E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir---

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir
04 Ocak 2024 - 16:05 borsagundem.com

Ekonomist David Rosenberg, mali rüzgarların olumsuza dönmesinden endişe ediyor ve bunun ekonomiyi ve borsaları vurabileceğini yineliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de gündem Fed’in olası faiz indirimleri ve bunun piyasalara nasıl yansıyacağı olsa da, bu iyimserliği paylaşmayan uzmanlar da bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, üst düzey ekonomist David Rosenberg, 2023 yılındaki mali rüzgarların olumsuz rüzgarlara dönüşmesi nedeniyle bu yıl resesyonun hâlâ ekonomiyi vurabileceği ve borsayı raydan çıkarabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Borsalar da raydan çıkabilir

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, çoğu yatırımcı odak noktasını ABD ekonomisindeki olası ‘yumuşak iniş’e çevirirken, üst düzey ekonomist David Rosenberg hala 2024 yılında ABD ekonomisini vuracak bir durgunluktan endişe ediyor.

Rosenberg, CNBC'ye yaptığı açıklamada, resesyonun bu yıl gerçekleşebileceği ve yatırımcıların 2007 ve 2000 yıllarında olduğu gibi iyimser bir durumda kalacak olması nedeniyle bu durgunluğun borsayı da raydan çıkarabileceği konusunda uyarıyor. Rosenberg, “Diğerlerinin yaptığı gibi, henüz gerçekleşmediğinden, durgunluk havlusunu atmak için erken olduğunu düşünüyorum” diyor.

Rosenberg, “Resesyonun henüz yaşanmadığını, dolayısıyla hiçbir şekilde yaşanmayacağını söyleyen insanlar, benim Toronto'daki ofisimde oturup Aralık ayında Kanada'da kar yağmadığını ve bu nedenle kışın ertelendiğini söyleyen biri gibiler. 2007'de de herkes aynı şeyi yapmıştı” şeklinde konuşuyor.

Mali teşvik mali sürüklenmeye dönüşecek

Rosenberg'e göre, Fed'in agresif faiz artırımlarına rağmen ekonominin 2023'te dirençli kalmasının en büyük nedeni, mali teşvikler ve bu rüzgarın bu yıl ters bir rüzgara dönüşmesi oldukça muhtemel.

Rosenberg, “Geçen yıl maliye politikası, yüzde 6'nın biraz üzerinde olan nominal GSYİH büyümesine yüzde 4 puandan fazla katkı sağladı. Dolayısıyla ekonomide geçen yılki büyümenin üçte ikisi maliye politikasının meyvesinden geldi ve bu, yaşanan krize karşı büyük bir panzehir görevi gördü” diyor. Hükümetin mali teşviklerinden bazıları, CHIPS Yasası ile ilgili harcamaları ve ABD imalatındaki büyümeyi artırmaya yönelik çabaları yeniden desteklemeyi içeriyor.

Rosenberg, 2024'te 2023 mali teşvikinin ekonomik büyümeyi yüzde 1,2 puan azaltacak bir ‘mali sürüklenme'ye dönüşmesini bekliyor. Rosenberg'e göre bu, borsadaki tipik ‘seçim etkisi’nin de bu yıl gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor.

Rosenberg, “Seçim yıllarında, ekonomiye pompalanan mali teşvik ortalama olarak kabaca yüzde 1’lik bir GSYH artışına tekabül ediyor. 2024 için bu çok da fazla değil ve Demokratlar için sorun, Kongre'yi kontrol etmemeleri” diyor.

Rosenberg'e göre, mali teşvik eksikliğinin, Fed'in sıkılaştırmasının ekonomide devam eden gecikmeli etkilerle birleştiğinde, 2024'te sonunda resesyona girebilecek zorlu bir ekonomiyle sonuçlanması gerekiyor.

David Rosenberg: Faiz artırım döngüsünün sona ermesi en çok tahvil yatırımcılarına yarayacak

 

Ekonomist David Rosenberg: Yatırımcılardaki kayıtsızlık 2008 krizi öncesini hatırlatıyor

 

David Rosenberg: Yumuşak iniş ihtimali yok

 

David Rosenberg: ‘İniş yok’ senaryosu aldatmaca

 

Resesyon dönemlerinde hisse almak doğru mu?

 

ABD ekonomisini 2024’te resesyon mu bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)