E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin'de yarılanma fiyata nasıl etki edecek?---

Bitcoin'de yarılanma fiyata nasıl etki edecek?

Bitcoin'de yarılanma fiyata nasıl etki edecek?
19 Nisan 2024 - 17:03 borsagundem.com

Bitcoin’de yarılanma (halving) için artık saatler sayılıyor. Peki yarılanma, yatırımcılar için ne ifade ediyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin, saatler sonra teknik bir değişiklik geçirecek ve bazı yatırımcılar, bu değişikliğin Bitcoin’in fiyatının artmasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘halving’ ya da ‘yarılanma’ olarak bilinen bu değişiklik, Bitcoin madencilerinin yeni Bitcoin üretme oranını ve ödül sistemini değiştirme niteliği taşıyor. Bankrate’ten James Royal’ın makalesi, Bitcoin yarılanmasının kripto fiyatını nasıl etkileyebileceğini tartışıyor.

Bitcoin yarılanması nedir?

Bitcoin, yalnızca dijital olarak var olan bir kripto para birimidir ve para birimini izleyen, yöneten ve yayınlayan bir dizi ağ bağlantılı bilgisayar tarafından yönetilir. Bu ağ, para birimini kullanan işlemleri doğrulayarak sistemin bütünlüğünü ve madeni paraların sahipliğini sağlar. Bitcoin madencileri adı verilen yüksek güçlü bilgisayarlar karmaşık matematik problemlerini işlediğinde yeni Bitcoin’ler üretilir.

Bu matematik problemlerini çözmenin ödülü, kurulduğunda Bitcoin'i yöneten bilgisayar koduna önceden belirlenmiştir. Bu ödül planının bir parçası olarak, 2012, 2016, 2020, 2024 ve benzeri yıllardaki etkinliklerle ödül oranı her dört yılda bir yarıya indirilir ve buna yarılanma ya da bir başka deyişle ‘halving’ adı verilir.

Dolayısıyla madenciler, bu karmaşık sorunları çözdükçe zamanla giderek daha az Bitcoin alır, ta ki Bitcoin'in toplam 21 milyon adet basımına ulaşılana kadar. Buna yaklaşık 2140 yılında yılında ulaşılacağı hesaplanmaktadır. CoinMarketCap.com’a göre, şu ana kadar yaklaşık 19,7 milyon Bitcoin basılmış durumdadır.

2024'ün başında Bitcoin madencileri, bir sorunu doğru şekilde çözerek ve blockchain'e bir blok ekleyerek 6,25 Bitcoin sahibi oldu. Nisan 2024'teki yarılanmanın ardından ise sadece 3.125 Bitcoin kazanacaklar. Bu değişiklik, başarılı madencilere yapılan ödemeyi yaklaşık 400.000 dolardan 200.000 dolara düşürecek. Bu yarılanma serisi gelecekte de devam edecek ve yeni Bitcoin ihracını daha da azaltacak.

Bitcoin yarılanması yatırımcılar için ne anlama geliyor?

Yeni Bitcoin’lerin yarılanma yoluyla yavaş yavaş ihraç edilmesi, kripto para biriminin temelde deflasyonist doğasını vurguluyor. Sonsuza kadar kaybolduğu varsayılan milyonlarcası da dahil olmak üzere yalnızca 21 milyon kripto paranın sabit ihracıyla Bitcoin deflasyonist bir nitelik taşıyor. Yani arz kısa vadede nispeten sabit olduğundan, kriptoya olan talep arttığı sürece dolar cinsinden fiyatı da artma eğiliminde oluyor.

Yarılanmaya yatırım yapmak isteyen kısa vadeli yatırımcılar bunu özellikle çetrefilli bulabilir çünkü etkinlikle ilgili heyecan aylar önce bile fiyata dahil edilmiş olabilir.

Piyasalar ileriye dönüktür ve çoğu zaman olayları finansal basında ortaya çıkmadan çok önce tahmin ederler. Örneğin, Bitcoin ETF'lerinin Ocak ayında resmi olarak onaylanmasından önceki aylarda Bitcoin yükselişe geçti. Yarılanmanın ise uzun zamandır bilinen bir olayın tanımı olduğunu unutmamak gerekiyor.

Yarılanmanın kendisi yeni veriler sunmuyor veya Bitcoin kodunda halihazırda belirlenmiş olanın dışında yeni Bitcoin ihraç oranını başka şekilde ayarlamıyor. Bu bir ‘bilinen bilinen’ ve dolayısıyla bir süre önce fiyata dahil edilmiş olabilir.

Kısa vadede, özellikle de tamamen hissiyatın yönlendirdiği bir varlıkta, fiyat her şeyi yapabilir. Ancak Bitcoin, özellikle faiz oranları tarafından yönlendiriliyorsa, risk iştahındaki değişikliklerle birlikte yükselme ve düşme eğiliminde oluyor. Yatırımcıların iştahını yükselten ve doğrudan veya Bitcoin ETF'leri aracılığıyla daha fazla Bitcoin satın almalarını sağlayan her şey, Bitcoin'in fiyatını etkileyebiliyor.

