E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü borsa yazarından 10 iddialı 2024 tahmini---

Ünlü borsa yazarından 10 iddialı 2024 tahmini

Ünlü borsa yazarından 10 iddialı 2024 tahmini
10 Ocak 2024 - 14:38 borsagundem.com

2024 yılı yatırımcıların aklındaki birçok soru işaretiyle birlikte başladı. Ünlü borsa uzmanı Colly Willard 10 iddialı tahminiyle 2024’e ilişkin beklentilerini açıklıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2024’te küresel piyasaların nasıl performans göstereceği herkesçe merakla bekleniyor. Piyasaların geleceğine ilişkin tahminlerinse ardı arkası kesilmiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ünlü borsa yazarı Colly Willard da 2024’e ilişkin öngörülerini paylaştı.

Willard MarketWatch’taki yazısında 10 maddeyle hisse senetlerinden kripto paralara, yapay zeka teknolojilerinden altına kadar piyasaların dört bir yanındaki beklentilerini özetledi. Elbette Willard’ın tahminlerinin herhangi bir bağlayıcılığı yok. Ancak aynı zamanda bir hedge fonu yöneticisi olan ünlü borsa yazarının 2024’e dair beklentilerini göz önünde bulundurmakta fayda var:

1. Yapay zeka dünyanın hayal gücünü yakalamaya devam edecek

En büyük şirketler, tedarik zinciri yönetimi, dağıtım iyileştirmeleri ve müşteri hizmetleri etkileşimleri dahil olmak üzere gerçek dünyadaki birçok alanda yapay zekayı kullanmaya başlayacak. Bazı televizyon şovları ve büyük bütçeli filmler bile üretken yapay zeka kullanılarak yapılabilir.

Bununla birlikte, birçok küçük yapay zeka şirketinin hissesi, büyüme sağlamak için yapay zekayı nasıl kullanacaklarına dair verdikleri aşırı abartılı sözleri yerine getiremeyecek ve bu sözlerinin altında ezilecek. Bu hisseler yılı %90 veya daha fazla düşüşle kapatacak. Söz konusu hisseler arasında C3.ai, Soundhound.ai, Upstart Holdings ve Palantir Technologies de bulunuyor.

2. ABD ekonomisi tökezleyecek

ABD ekonomisi 2024'ün ilk yarısında yaklaşık %2 büyüyecek, ancak yıl sonunda işler çirkinleşecek ve 2024'ün dördüncü çeyreğinde ABD ekonomisi %2 daralacak.

3. Teknoloji kelimenin tam anlamıyla hareket halinde

Her biri 50 milyar dolardan fazla değere sahip en az beş teknoloji şirketi merkezlerini (tıpkı Tesla’nın yaptığı gibi) Kaliforniya’dan Teksas’a taşıma niyetlerini açıklayacak

4. ChatGPT draması

Sam Altman, ChatGPT'den tekrar kovulacak ve bu sefer kalıcı olacak. Microsoft, ChatGPT ortaklığından para kazanmakta zorlanacak ve şirketin hisseleri 2024'ü %15 veya daha fazla düşüşle bitirecek.

5. FED faiz indirimine gitmeyecek

Enflasyon yılın çoğunu %3-4 civarında geçirecek ve piyasalarda çok fazla endişeye ve nihayetinde korkuya neden olacak. 2023’e girerken ayı piyasası çevresinde oluşan konsensus 2024 yılı içinse boğa piyasası yönüne doğru çılgıncasına değişti. Açıkçası, boğaları da 2023 yılının yükselen teknoloji hisseleri ortaya çıkarıyor.

6. Nasdaq yatay seyrecek, büyük sermayeli hisseler düşecek

Nasdaq 100 Endeksi cansız bir yıl geçirecek. En yüksek performans gösteren büyük sermayeli teknoloji hissesi, ilk yarıda %10 veya daha fazla düşecek, ancak ikinci yarıda %30-40 veya daha fazla değer kazanacak olan Tesla olacak. İkinci en iyi teknoloji hissesi yıl boyunca %20 artış kaydedecek olan Amazon, onu takip edense %15’lik artışla Alphabet hisseleri olacak.

