E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsası 'Dow Teorisi’ne meydan okuyor---

ABD borsası 'Dow Teorisi’ne meydan okuyor

ABD borsası 'Dow Teorisi’ne meydan okuyor
16 Ocak 2024 - 11:18 borsagundem.com

ABD borsaları tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyrediyor ancak bu durum, 100 yıla dayanan öncü göstergelere aykırı bir senaryoyu da tetikliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarının rekor seviyelerde seyretmesi, bazı yatırımcıların iştahını kabartırken bazılarını ise endişelendiriyor. Endişenin kaynağı ise bu durumun, neredeyse bir asra dayanan teorilere karşıt bir senaryo oluşturması.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones borsasının gördüğü rekor seviyeler 100 yıllık tarihi olan en güvenilir göstergelerden ‘Dow Teorisi’ne meydan okuyor.

Dow Teorisi’yle uyumsuzluk

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Dow Jones borsasındaki rekor seviyelerin 100 yıldan daha eski ve oldukça güvenilir bir gösterge olan Dow Teorisi tarafından doğrulanmamış olması, yatırımcıları düşündürüyor.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması son iki haftadır tüm zamanların en yüksek seviyelerinde işlem görürken Dow Jones Taşımacılık Ortalaması hâlâ rekor kapanış zirvesinin yüzde 9 oranında altında işlem görüyor. Teoriye göre, her ikisi de aynı anda yukarıya doğru hareket ettiğinde, bu, hisse senetleri için yükseliş sinyali anlamına geliyor.

Taktiksel risk

Bank of America'nın paylaştığı nota göre, iki büyük borsa ortalaması arasındaki mevcut farklılık, 2024 yılında ABD hisse senetleri için taktiksel bir riski temsil ediyor. Bank of America Teknik Stratejisti Stephen Suttmeier, “Dow Teorisi, Temmuz ayı ortasından itibaren yükseliş sinyali vermeye devam ediyor ancak bu düşüş yönlü uyumsuzluk, 2024 yılında ABD hisse senetleri için taktiksel bir risk olan bir onaylanmamaya yol açıyor” diyor.

‘Dow Teorisi’nin ardındaki düşünce, eğer ekonomi iyi gidiyorsa ve tüketiciler mal satın alıyorsa, ulaştırma firmalarının da iyi durumda olması gerekliliğine dayanıyor çünkü bu firmalar, devam eden ekonomik büyüme için hayati önem taşıyan bu malları taşımakla görevli bir konumda bulunuyor. Charles Dow tarafından oluşturulan bu teori, onun 120 yıldan fazla bir süre önce The Wall Street Journal'da yayınlanan yüzlerce başyazıya dayanıyor.

Kalıcı bir zayıflık, tehlike sinyali

Dow Jones Taşımacılık Ortalamasının devam eden zayıflığı bir tehlike işareti anlamına geliyor çünkü taşımacılık hisse senetleri borsa ve ekonomi için öncü bir gösterge olarak görülüyor. Taşımacılık şirketlerinin büyümede yavaşlama göstermesi ve hisse senedi fiyatlarının düşmesi, ekonominin geri kalanı ve borsa için kötü bir uyarıya işaret ediyor. Taşımacılık ortalamasının iki ana bileşeni, son aylarda işletmeleri için ılımlı bir görünüm sunan FedEx ve UPS olarak öne çıkıyor.

Dow Teorisi sinyalinin hisse senetlerinde son birkaç haftadaki yükseliş eğilimini teyit etmesi için Dow Taşımacılık Ortalamasının rekor derecede yüksek seviyelerden kapanması gerekiyor ve bu da yaklaşık yüzde 10 oranında bir artış anlamına geliyor. Aksi bir durum, yani taşımacılık hisse senetlerinde kalıcı türden herhangi bir zayıflık ise, daha geniş anlamda piyasadaki toparlanma için ciddi bir sorunun işareti olarak kabul ediliyor.

ABD borsaları son 15 yılda ne kadar kazandırdı?

 

Borsada kazancın anahtarı zayıf ABD Doları mı?

 

Borsalardan yatırımcılara ‘bekle’ tavsiyesi

 

Goldilocks senaryosu borsa yatırımcılarına kaybettirebilir

 

Ünlü borsa yazarından 10 iddialı 2024 tahmini

 

David Rosenberg: Borsalar 2022’yi anımsatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)