E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında yedi yıllık serinin sonu---

ABD borsalarında yedi yıllık serinin sonu

ABD borsalarında yedi yıllık serinin sonu
04 Ocak 2024 - 11:28 borsagundem.com

ABD borsaları yeni yıla zorlu bir başlangıç yaptı ve beklenen Noel rallisi gerçekleşmedi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarının 2023 yılına damga vuran ve Kasım ayında yeniden yükselişe geçerek beklentileri yükselten rallisi, 2024 ile birlikte durakladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yaşanan yükseliş sonrası ABD borsalarında beklenti,   son yedi yılda olduğu gibi bu yıl da Noel rallisiyle birlikte endekslerin yeni zirvelere ulaşması yönündeydi.

2015-2016’dan bu yana bir ilk

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, beklentilerin aksine ABD borsaları 2024’e oldukça zorlu bir başlangıç yaptı ve Noel rallisi gerçekleşmedi. Bu 2015-2016’dan bu yana bir ilk anlamına da geldi.

Stock Trader's Almanac'ta tanımlandığı üzere ‘Noel rallisi’, S&P 500 Endeksi’nin bir takvim yılının son beş işlem günü ve yeni yılın ilk iki işlem seansındaki yükseliş eğilimini ifade ediyor. 1950'den bu yana Noel rallisi S&P 500 Endeksi’ni yedi işlem günü aralığında ortalama yüzde 1,3 oranında artırdı. Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, endeks, son 75 yılda Noel döneminin yüzde 78'ini daha yüksek bir oranda kapattı. Son yedi yılda ise endeks Noel rallisi yaşadı ve bu dönemi yükselişle kapattı.

Ancak bu sefer, 22 Aralık'tan 3 Ocak Çarşamba'ya kadar süren Noel rallisi döneminde S&P 500 Endeksi yüzde 0,9 oranında düştü. Dow Jones Market Data'ya göre bu, 2015-2016'dan bu yana bir Noel rallisi dönemi için en kötü performans ve son yedi Noel rallisi serisinin de bozulması anlamına geldi.

Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre. Nasdaq da aynı dönemde, 22 Aralık'tan bu yana yüzde 2,5 oranında düşerek art arda üçüncü negatif Noel rallisi dönemini kaydederken, Dow Jones Endeksi aynı dönemde yüzde 0,1'in altında mütevazı bir kazanç elde etti.

İlerisi için zorlu bir sürecin işareti

Bu süreçte toparlanmanın başarısız olması, bazı piyasa analistleri tarafından ileride daha zorlu bir gidişatın sinyali olarak görülüyor.

Stock Trader's Almanac & Almanac Investor Newsletter'ın editörü Jeff Hirsch, “Noel rallisinin olmadığı yıllar, ayı piyasalarından veya hisse senetlerinin yılın ilerleyen dönemlerinde önemli ölçüde daha düşük fiyatlara düştüğü zamanlardan önce gelme eğiliminde” diye yazıyor.

ABD borsaları Çarşamba günü çoğu dev teknoloji hissesinin yeni yıla başlarken ikinci seansta da düşmesiyle günü düşüşle tamamladı. Yatırımcılar, Fed'in son politika toplantısı tutanaklarının yayınlanmasının ardından 2024'teki para politikası rotasını sindirirken, Nasdaq, 2023 yılındaki yüzde 43’lük artışa yardımcı olan yıl sonu yükselişini yeniden değerlendiriyor gibi görünüyor.

FactSet verilerine göre, Çarşamba günü S&P 500 Endeksi yüzde 0,8 oranında düşüşle 4.704 puanda, Dow Jones ise yüzde 0,8 oranında düşüşle 37.430 puanda ve Nasdaq  da yüzde 1,2 oranında düşüşle 14.592 puanda günü tamamladı.

Noel Baba rallisi pas mı geçildi?

 

Borsada olası bir 'Noel rallisi' Ocak ayını nasıl etkiler?

 

Noel rallisi için beklentiler düşüyor

 

Noel haftasında borsalar rekorun kıyısında

 

‘Noel rallisi’nin gerçekleşmemesi yatırımcıları endişelendirmeli mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)