Bu arada, Apple hissesi %5 değer kaybedecek. 2024'te en kötü performans gösterecek olan büyük sermayeli teknoloji hissesi, her biri %15 veya daha fazla değer kaybedecek olan Microsoft ve Broadcom hisselerinden biri olacak. Düşük sermayeli hisselerinin yıldızının parlayacağı 2024’te Russell 2000 Endeksi yıl boyunca %10 yükselirken, S&P 500 Endeksi %5 düşecek ve Dow Jones Sanayi Endeksi %10 kayıp verecek.

7. Bitcoin toparlanıyor

Bitcoin nisan ayında gerçekleşecek halving öncesinde %15-20 aralığında toparlanacak. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, ancak halving’den sonraki iki veya üç ay içinde %20-30 düşecek. Bitcoin bu yaz 30.000 doların üzerinde (36.000 dolar civarında) istikrar kazanacak ve 2024’ü 42.733 dolarda bitirecek. Ethereum yılı %20’den fazla düşüşle kapatacak. Bonk ve Near gibi son zamanlarda yükselen kriptolar 2024'ü %50 veya daha fazla düşüşle bitirirken, Dogecoin iki katına çıkacak. (Buna isterseniz ‘Elon etkisi’ diyebilirsiniz. Elon Musk’ın şimdiye kadar Dogecoin’den vazgeçmesini beklerdim. Ama o hâlâ inat ediyor.)

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nda (SEC) Başkan Gary Gensler bu yaz düzenleyici kurumdan ayrılacak ve bir sonraki SEC başkanı gelip asıl işini yapacak. ABD hükümeti son beş yılda yasa dışı bir şekilde halka rehin verilen binlerce anlamsız ve/veya hileli kripto para birimi token’ının kurucularına yönelik kovuşturmaları hızlandıracak. Coinbase Global, SEC ile 7,2 milyar dolar karşılığında anlaşmaya varacak ve Brian Armstrong'un CEO olarak görevinden vazgeçmek zorunda kalmasıyla şirket hak ettiği cezayı alacak.

8. Petrol iyi durumda değil

Petrol, 2024'te piyasadaki en volatil varlıklarından biri haline gelecek ve yılı varil başına 55 ila 90 dolar arasında işlem görerek yılı 77 dolardan bitirecek.

9. Altın yine altın

Altın, 2024'te piyasadaki en az volatiliteye sahip varlıklarından biri haline gelecek ve altının onsu yılı 1800 ila 2200 dolar arasında işlem görerek 2047 dolardan bitirecek.

10. Elektrikli otomobiller kısa devre yapacak

Otomobil alıcıları berbat yazılımlarından ve korkunç şarj ağlarından kaçınmaya devam ederken, GM, Ford Motor ve diğer eski tip otomobil üreticileri, şimdiye kadar ballandıra ballandıra anlattıkları elektrikli otomobil stratejilerinde havlu atacaklar. GM, elektrikli otomobil işletmesinden 5 milyar dolardan fazla zarar edecek ve hisse senedi, yılı hisse başına 20 doların altında kapatacak.

David Rosenberg: Borsalar 2022’yi anımsatıyor

 

Güçlü halka arzlar geri mi dönüyor?

 

Deutsche Bank: Borsa boğaları faiz indirimi beklentilerinde abartıya kaçmamalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi11 Ocak 2024 12:35

    Elektrikli otomobiller gelecekte belki ama şarj süreleri , gidilebilecek mesafenin kısalığı, zaman kaybı , pil fiyatlarının yüksek oluşu vb nedenler alıcılıkta tereddüt yaratıyor. Yapay zekan kullanan şirketler için gelecek var

  • Ali 10 Ocak 2024 20:10

    Ünlü borsacilar hersey iyi biliyorsun altın 3000 dolor 50 olacak diye öiüm ne zaman olacak onu biliyorum

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ10 Ocak 2024 15:00

    Uzmanlar bizim borsaya asla bir şey olmaz diyorlar.Çünkü başımızda bir dünya lideri olan RTE ve BAHÇELİ var diyorlar .Sonra borsaya bir koyup 150 kat kazananlar varmış .Bunları gören 10 000 000 üzerinde yatırımcı borsaya akın akın geliyormuş ve her gün bu sayı artıyor imiş.Bizim gençlerimiz, asgari ücretlilerimiz, Z kuşağı borsada maden arayama gelir iken bizim borsamız yılsonunda çok güzel rakamlardan kapatcağız hatta bazı hisse senetlerinin % 800 olur alın diyen yorumcular var internet kanallarında.