E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar rallideyken yatırımcılar nelere dikkat etmeli?---

Borsalar rallideyken yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

Borsalar rallideyken yatırımcılar nelere dikkat etmeli?
15 Aralık 2023 - 16:06 borsagundem.com

Yatırım uzmanlarına göre borsalar yükselirken de yatırımcıların kontrolü elden bırakmaması gerekiyor. Zira ani yükselişler de tıpkı ani düşüşler sırasında olduğu gibi portföylerin geleceğine zarar verebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri piyasaları büyük bir yıl sonu partisi veriyor. Uzmanlarsa yatırımcıların ralliye katılırken dikkatli davranması gerektiği konusunda uyarıyor.

CNBC’nin haberine göre ABD merkezli yatırım firması oXYGen’in Kurucu CEO’su ve Yeminli Mali Müşaviri (YMM) Ted Jenkin yatırımcılara, “Mantıksız coşkuların kurbanı olmayın. Hiçbir şey göründüğü kadar harika veya berbat değildi” uyarısında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 yılın başından bu yana %20’nin üzerinde yükseliş gösterdi. Aynı dönemde Dow Jones Endeksi’ndeki yükselişse %12’nin üzerindeydi. Morningstar Direct verilerine göre, 12 Aralık 2022'de S&P 500'e yapılan 1 milyon dolarlık yatırımın değeri perşembe günü itibariyle yaklaşık 1,2 milyon dolar değerine ulaştı.

ABD borsaları bir dizi pozitif ekonomik verinin ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2024’te faizleri düşüreceğine dair ipuçları vermesinin ardından bazı sert yükselişlere tanık oldu. Çarşamba günü ilk kez 37.000 puan barajını geçen Dow Jones geçtiğimiz günü ise 37.248 puanda kapattı.

Peki yatırımcılar bu ralli süresince ne yapmalı? CNBC haberinde Jenkin ve diğer yatırım uzmanları bazı tavsiyelerde bulunuyor:

Hedeflerinize bağlı kalın

Jenkin, yatırımcıların piyasadaki kısa bir dönemli değişimlere dayanarak yatırım stratejilerinde büyük değişiklikler yapmamaları gerektiğini söyledi. Ünlü borsa uzmanı bunun yerine “hedeflerinize ve zaman dilimlerinize bağlı kalın” tavsiyesinde bulunuyor.

Blue Ocean Global Wealth’in CEO’su YMM Marguerita Cheng portföylerden olumlu geri dönüşler almanın heyecan verici olduğunu söyledi. Ancak borsa uzmanı kazançlara kilitlenmek ve nakde erişmek için şimdiden geri çekilen yatırımcıların muhtemelen gelecekte pişman olacağını da sözlerine ekledi.

Cheng, “Yatırımın muhtemelen en zorlu yanı yatırımda kalabilmektir. Müşterilerime piyasada bulundukları zamanın piyasada doğru zamanı bulmaya çalışmaktan daha önemli olduğunu hatırlamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

S&P 500 Endeksi son 20 yılda yıllık bazda ortalama %6 getiri sağladı. Ancak Charles Schwab tarafından yapılan bir analize göre borsalardaki en iyi yirmi günü kaçıran yatırımcıların yıllık ortalama getirileri ise %0,1’e kadar düşüyor.

Servet danışmanlığı firması Gen Y Planning’in Kurucusu YMM Sophia Bera Daigle, “Piyasa yükselmeye devam ediyor. Dolayısıyla şu anda yüksek olmasına rağmen gelecekte daha da fazla yükselişler olabilir” uyarısında bulundu.

Borsalardaki dramatik inişler ve çıkışlar bir yana tarihsel göstergeler piyasaların uzun vadede aldığından daha fazlasını yatırımcılara verdiğini ortaya koyuyor.

Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde uygulamalı ekonomi profesörü olan Steve Hanke'nin hesaplamalarına göre, 1900 ve 2017 yılları arasında hisse senetlerinin yıllık ortalama getirisi %11 civarındaydı. Enflasyona göre ayarlandıktan sonra bile bu ortalamanın yıllık getiri hâlâ %8'de.

Rallide de çöküşlerde de aynı şeyi yapın

Kulağa her ne kadar mantıksız geliyor olsa da endekslerin yeşil ya da kırmızı olduğuna bakılmaksızın yatırım stratejilerinize bağlı kalmak mantıklı bir yöntem olabilir. Servet danışmanlığı şirketi Delancey’in Kurucusu ve YMM Ivory Johnson, “Risk toleransınızı, zaman ufkunuzu gözden geçirin ve herhangi bir şeyin değişip değişmediğini kendinize sorun” tavsiyesinde bulunuyor.

Mali danışmanlı firması Curtis Financial’ın Kurucu CEO’su YMM Cathy Curtis borsada büyük yükselişlerin ve düşüşlerin portföyünüzü yeniden dengelemek için iyi bir zaman olabileceğini söyledi. Curtis, “Son birkaç aydaki rallinin, bir kişinin portföyündeki hisse senetlerine karşı tahvillere karşı aşırı ağırlık yaratmış olması oldukça olası" uyarısında bulundu.

Örnek vermek gerekirse bir yatırımcı stratejisi gereği portföyünü %70 hisse senetlerine %30 tahvillere dağıtmış olabilir. Borsalardaki yüksek getirilerin ardından söz konusu yatırımcının hisse senetlerinin bir kısmını satıp tahvil alarak aynı portföy dengesinin ulaşması gerekebilir.

Yumuşak iniş trendi borsada kazandırır mı?

 

Jeffrey Gundlach: ABD ekonomisi için yangın alarmı çalıyor

 

Avrupa FED rallisinin tadını kaçırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KEZİBAN KORTANLI17 Aralık 2023 12:01

    1 sene önce 41 TL maliyet ile 10 000 adet Ereğli hisse senedi aldık hala aynı fiyattını bir türlü geçmedi.O zamanlar bozduğum döviz ve enflasyon farkını üzerine konuyca bayağı zarardayız  

  • YUSUF KALEKAPISI17 Aralık 2023 12:01

    Keşke altın alsa idim başım rahat olsa idi.3 aydır düştük ce daha düşmez diye sürekli borsacıların ve youtube de borsa yorumcularına ve aracı kurumların yorumlarına kandım yok hisse senetleri % 6-10 -50 daha hisseler artacak dediler bende 4.9.2023 de10,400 Euro bozdurup 150 TL den 2 000 Adet Astor hisse senedi aldım her gün aldım her gün hisse artar der iken malesef elimize verdiler ve tam paramın % 60 gitti. Zararımı çıkarım bir daha borsanın yanından geçmeyeceğim.

  • Kadir 15 Aralık 2023 19:58

    İhlas tahtacısı ve patron u hertürlü paranızı alır.Soymak bunların uzmanlık alanı.20 yıldır 1 lira.

  • kekik17 Aralık 2023 03:48

    ya ne anlation be senelerdir ihlas ayni girmeseydin