Yani Bitcoin veya herhangi bir başka tamamen spekülatif varlığın fiyat hedefini tahmin eden herkes sadece tahminde bulunuyor. Bitcoin, temel bir işletmenin nakit akışı gibi temel herhangi bir şey tarafından desteklenmediğinden, fiyatı sonuçta yalnızca duyarlılıktaki değişikliklerle belirleniyor, başka hiçbir şeyle değil.

Yani Bitcoin fiyatının artması için daha fazla yatırımcının ve varlığa daha fazla paranın akması gerekiyor. Para kazanmanın tek yolu onu sizden daha iyimser birine satmak olduğundan, yatırımcılar buna ‘daha aptal teorisi’ diyor. Bu temel desteğin olmayışı, Warren Buffett gibi efsanevi yatırımcıların Bitcoin'e veya diğer kripto para birimlerine dokunmamasının da nedeni olarak öne çıkıyor.

Daha ilginç bir soru ise Bitcoin'in uzun vadede gücünü koruyup koruyamayacağı. Deflasyonist ve değişken doğası, parayı bir para birimi olarak kullanılamaz hale getirse de, eğer Bitcoin yeterli sayıda kişi değerini koruyabileceğine karar verirse, uzun vadeli bir değer deposu olarak hareket edebilir.

Bu sorunun cevabı tamamen paranın kriptoya akmaya devam edip etmediğine bağlı. Bitcoin'in sabit ihracını ve bu halving ve daha sonraki yarılanmaların bir parçası olarak yeni kripto para madenciliğinin artan zorluğu göz önüne alındığında, Bitcoin'e akan paradaki herhangi bir artış, fiyatını yükseltme eğiliminde olacaktır.

Uzun vadede izlenmesi gereken en önemli şey, Bitcoin'e ve Bitcoin ile ilişkili fonlar gibi varlıklara ne kadar paranın, özellikle de ne kadar kurumsal paranın aktığıdır. Bu açıdan bakıldığında yarılanma Bitcoin’in fiyatını kalıcı şekilde etkileyecek bir olay değildir ancak kısa vadede fiyatı daha yüksek veya daha düşük hale getirebilir.

Bitcoin yarılanması kriptonun temel değerini etkiler mi?

Bitcoin, bir işletmedeki kısmi sahiplik payı olan hisse senetlerinin aksine, bazı temel varlıklar veya nakit akışı tarafından desteklenmez. Yani Bitcoin'in doğası gereği temel bir değeri yoktur. Fiyatı yalnızca yatırımcılar ve kripto parayı diğer yatırımcılara satma umuduyla satın alan, aynı zamanda onu kâr amacıyla başka yatırımcılara satmayı ümit eden kişiler tarafından desteklenir.

Dolayısıyla Bitcoin yarılanması Bitcoin'in temel değerini etkileyemez çünkü başlangıçta hiçbir değeri yoktur. Tekrar ediyorum, Bitcoin'in bir fiyatının olmasının tek yolu yatırımcıların onun bir değeri olduğuna karar vermesidir.

Elbette yarılanmanın Bitcoin ekosistemi üzerinde bazı etkileri bulunur. Örneğin, madencilere yönelik azaltılmış ödül, madencilerin kârlı bir şekilde madenciliğe devam edebilmesi için Bitcoin fiyatının daha uzun bir zaman diliminde artması gerektiği anlamına gelir. Kısa vadede bu, Bitcoin'in fiyatına çok az etki edebilir ancak madencileri, fiyat en azından üretim maliyetlerini karşılayacak şekilde yükselene kadar daha az üretmeye teşvik edebilir.

Bu, yarılanmanın Bitcoin fiyatını artırmayacağı anlamına gelmez. Yarılanma, Bitcoin'in düşen ihraç oranının altını çizebilir ve yatırımcılar piyasadaki duyarlılıkta bir değişiklik öngördüğü ve kripto fiyatında bir artış beklediği için sektöre daha fazla para sokabilir. Ancak asıl etken, Bitcoin'in değerinde temel bir değişiklik değil, sektöre daha fazla paranın akmasıdır.

Arz sorunlarının örneğin daha fazla veya daha az toplam kripto paranın, kripto fiyatlarının ana etkeni olmadığını tekrarlamakta fayda var. Talep, kripto para fiyatlarının tek nihai itici gücüdür. Eğer talep bir gecede kurursa, ihraçları ne kadar bol veya sınırlı olursa olsun, kripto varlıkları değersiz hale gelecektir.

Sonuç olarak Bitcoin yarılanmasıyla işlem yapmak isteyenler kendilerini bir hareketin yanlış tarafında bulabilirler çünkü piyasa, duyarlılıktaki herhangi bir değişikliği önceden fiyatlamış olabilir. Bununla birlikte, Bitcoin'in uzun vadeli cazip bir yatırım olmaya devam ettiğine inananlar, varlığa yönelik devam eden akışları izlemeli ve ona sahip olmanın önemli risklerini anlamalıdır.

Bitcoin’de 'yarılanma' öncesi hedef 100 bin dolar

 

Bitcoin piyasaları 4. yarılanmaya odaklandı

 

Bitcoin’de ‘yarılanma’ bu sefer fiyatı farklı etkileyebilir

 

Bitcoin yarılanması öncesinde dikkat çeken fiyat tahminleri

 

Bitcoin'de 'yarılanma' yeni bir yükseliş döngüsü başlatabilir mi?

 

Halving sonrası Bitcoin'de yön ne olur?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)