E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvantajlı alım satımın 10 formülü---

Avantajlı alım satımın 10 formülü

Avantajlı alım satımın 10 formülü
19 Şubat 2024 - 16:53 borsagundem.com

Piyasalarda alım satım yaparken kazanan işlemlerinizin uzun vadede kaybettiğiniz işlemlerden daha fazla getiri sağlaması gerekir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda alım satım yaparken işlemlerinizi yüzde 100 oranında karla kapatmanın imkansız olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. İyi bir trader’dan beklenen ise kazanan işlemlerden elde edilen kazancın kaybedilen işlemlerin üzerinde olmasıdır. Buna, yatırımda ‘avantaj’ (edge) denir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, trade ederken açacağınız belki de binlerce işlemden ne kadarını kazandığınız değil, ne kadar kazandığınız önemlidir. İhtimalleri lehinize kullandığınızı gösteren bu durum, sadece şansa bırakılamaz.

Avantajlı yatırım

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, alım satımlarınızı nasıl lehinize çevirebileceğinize ve daha yüksek getiri elde edebileceğinize odaklanıyor. Her işlemi kazançla kapatmanın mümkün olmadığının altını çizen Burns, önemli olanın kazandıran işlemlerinizin çok büyük olması ve kaybettiğiniz işlemlerinizi telafi ederek sizi kârlı hale getirecek daha fazla avantaja sahip olması olduğunu söylüyor.

Burns, ‘avantajlı yatırım’ kavramıyla, kazançlarınızın ve kayıplarınızın ‘sayısının’ yaklaşık olarak aynı büyüklükte olduğu ancak kazanan işlemlerden elde edilen getirinin sizi kârlı kılacak kadar yüksek olduğu yatırım anlayışına işaret ediyor.

İşte Burns’ün karşı bir yatırım serüveni için piyasalarda üstünlük sağlamanıza yardımcı olacağını söylediği 10 ipucu.

10 ipucu

Piyasada nelerin mümkün olduğunu ve piyasaların yükseliş trendinden düşüş trendine ve yüksek volatiliteden dar bir aralığa nasıl kolaylıkla geçebileceğini anlamak için tarihsel grafik modellerini araştırın. Fiyat hareketi (price action) sinyallerini kullanarak karlı yaırım sistemlerini yapılandırmak için bu öngörüyü kullanın.

Geçmiş verilere göre bir avantajı olup olmadığını görmek için alım satım sinyallerinizi geriye yönelik olarak test edin.

Rastgele alım satımdan, görüşlerden ve tahminlerden kaçının ve yalnızca diğer yatırımcılara göre üstünlüğü olan sayısal bir yatırım sistemiyle alım satım yapın.

Sermayenizin hızlıca erimesini önlemek için planınıza uygun olarak belirlediğiniz ve fiyatın gitmemesi gereken teknik seviyedeki zarar durdurma emrinizle kayıplarınızı kısa keserek küçük tutun.

Kazançlarınızı mümkün olduğu kadar büyük kılmak amacıyla, pozisyondan çıkış yapmak için hiçbir neden olmadığında, kazanan işlemlerinizin kâr hedefinize ulaşmasına izin verin.

Realize edilmemiş karları geri vermekten kaçınmak için kazanan bir işlemdeyken karları kilitlemek amacıyla takip eden stop kullanın.

İşleme girişte risk/ödül oranınızın en az 1:2 olduğundan emin olun. Böylece kazanan bir işlemden, kaybettiğiniz bir işlemden en az iki kat daha fazla kazanma potansiyeline sahip olursunuz. 1/2 risk/ödül oranıyla işlemlerinizin yüzde 50’sinde zarar etseniz de oldukça kârlı olabilirsiniz.

İşlemlerinize giriş yerlerinizin, teknik analize uygun şekilde en az dirençli yerlerden ve akışa ortak olabileceğiniz seviyelerden olmasına dikkat edin. Grafikteki momentumun ve trendin yönünü takip edin, trendle mücadele etmeyin.

Kendi alım satım stratejiniz ve izleme listeniz olsun ve bu iki başlıkta mümkün olduğu kadar uzmanlaşın.

Kaybettiğiniz bir işlem serisinde hayatta kalmanızı sağlayacak bir pozisyon büyüklüğüyle işlem yapın. Bunun için, giriş ve çıkış seviyelerinizi mutlaka ama mutlaka 'işleme girmeden önce’ belirleyin.

İşlemlerinizin olası sonuçları

Bir yatırımcı aynı zamanda disiplin, azim, duygusal kontrol ve egosunun yatırım planlarını geçersiz kılmasına izin vermemesi sayesinde diğerlerine karşı psikolojik bir üstünlüğe sahip olabilir.

Yatırım serüveninizde artılarınız ve eksilerinize göre geliştirdiğiniz avantajları ortadan kaldırabilecek en büyük şey ise işleminizin büyük bir kayıp haline gelmesine izin vermektir. Tüm işlemler şu dört yoldan biriyle sonuçlanmalıdır: Küçük bir kazanç, büyük bir kazanç, küçük bir kayıp veya başa baş seviye. Doğru pozisyon boyutlandırma ve kayıpları durdurma, işleminizin olası sonuçlarından biri olarak büyük kayıp ihtimalini ortadan kaldırmalıdır.

Bir yatırımcının sahip olabileceği en basit avantaj, işlemlerini büyük kazançlar veya küçük kayıplarla sonuçlanacak şekilde yönetmektir.

Analistlerin görmediği hisseler yatırımcılar için fırsat olabilir

 

Profesyonel bir yatırımcı olmanın 5 adımı

 

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Piyasalarda tam zamanlı alım satım yapmadan önce bilmeniz gereken 10 kritik nokta

 

Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni

 

Yatırımda başarıyı sürekli kılmanın 6 etkili yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)