksiklik

Bu durum, yeni yılın ilk birkaç işlem gününde federal fon vadeli işlem piyasalarında da görülüyor. Aralık ayındaki Fed toplantısının son tutanaklarında faiz indirimlerinin ne zaman başlayabileceğine dair tartışmanın ortaya çıkmamasının ardından, Mart ayında faiz indirimine ilişkin bahislerin azaldığı gözleniyor.

CME FedWatch Tool’a göre, piyasalar şu anda Fed'in Mart ayında faiz indirimi olasılığını yüzde 64 olarak fiyatlıyor. Bir hafta önce, bir kesinti ihtimali kabaca yüzde 87 olarak fiyatlanmıştı.

Bu, Fed politikası hakkındaki spekülasyonlar gibi makro trendleri değil, gelecek yıl hisse senetlerinin ana itici gücü olarak pozitif kazançları gören Wall Street boğaları için önemli bir anlaşmazlık noktası olarak öne çıkıyor.

S&P 500 Endeksi’nin 2024 yılını mevcut seviyelerden neredeyse yüzde 10 oranında artışla bitireceğini düşünen BMO Sermaye Piyasaları Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski, “Açıkçası, federal fonların vadeli işlemleri umurumda değil çünkü bunlar hatalıydı. İnsanlar son üç, dört yılda çok fazla makro bazda ve niceliksel olarak yönlendirildiler ve yanılıyorlardı” diyor.

Kazançlar

Ve boğaların düşüncesine göre, 2024 yılındaki kazançlara ilişkin mevcut tahminler oldukça iyi seyrediyor. FactSet'ten elde edilen son veriler, analistlerin S&P 500 şirketlerinin tüm yıl için yüzde 11,7'lik kazanç artışı raporlamasını beklediğini gösteriyor. Bu, yüzde 8,4'lük 10 yıllık ortalama yıllık kazanç artış oranının üzerinde bir orana karşılık geliyor.

Bank of America'nın S&P 500'ün mevcut seviyelere göre neredeyse yüzde 10'luk bir artış öngörmesinin nedenlerinden biri de bu. BofA Hisse Senedi Stratejisti Ohsung Kwon, “Gelecek haftadan itibaren kazanç sezonu, piyasanın anahtarı olacak” diyor.

Şirketlerin resmi olarak üçüncü çeyrekte kazanç durgunluğundan çıkmasıyla birlikte Kwon, ivmenin devam etmesinin yükseliş tezi için hayati önem taşıdığına inanıyor. Kwon, “Şirketler kazançlardaki durgunluk boyunca maliyetlerini düşürdüler. Marjları yönettiler. Marjlar art arda iki çeyrekte arttı. Dolayısıyla, faiz baskısı ve makro belirsizliğin bir miktar hafiflediği göz önüne alındığında, şirketlerin bu kazanç sezonunda daha olumlu bir görünüm bildirmesi durumunda momentumun yukarı yönde olacağını düşünüyorum ve bu da hisse senetleri için yükseliş anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.

Borsalarda yeni yıl düşüşünün 3 nedeni

 

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

 

ABD borsalarında seçim belirsizliği

 

ABD borsalarında yedi yıllık serinin sonu

 

Ünlü borsa uzmanı Steve Eisman uyardı: Yatırımcılar aşırı iyimser

 

Faiz artırımı ihtimali hala geçerli mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)