E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDavid Rosenberg: Borsalar 2022’yi anımsatıyor---

David Rosenberg: Borsalar 2022’yi anımsatıyor

David Rosenberg: Borsalar 2022’yi anımsatıyor
10 Ocak 2024 - 13:36 borsagundem.com

Üst düzey ekonomist David Rosenberg, hisse senedi piyasalarında yüzde 20’ye varan bir düşüş yaşanacağını öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki sürpriz rallinin bu yıl da devam edip etmeyeceği merak konusu. Borsaların yeni zirveleri göreceğini düşünen uzmanlar ile büyük düşüş bekleyenler iki farklı kampta yer alıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasalarının seyrine dair karamsar tarafta yer alan ekonomist David Rosenberg, piyasalardaki mevcut koşulları 2022 senesine benzetiyor.

Manzara ürkütücü

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, üst düzey ekonomist David Rosenberg, piyasanın, hisse senetlerinin yüzde 20 düştüğü 2022 yılına doğru giden manzaraya ‘ürkütücü derecede benzediğini’ söylüyor.

2021'in sonlarında hisse senetleri rekorlar kıran bir yükselişe geçti. Hemen ardından Ocak 2022’de iyimser hissiyat bozuldu ve rallinin hızı tükendi. Ekonomist David Rosenberg, bu dönem ile bugün arasında büyük bir benzerlik olduğunu öne sürüyor. Rosenberg, Rosenberg Research tarafından yayınladığı notta, piyasaların bir ‘deja vu anı’ yaşadığını söyleyerek alarma geçiyor.

Rosenberg, “2024'ün kurgusu, 2022'ye girme şeklimize tüyler ürpertici bir şekilde benziyor; konumlandırma, duyarlılık, teknik ve özellikle de temel veriler aşırı düzeyde Aralık 2021'de görülenlerle, hatta daha da kötüsüyle eşleşiyor” diyor.

Maksimum düşüş eğilimi

S&P 500 Endeksi, Ocak 2022'nin başında zirveye ulaştı, ardından düşüşe geçti ve yılı yüzde 20 oranında düşüşle 2008'den bu yana en kötü yıl olarak tamamladı. Rosenberg'in aktif yatırımcılara yönelik aylık rehberinde firmanın analistleri, ABD hisse senetlerinin şu anda maksimum düşüş eğilimine işaret ettiğini söylüyor. Analistler, “Risk/ödül profili hamle yapmak için çok az neden sunuyor, modellerimiz şu anda riskin hafifletilmesi veya en azından uygun koruma önlemlerine sahip olmak gerektiğine işaret ediyor” diye yazıyor.

En güvenli tampon finansallar

Ekip, sektör genellikle Fed'in faiz artırım sürecinde duraklamaya girdiği ve enflasyonun düştüğü dönemlerde iyi performans gösterdiğinden, büyük bir hisse senedi satışına karşı en güvenli tamponlardan biri olarak finansalları gösteriyor. Ekip, buna gerekçe olarak, büyük bankaların dayanacakları çok fazla sermayesi bulunmasını ve sigorta şirketlerinin istikrarlı kazanç büyümesiyle daha iyi değerlemelere sahip olmasını gösteriyor. Ekip, finansalların ardından enerji, iletişim hizmetleri ve kamu hizmetleri sektörlerinin, güvenli liman bakımından ikinci sırada yer aldığını da sözlerine ekliyor.

Rosenberg, durgunluk bayrağını sallıyor ve yakın zamanda yaşanması olası bir ekonomik gerilemeyi inkar edenlerin ‘dot-com’ ve ‘konut' balonlarındaki hataları tekrarladıklarını söylüyor.

Resesyon yaklaşırken hisse almak doğru mu?

 

David Rosenberg: Resesyon olasılığı hala yüksek, borsalar raydan çıkabilir

 

ABD ekonomisini 2024’te resesyon mu bekliyor?

 

Resesyon olsun ya da olmasın FED faiz indirecek

 

Borsalar faiz indirimlerine nasıl yanıt veriyor?

 

WSJ’den borsa tahmini: 2024 rekor, sonrası meçhul

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)