E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin 'ath' yaptı mı yapmadı mı?---

Bitcoin 'ath' yaptı mı yapmadı mı?

Bitcoin 'ath' yaptı mı yapmadı mı?
06 Mart 2024 - 11:19 borsagundem.com

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış olsa da, fiyatın kaç olduğu tartışmaya açık bir konu olarak yatırımcıların önünde duruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin, geçen yılın ortalarında başlayan ralliyle tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Ralli yatırımcıların yüzünü güldürse de, bu pek uzun sürmedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek volatiliteye sahip olmasıyla bilinen kripto para piyasasının en hacimli parası, 69.350 dolara yükselere rekor kırdıktan hemen sonra yüzde 15’e yakın düşüşle 59 bin dolar seviyelerine geriledi.

Bu durum, özellikle uzun pozisyondaki yatırımcıların büyük zarar etmesine neden oldu. Bu durum, Bitcoin'in yeni zrive yapması sonrası daha da yükselmesi gerektiğini düşünen yatırımcıları fiyatın tam olarak hangi seviyeye dokunduğu noktasında endişeye düşürdü.

Farklı fiyat seviyeleri

Fortune’dan Niamh Rowe’un haberine göre, Salı günü, Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildiren manşetler tüm haber kuruluşlarından verilmeye başladı. New York Times 68.800 dolarlı bir seviye açıklarken, Wall Street Journal neredeyse aynı anda fiyatın 69.000 dolar olduğunu duyurdu.

Bu arada Coinbase, Bitcoin'in 2021'deki en yüksek seviyesini bir gün önce aştığını bildirdi ve Salı günü 69.225,37 dolara çıkmadan önce borsanın önceki rekor olarak kabul ettiği yaklaşık 64.000 dolara göre 65.565,75 dolara ulaştığını açıkladı.

Ancak bu rakamlar, Salı günü biraz farklı zirveler açıklayan CoinGecko, Binance ve CoinDesk'in rakamlarıyla da çelişti. Üç kaynak zirve seviyeyi sırasıyla 68.912,84 dolar, 68.816,59 dolar ve 69.000 dolar olarak duyurdu.

Neden?

Peki bu farklılığın nedeni ne? Temel bir açıklama, örneğin altın veya gayrimenkulden farklı olarak Bitcoin'i fiyatlandırmanın genel kabil görmüş standart bir yolu olmaması çünkü Bitcoin'in en azından şimdilik gerçek bir değeri bulunmuyor ve fiyat yalnızca alım satımlarla belirleniyor.

Ancak bu son örnekte, fiyat değişiminin temel nedeni, Bitcoin'in farklı likidite seviyelerine sahip birçok merkezi borsada işlem görmesi olarak kabul ediliyor. BitDegree verilerine göre, Coinbase ve Binance gibi en büyük borsalar sırasıyla 33 milyar dolar ve 9 milyar doların üzerinde devasa işlem hacimlerine sahipken hacimleri oldukça düşük olan çok sayıda küçük alternatif borsa da bulunuyor. Basitçe söylemek gerekirse, işlem hacmi yani arz, varlığın değerini etkiliyor. Bunun da ötesinde, her borsanın işlemlerinde değişen işlem ücretlerinin de hafif bir etkisinin olduğu düşünülüyor.

Arbitraj zorlaşıyor

Bitcoin çok sayıda borsada hareket ettikçe, yatırımcıların fiyat farklılıklarından arbitraj yapması daha da zorlaşıyor. Bu da, daha verimli geleneksel piyasalara kıyasla sistemde tutarsızlığın daha uzun süre devam ettiği anlamına geliyor.

Ve bu farklılıklardan yararlanmak isteyen yatırımcılar için arbitraj fırsatları azalıyor. Örneğin CoinCodeCap'e göre 2020'de borsalar arasındaki spread’ler genellikle yüzde 4 seviyesinde seyrediyordu; ancak bugün piyasa lideri borsalar Coinbase, Kraken, Gemini ve Binance arasındaki en büyük fark Binance ile Kraken arasında bulunuyor ve ilki Bitcoin'i ikincisinden yüzde 0,5 oranında daha yüksek fiyatlandırıyor.

Yeni rekor zirveye yükseliş anının tartışmalı olmasının bir başka nedeni de Bitcoin'in küresel bir para birimi olması. Bu, fiyatın aynı zamanda euro, İngiliz Sterlini veya Japon Yeni gibi diğer fiat para birimleri cinsinden de ifade edildiği anlamına geliyor.

Bitcoin tarihinde ilk kez 69 bin doları aştı

 

Bitcoin fiyatı tarihi zirvesinin kıyısına geldi

 

Bitcoin’de ‘yarılanma’ bu sefer fiyatı farklı etkileyebilir

 

Milyonlarca Bitcoin kimlerin elinde?

 

Mike Novogratz: 'Baby boomer’ların trilyonları Bitcoin’i altından daha değerli kılacak

 

Bitcoin fiyatı ile ilgili kritik tahmin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )06 Mart 2024 14:24

    Halving geliyor. yani btc kazan madencilerin eynı ekpman ile kazımları %50 düşecek. btc kazım zorlaşacak. ilerleyen teknolojı bu açığı çok madenci olması ile karşılamıyor. şimdi btc fonları ile risksiz diye yatırım yapan dev araplar ve buyuk para babaları var. btc azalacak ise haling sonrası, madencilerde yahu neden satayım ?ykselecek btc yi. mantığı ile stok tutabılır. bu rurumdada halving  hala izliyoruz. btc etf ye geçti yatırım ımkanı sunuyor. bazı langırtı sitelerde karşılıksız btc ve çökme gibi haberler oluşabilirse ki luna, bazı usd karşılıllı coınlerde bu yaşandı. buda yoklukda stokda oluşacak bir risk olarak karşiımıza çıkabilir. yanı senaryolar hava suruyor. ABD faiz indirimleri? usd değişimi ? varlıklarık düşen faiz ile ilgi görmesi gerçekleşedebilir. takip etmek lazım ciddi ciddi.

  • Mucise Reis : )06 Mart 2024 14:19

    eski bir kaç hesap hareketsiz olan hesaplardan toplu satış yedi. Bin btc gibi. bir organizasyon denendi 69 binlerde. bu satışı yapanlar aşağı düşüş pozisyonu aldığı ve ciddi kaldıraçlardan riskli işlem yapıp para kazandığı soyleniyor... neyse dunku btc düşüşü frenlemesi zirvede bir çift taraflı kazanç ile kullanıldı... bugun Powel konuşacak 18:00 de ve gözler hem borsa ben krıptolarda abd de olacak. bizim borsamızda onem areder malum usd abd nin. usd bollaşması/yada çoğalması önem arz eddiyor. bugune kilitlendık