E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaiz artırımı ihtimali hala geçerli mi?---

Faiz artırımı ihtimali hala geçerli mi?

Faiz artırımı ihtimali hala geçerli mi?
04 Ocak 2024 - 14:02 borsagundem.com

Fed toplantı tutanakları, Fed yetkililerinin, ekonomik görünümün olası bir faiz artırımının 'mümkün' olduğunu gösterecek kadar belirsiz olduğunu düşündüklerini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dün yayınlanan Fed toplantı tutanakları, faizlerin daha düşük seviyede tutulmasını tavsiye etse de bunun hala enflasyonun yüzde 2 hedefinde sürdürülebilir şekilde kalmasına bağlı olduğunu yineledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Jerome Powell geçen ay faiz oranlarını değiştirmedi ancak daha fazla artışın hala 'mümkün' olduğunu söyledi. Bu söylemin, Fed’in toplantı tutanaklarında da yinelendiği görüldü. Bu da akıllara, tamamen masadan kalkmış olduğu düşünülen faiz artırım ihtimalini getirdi.

Ekonomik görünüme dair endişe

The Associated Press’ten Paul Wiseman’ın haberine göre, Fed politika yapıcıları geçen ay enflasyonist baskıların hafiflediği ve iş piyasasının soğuduğu sonucuna vardı. Buna cevaben yetkililer, üst üste üçüncü kez faiz oranlarını değiştirmemeyi tercih etti ve 2024'te üç kez faiz indirimi yapmayı beklediklerinin sinyalini verdi.

Çarşamba günü yayınlanan 12-13 Aralık toplantı tutanaklarına göre Fed yetkilileri, kendi faiz oranı tahminlerinde, enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik ‘açık ilerleme’ göz önüne alındığında, daha düşük bir gösterge faiz oranının ‘2024 sonuna kadar uygun olacağını’ belirtti.

Ancak ihtiyatlı kalmanın ve ‘enflasyon açıkça sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerleyene kadar’ oranları yüksek tutmanın önemini de vurguladılar. Başkan Jerome Powell, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında Fed'in faiz artırmayı muhtemelen bitirdiğini öne sürse de tutanaklar, Fed yetkililerinin ekonomik görünümün daha fazla faiz artırımının hâlâ ‘mümkün’ olduğunu gösterecek kadar belirsiz olduğunu hissettiğini gösteriyor.

Enflasyon görünümü olumlu

Politika yapıcılar yine de enflasyonun görünümü konusunda iyimser konuştu. Arz sıkıntılarına ve yüksek fiyatlara neden olan tedarik zincirinde birikmiş sorunların sona erdiğinden, kiralarda düşüşlerin ekonomiye yansımaya başladığını ve iş arayanların sayısında bir artış olduğunu, bunun da şirketlerin maaşları agresif bir şekilde artırmaya gerek kalmadan boş pozisyonları doldurmasını kolaylaştırdığını belirttiler.

Amerikan Merkez Bankası, tüketici fiyatlarında neredeyse bir yıl önce başlayan beklenmedik yükselişle mücadele etmek için Mart 2022'de faiz oranlarını artırmaya başladı. Fed, o zamandan bu yana gösterge faiz oranını 11 kez artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,4 seviyesine çıkardı.

Enflasyonla mücadele kampanyası istikrarlı bir ilerleme kaydederek Fed'in Temmuz ayından bu yana gösterge faiz oranını değiştirmemesine olanak tanıdı. Tüketici fiyatları Kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,1 oranında arttı. Bu, Haziran 2022'deki son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,1'den belirgin düşüş anlamına geldi.

Daha yüksek oranların dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de resesyona yol açması bekleniyordu. Ancak ekonomi ve iş piyasası beklenmedik bir şekilde dirençli olduğunu kanıtladı.

ABD'nin gayri safi yurt içi hasılası yani ekonominin toplam mal ve hizmet üretimi, güçlü tüketici harcamaları ve iş yatırımları sayesinde Temmuz'dan Eylül'e kadar yıllık bazda yüzde 4,9 oranında güçlü bir büyüme kaydetti. Geçen ayki toplantılarında bazı Fed yetkilileri, 2023'ün sonlarına doğru ekonominin yavaşlamış gibi göründüğünü kaydetti.

İşsizlik hala düşük seyrediyor

Amerikalı işverenler geçen yılın Kasım ayına kadar ayda 232.000 yeni iş ekledi. Hükümetin Cuma günü yayınlayacağı Aralık ayı istihdam raporunun, ekonominin geçen ay 155.000 yeni iş eklediğini ve işsizliğin hafif bir artışla yüzde 3,8'e yükseldiğini göstermesi bekleniyor. Bu, 1960'lardan bu yana en uzun seri olan yüzde 4'ün altına düştüğü üst üste 23. ay olacak.

İşe alımlar yavaşladı ve Çalışma Bakanlığı Çarşamba günü, iş açılışlarının Kasım ayında Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeye düştüğünü bildirdi. Fed, iş açılışlarındaki azalmayı, özellikle de işten çıkarmalarla karşılaştırıldığında, şirketlerin çalışanları çekmek ve tutmak için hissettikleri ücretleri artırma baskısını azaltmanın sancısız bir yolu olarak görüyor. Bunun fiyatlarda yükselmenin de önüne geçmesi bekleniyor.

Yavaşlayan enflasyon ve sağlam ekonominin birleşimi, Fed'in ‘yumuşak iniş’ olarak adlandırılan, ekonomik aktiviteyi durgunluğa yol açmadan enflasyonu dizginlemeye yetecek kadar yavaşlatabileceği yönündeki umutları artırmış gözüküyor.

FED’in faiz indirimlerine yatırımcılar nasıl hazırlanmalı?

 

Fed tutanakları: 2024'te faiz indirimi mümkün

 

FED’in yol haritasını veren 4 kilit gösterge

 

Asya borsaları Fed toplantısı sonrası düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)