E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAnalistlerin görmediği hisseler yatırımcılar için fırsat olabilir---

Analistlerin görmediği hisseler yatırımcılar için fırsat olabilir

Analistlerin görmediği hisseler yatırımcılar için fırsat olabilir
16 Şubat 2024 - 16:55 borsagundem.com

Endeks fonları ve özel sermaye yatırımları gibi stratejilerin popülerlik kazanmasıyla hisse toplama stratejileri de ikinci plana atıldı. Ancak hisse senedi analizlerine olan talebin azalması yatırımcılar için fırsat anlamına gelebilir

BORSAGUDNEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel emeklilik fonları ve diğer kurumsal stratejilerdeki değişiklikler borsaları olduğundan daha verimsiz hale getirmiş olabilir. Barron’s’un haberine göre söz konusu tablo ucuza hisse arayan yatırımcılar için fırsatlar yaratacak nitelikte.

Fon yöneticileri yıllar içerisinde küresel sermayeyi hisse toplama stratejilerinden uzaklaştırdı ve endeks fonları gibi özel sermaye ve pasif yatırım stratejilerine daha fazla para harcamaya itti. Bunun sonucunda Wall Street analistlerinin çok daha azı şirketleri konu alır hale geldi. Diğer bir deyişle spot ışıklarının ardında kalan hisse senetleri yanlış fiyatlanıyor olabilir.

Bank of America Küresel Araştırmalar Birimi ABD Hisse Senetleri ve Kantitatif Stratejiler Başkanı Savita Subramanian, “Benim tezim aktif kamu sermayesi yatırımcılarından özel sermayeye veya pasif varlıkları doğru bir beyin göçü yaşadığımız yönünde. Kamu sermayesi bileşenleri özel sermaye piyasalarında büyümeye çalışan yatırımcılar tarafından sıkıştırıldı. İnsanların uzun vadeli temel riskleri arası yer burası haline geldi. Ya da düşük maliyetli yatırımlar tercih edildi ve S&P 500 Endeksi’ne yatırım yapmak için pasif endeks fonlarına geçildi” açıklamasında bulundu.

Subramanian’a göre bu beyin göçü bireysel şirketlere yönelik daha az Wall Street araştırmasına ve S&P 500 Endeksi’ndeki hisse değerlemelerine ilişkin daha fazla ayrımın ortaya çıkmasına sebep oldu. Borsa uzmanı, “Bana kalırsa şu anda halka açık hisse senetleri piyasasında uzman Hisse senedi toplayıcıları tarafından ortadan kaldırılmayan büyük verimsizlikler söz konusu” ifadelerine yer verdi.

2000 yılında emeklilik fonlarının %80 kadarı aktif olarak hisse senetlerine yatırımlarına yönlendiriliyordu. Subramanian bu oranın genel öz sermaye dağılımının yaklaşık üçte bir oranına düştüğünü, özel sermaye ve pasif yatırımlardaki varlıklarınsa diğer üçte birlik dilimleri oluşturduğunu düşünüyor.

Yatırım fonları dünyasında da büyük değişiklikler görülüyor. BofA Küresel Araştırmalar verilerine göre ABD’deki uzun vadeli ve büyük sermayeli fonlardaki para miktarı 2013’ten bu yana %40 oranında geriledi.

Hisse senedi toplama stratejilerinin azalması bazı şirketleri hatta bazı büyük şirketleri izleyen çok daha az yatırımcı olması anlamına geliyor. Bu da bazı menkul kıymetlerin değerinin altında kaldığını ve potansiyel değer yatırımları için uygun hale geldiği düşüncesini destekliyor.

Bleakley Financial Group Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar analistlerin araştırmalarındaki düşüşe işaret ederek, “Bu tablo ilgi eksikliğinin düşük değerlemelere yol açtığı bir tür sarmal. Zira düşük değerlemeler de daha az ilgiye yol açıyor” ifadelerine yer verdi.

BofA'ya göre, bir S&P 500 hisse senetlerine odaklanan ortalama satış tarafı analist sayısı, 1990'ın başındaki zirveden bu yana %15 düştü.

BofA araştırmalarına göre analistler tarafından daha az takip edilen S&P 500 şirketlerinin hisse senetleri ve bu hisseleri toplayan yatırımcılar piyasalarda daha iyi performans gösteriyor. Wall Street bankasının stratejileri konuyla ilgili araştırmalarında S&P 500 hisselerini analistler tarafından medyan seviyelerden daha az ve daha fazla raporlanan hisse senetlerini mercek altına aldı. Analistler tarafından daha az yorumlanan şirketlerin Hisse satış fiyatına ve sermaye getirisine göre daha ucuz hisseler olduğu ortaya çıktı.

Wall Street bankasının araştırması daha az araştırılan hisselerin son 10 yılda eşit ağırlıklı S&P 500 Endeksi’nden yılda ortalama %3 puan daha iyi performans gösterdiğini buldu. BofA verilerine göre aynı strateji S&P 500’deki tüm şirketlere uygulansaydı ucuz değerlemelere sahip şirketlerin hisseleri yılda %2,6, yüksek sermaye getirisi olan şirketlerin hisseleri ise %0,8 daha iyi performans gösterebilirdi.

Ariel Investments'ın Başkan Yardımcısı ve Yatırım Grubu Başkanı Charles Bobrinskoy da benzer bir eğilim öngörüyor. Bobrinskoy daha fazla bilginin piyasaları daha verimli hale getirmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak Bobrinskoy, “Bunun tersi de doğrudur. Ne kadar az bilgi olursa bir piyasa o kadar az verimli olacak ve piyasada gözlemlenen fiyat ile adil fiyat arasında o kadar fazla dağılım olacaktır” dedi.

Küçük sermayeli şirketlerin hisseleri yeterince analiz edilmediklerinden ve çoğunlukla traderlar tarafından sevilmediklerinden yatırımcılar için özellikle cazip fırsatlar taşıyor olabilir.

Bobrinskoy, “Bu sadece analist raporlarıyla alakalı değil. Traderlar bu hisselere hiç para yatırmıyorsa bu bir varlığın barındırdığı fırsatların boş kalacağı anlamına gelebilir ve bundan yararlanabiliriz” diyor.

Ancak borsa uzmanına göre yatırımcıların ne satın aldıklarını bilmeleri de gerekiyor. Küçük sermayeli şirketler daha az likit olabilir ve şirketlere yönelik analizlerin eksikliği bu riskleri gizleyebilir.

Boockvar örnek olarak şu anda portföyünde tuttuğu Brightview Holdings'i hisselerini gösteriyor. Borsa uzmanı söz konusu hisse senedi için, "Ülkedeki en büyük ticari peyzaj şirketi. Sadece 800 milyon dolarlık bir piyasa değeri var, ancak bu yıl yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor. Sadece altı analist bunu ele alıyor” dedi.

Borsa uzmanı analistlerin görmezden geldiği bu tür şirketlerin büyük getirileri olabileceğine dikkat çekti.

Jeremy Siegel: Yapay zeka çılgınlığının sonu iyi bitmeyecek

 

Gelişen piyasa yatırımcıları Çin’i pas geçiyor

 

Borsa rallisini 'duygular' mı yönlendiriyor?

 

Druckenmiller’dan dev hisse satışı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)