E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları son 15 yılda ne kadar kazandırdı?---

ABD borsaları son 15 yılda ne kadar kazandırdı?

ABD borsaları son 15 yılda ne kadar kazandırdı?
15 Ocak 2024 - 16:58 borsagundem.com

Borsa yatırımları her ne kadar riskli olsa da uzun vadede tutarlı biçimde getiri sağladığını kanıtlıyor. ABD’de S&P 500 Endeksi tüm krizlere rağmen son 15 senede yatırımcılara yıllık %13,8 oranında kazandırdı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar bugüne kadar icat edilmiş en büyük servet edinme araçlarından biridir. Düşük ücretli yatırım hesaplarının ve endeks fonlarının ortaya çıkışıyla borsada yatırım yapmak da eskisinden çok daha kolay hale geldi.

Birçok yatırımcı gelecekte ne tür getiriler bekleyebileceklerini öğrenmek için tarihsel verilere bakar. Hisse senetleri de tüm oynaklığına rağmen uzun vadede yatırımcılar için oldukça tutarlı ve kârlı bir servet edinme aracı olduğunu kanıtlıyor. Hisse senetleri bir yıl yükselebilir ve ertesi yıl düşebilir. Ancak uzun vadede yatırımcılara her zaman kazandırmayı başarır.

The Motley Fool’un haberinde Amerikan borsalarında S&P 500 Endeksi’nin son 15 yılda tarihinin en güçlü rallilerinden birisini yaptığı vurgulanıyor. Habere göre yatırımcılar, son on buçuk yılın güçlü getirilerinin kalıcı olup olmadığını veya ileriye dönük daha sessiz getiriler bekleyip bekleyemeyeceğimizi merak ediyor olabilir. Son 15 yıldaki ortalama borsa getirilerinin tekrarlanabilir olup olmadığını anlamak içinse geçmişe bakmak önemlidir.

Son 15 yılın borsa getirisi

Haberde baz alınan 15 yıllık Aralık 2009 yılından itibaren başlatılıyor. Söz konusu tarihte piyasalar Ekim 2007’de başlayan ve Küresel Finans Krizi’ne yol açan hisse senetlerindeki büyük çöküşten kurtulma aşamasındaydı. Söz konusu ayı piyasasında S&P 500 Endeksi rekor seviyesinden %57 düşmüştü ve Mart 2009’da dip noktasına ulaşmıştı.

Sonraki on yılda ise ABD borsaları için gösterge endeksi niteliğindeki endeks olağanüstü getiriler sağladı. Son 15 yılda S&P 500’ün getirisi şöyle görünüyordu:

Piyasanın 2018'de hafifçe düşerek negatif bir yıllık toplam getiri üretmesi için 2008 krizinin üzerinden on yıl geçmesi gerekti. Piyasalar 2020’deki Kovid-19 pandemisi vurana kadar başka büyük bir gerileme dönemi de görmedi. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve ABD federal hükümetinin ekonomiyi desteklemek için devreye girmesiyle hisse senetleri ayı piyasasından son derece hızlı bir biçimde toparlandı. Borsa 2022’deki ayı piyasasına girene kadar anlamlı bir düşüş yılı geçirmedi.

Genel olarak S&P 500 Endeksi son 15 yılda yıllık %13,8’lik bir bileşik büyüme oranı kaydetti. Enflasyona göre ayarlandığında ise endeks bu dönemde yılda %11,2 büyüdü.

Söz konusu zaman aralığı 2008’deki korkunç ayı piyasasını dahil edecek şekilde geri alırsanız 15 yıllık getiri %8,7’ye, enflasyona göre düzeltilmiş getirilerse %6,4’e geriliyor. Dolayısıyla bazı özel yıllar borsa getirilerinde ciddi farklar yaratabiliyor.

 

Yatırımcılar 2024 ve sonrası için ne bekleyebilir?

Son 15 yıl borsalar için her ne kadar güçlü bir ralli olsa da elde edilen sonuçlar benzeri görülmemiş nitelikte değil.

Amerika Birleşik Devletleri’nin II. Dünya Savaşı’na girmesinin ardından borsaya giren yatırımcılar savaşın hemen ardından yaşanan enflasyon krizi hesaba katılsa bile sonraki 15 yıl boyunca çok güçlü getiriler elde etti. Aynı şekilde, yüksek faiz oranları ve enflasyonla birlikte devam eden savaşların tam ortasında, 80’lerde yatırım yapmaya başlayacak kadar şanslı olan herkes 90’ların sonunda yükselen hisse senetleri fiyatlarından yararlanmak için iyi bir konuma ulaştı.

Öte yandan 1960’lara kadar borsaya girmeyen yatırımcılar 1970’lerin önemli bir kısmında süren yüksek enflasyon döneminin neden olduğu düşük getirilere maruz kaldılar. Aynı şekilde, 90'ların sonlarında, borsalardaki coşku ortamının tam merkezinde yatırım yapan biri, dot-com balonunun patlamasından ve Küresel Finans Krizi’nden etkilendi.

Önümüzdeki 15 yılın ne getireceğini tahmin etmek mümkün değil. Tarihsel olarak, S&P 500 Endeksi enflasyon oranını yıllık bazda yaklaşık %6,5 oranında geride bıraktı. Ancak son 15 yılın gösterdiği gibi, hisse senetleri herhangi bir yılda ve hatta herhangi bir 15 yıllık dönemde ortalamalarından bir miktar sapabilir.

Bununla birlikte, yatırımcılar, hisse senetlerinin uzun vadede enflasyonu geride bırakmaya devam edeceğinden ve nihayetinde sabırlı kalan yatırımcılar da borsada servet inşa edeceklerinden emin olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)