E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kazancın anahtarı zayıf ABD Doları mı?---

Borsada kazancın anahtarı zayıf ABD Doları mı?

Borsada kazancın anahtarı zayıf ABD Doları mı?
15 Ocak 2024 - 14:25 borsagundem.com

ABD borsaları yeni yıla durgun başlasa da yükseliş beklentisi hala geçerliliğini koruyor. Uzmanlar bunda, ABD Doları’nın seyrinin belirleyici olabileceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yıla düşüşle başlayan ABD borsalarında yatay seyir sürüyor. Bunda, yatırımcıların yoğun veri akışını beklemesinin payı bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, All Star Charts'ın kurucusu JC Parets ise ABD borsalarına geçen yıl hakim olan güçlü yükselişin sürmesi için tek şeye ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Düşük dolar hise senetlerine yarıyor

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Parets, “Aslında önemli olan tek şey bu. Daha zayıf bir ABD Doları, Dow Jones’un 50.000 puana yükselmesine yardımcı olabilir” diyor. Parets, ABD Doları 2020'de ulaştığı en düşük seviyelere gerilerse Dow Jones’un yüzde 33 oranında yükselebileceğini öne sürüyor.

Parets, zayıf ABD Doları’nın borsada daha fazla kazanç elde etmenin kilidini açacak asıl anahtar olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Eğer bir borsa boğasıysanız ve hisse senetlerinin yükseleceğine dair iddiaya giriyorsanız, bu daha zayıf bir dolar istemekten çok, çok daha zayıf bir dolar istemekten geçiyor.”

Aksi görüş

Bank of America Stratejisti Savita Subramanian'a göre ise, düşen ABD Doları, hisse senedi fiyatları için olumsuz bir etki yaratıyor çünkü bu durum S&P 500 şirketlerinin, dolardaki düşüşten daha düşük bir oranda kar elde etmesine yol açıyor.

Subramanian, “Çalışmamız, ABD Doları’ndaki her yüzde 10'luk düşüşün, diğer her şeyin eşit olduğu durumda, para birimi dönüşümü yoluyla S&P 500 hisse başına kazanç oranında yüzde 3'lük bir faydaya dönüşmesi gerektiğini gösteriyor” diyor. Bank of America'daki ekonomistler, ABD Doları’nın 2024'te ticaret ağırlıklı bazda yüzde 3 oranında değer kaybedeceğini, bunun da kurumsal karlar ve dolayısıyla hisse senedi fiyatları açısından olumsuz bir etki yaratacağını öngörüyor.

Teknik analiz ve tarihsel veriler

Parets için ise her şey grafikle ilgili. Teknik analist, doların rakip para birimleri karşısında gücünü ölçen ABD Doları endeksinde izlediği temel seviyelere dikkat çekiyor. Parets, Aralık ayında 100 civarında son 18 ayın en düşük seviyelerini gördükten sonra, 2020'nin en düşük seviyesi olan 90'a doğru bir kırılmanın borsa için büyük kazançlar anlamına geleceğine inanıyor.

Parets, “Bu grafik gerçekten önemli olan tek şey. ABD Doları, 2016 ve 2020'deki zirvesinden her düşüşünde hisse senetlerinin kısa süre sonra yükselişe geçti. Daha yakın bir zamanda ise S&P 500 Endeksi, ABD Doları’nın son zirvesine ulaşmasından bir ay sonra Ekim 2022'de dibe vurdu” diyor.

Parets, “Eğer ABD Doları’nda grafik bozulursa ve 2020'nin en düşük seviyelerine geri dönersek bu Dow Jones’un 50.000 ve S&P 500’ün de 6.000 puan seviyesine gelmesi anlamına gelir” diyor.. S&P 500'ün 6.000 puana sıçraması, mevcut seviyelerden yüzde 25 oranında bir yükselişi temsil ediyor.

Fed’in faiz indirimleriyle aynı zamana denk gelebilir

ABD Doları Endeksi, 100 civarındaki uzun vadeli destek seviyesi civarında gezinirken, Parets bunun kırılacağını ve bunun ABD Doları’nın zayıflamasına yol açacağını düşünüyor. Parets, “Bu senaryo borsa yatırımcıları için iyiye işaret olacak ve Fed'in muhtemelen doları zayıflatma eğiliminde olan faiz oranlarını düşüreceği bir zamana denk gelecek” şeklinde konuşuyor.

Parets, ABD Doları’ndaki zayıflığın devam ettiğini gören tek teknik analist değil. Fairlead Strategies'in kurucusu Katie Stockton da, bu hafta paylaştığı notta, ABD Doları’nın son zamanlarda ters trend alım sinyaline tepki olarak yükselişe geçmesine rağmen bu rallinin muhtemelen uzun sürmeyeceğini ifade etti. Stockton, “Dolarda uzun süreli bir toparlanma pek mümkün görünmüyor” diyen Stockton, ABD Doları için 99 ile 100,8 arasında bir destek aralığı gördüğünü kaydediyor.

Dolar/TL tarihi zirvede yatay hareket ediyor

 

Para piyasası fonlarındaki 6 trilyon dolarlık nakit neden hisse senetlerine akmıyor?

 

Morgan Stanley dolar tahminini düşürdü

 

Dolar, pandemiden bu yana en kötü yılına hazırlanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)