E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında seçim belirsizliği---

ABD borsalarında seçim belirsizliği

ABD borsalarında seçim belirsizliği
04 Ocak 2024 - 15:07 borsagundem.com

Enflasyon, yüksek faiz oranları ve aşırı değerli hisselerin yol açtığı risklerle karşı karşıya olan Amerikan borsaları bu yıl bir de başkanlık seçimi gündeminin yarattığı belirsizlikle mücadele edecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların performansını etkileyen birçok faktör olsa da yatırımcılar için en kritik endişe ABD’nin başkanlık seçimleri sonuçları. The Street yorumcusu J.D. Durkin de piyasanın önceki seçim dönemlerinde nasıl performans gösterdiğine mercek tutarak 2024’ten neler beklenebileceğine dikkat çekti.

ABD borsaları yüksek faiz oranlarına, enflasyona ve büyük teknoloji hisselerinin konsolidasyonuna aşırı duyarlı bir konumda. Durkin’e göre söz konusu faktörler halihazırda ciddi bir risk taşırken bu yıl ABD başkanlık seçimleri borsalar için yepyeni bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor.

Borsaların geçmiş performansları bugünün sonuçları için net bir işaret olmasa da başkanlık seçimleri dönemlerinde borsaların nasıl performans gösterdiğine bakmak önemli bir yol gösterici olabilir.

Durkin seçimin etkilerinin ilk olarak seçim öncesi döngüyle başladığına dikkat çekiyor. Zira Goldman Sachs verilerine göre S&P 500 Endeksi başkanlık seçimlerinden önceki 12 ayda ortalama %4 yükseliş gösteriyor.

Ancak piyasalar ve başkanlık seçimleri arasındaki ilişki her zaman için geçerli bir eğilimi göstermiyor. 1980’de Jimmy Carter’ın tekrar seçilmek için aday olduğu dönemde borsalar %25 yükseliş göstermesine rağmen Carter seçimleri kaybetti. Ronald Reagan ise başkanlık döneminde borsa getirilerinin zayıf olmasına rağmen dört yıl sonra yeniden seçildi.

Başkanlık seçimlerinde dikkat çeken genel bir model olmasa da göz önünde bulundurulması gereken aykırı değerler de var. 2000’deki George W. Bush – Al Gore başkanlık seçimi senesinde S&P 500 Endeksi %10 geriledi. 2008’deki Obama – McCain seçiminde ise Küresel Finans Krizi ortaya çıkmıştı ve S&P 500 Endeksi %40’ın üzerinde düşmüştü.

Kovid pandemisinin etkilerine rağmen 2020 borsalar için harika bir yıl oldu ve S&P 500 Endeksi yılı %16’lık artışla bitirdi.

Bu yıl ABD için yeni bir seçim yılı ve hem boğalar hem de ayılar piyasanın nasıl performans göstereceği konusunda farklı argümanlar sunuyor. Ayılar hisse senetlerinin aşırı değerlenmesinden ve yapay zeka devriminin cazibesini kaybetmesinden endişeleniyor. Boğalarsa özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerinin etkisiyle borsaların yükseleceğini öngörüyor.

Durkin bu noktada borsaların ekonomiyle aynı şey olmadığını hatırlatıyor. Ancak yine de borsa uzmanına göre borsaların son performansı ekonomiyle yakından ilişkili. Zira anketler seçmenlerin yüksek benzin fiyatları, kira enflasyonu ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle rahatsız olduğunu gösteriyor.

Borsa uzmanına göre piyasalardaki genel düşünce her iki siyasi partinin de tam kontrol sahibi olamayacağı bir seçim sonucunun tercih edileceği yönünde. Zira ABD Kongresi’nden her iki yönde de aşırıcı yasaların çıkmasını kısıtlayacak bir milletvekili dağılımı piyasaların öngörülebilirliğine destek olabilir. Ancak U.S. Bank’in yatırım stratejileri araştırması aksi bir tabloyu ortaya sunuyor: “Popüler inanışın aksine hem Beyaz Saray’da hem de Kongre’de tek partinin kontrolü ile piyasa performansı arasında önemli bir ilişki bulunmuyor.”

Diğer bir deyişle 2024 ABD seçimlerinin sonuçlarının neler getireceği belirsizliğini koruyor.

Borsalarda yeni yıl düşüşünün 3 nedeni

 

Faiz artırımı ihtimali hala geçerli mi?

 

FED’in faiz indirimlerine yatırımcılar nasıl hazırlanmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)