E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Noel rallisi’nin gerçekleşmemesi yatırımcıları endişelendirmeli mi?---

‘Noel rallisi’nin gerçekleşmemesi yatırımcıları endişelendirmeli mi?

‘Noel rallisi’nin gerçekleşmemesi yatırımcıları endişelendirmeli mi?
22 Aralık 2023 - 14:48 borsagundem.com

‘Noel rallisi’ borsayı gelecek hafta yeni zirvelere taşıyabilir; aksi durumda ise 2024 yılı yatırımcılar için pek de iyi geçmeyebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Genellikle yatırımcılar tarafından fazla ciddiye alınmayan Noel rallisi, hisse senedi piyasalarının gelecek hafta yeni rekor seviyelere yükselmesini sağlayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones ve Nasdaq'ın bu hafta başında rekor seviyelere yükselmesine neden olan yıl sonu yükselişinin önümüzdeki haftaya da yayılması muhtemel gözüküyor.

S&P 500 Endeksi, zirvesini güncelleyebilir

Businessinsider’dan Matthew Fox’un haberine göre, yükseliş olasılığının nedeni, borsanın, genellikle ‘Noel rallisi’ olarak adlandırılan yükselişinde, yılın son beş işlem günü ve yeni yılın ilk iki işlem gününde güçlü bir yükseliş eğilimi göstermesi.

Bu fenomen 1972 yılında ‘Borsa Yatırımcıları Almanağı'nın (Stock Trader’s Almanac) yaratıcısı Yale Hirsch tarafından keşfedildi. Bu yıl, Noel rallisi dönemi 22 Aralık'ta başlıyor ve 3 Ocak'ta sona eriyor.

1950'ye kadar uzanan geçmiş verilere göre, Carson Group'tan Ryan Detrick, “S&P 500 Endeksi, Noel rallisi sırasında ortalama yüzde 1,3'lük bir getiri bildirdi ve tüm zamanların yüzde 79'unda pozitif seyretti” diyor.

Bu dönem, hisse senetlerinin güvenilir bir şekilde yükseldiği en güçlü yedi günlük dönemi işaret ediyor ve Detrick'e göre Aralık ayının borsa için yılın en iyi performans gösteren ayı olmasına yardımcı oluyor.

Bank of America'nın verilerine göre, 1928'e kadar uzanan borsa verileri kullanıldığında, Noel rallisi işlem penceresi sırasındaki ortalama kazanç yüzde 1,6 ile daha da güçlü seyrediyor. Eğer bu tür bir kazanç bu yıl gerçekleşirse, bu, S&P 500 Endeksi'nin yeni rekor seviyelere ulaşacağı anlamına geliyor.

Noel rallisi gerçekleşmezse...

Bank of America'nın teknik analisti Stephen Suttmeier, bu ayın başlarında paylaştığı notta, “Noel rallisi gerçek” dedi ve Başkanlık döngüsünün dördüncü yılına girerken yaklaşan ticaret penceresinin de yükseliş eğiliminde olduğunu ekledi. Suttmeier, “Aralık ayının sonlarından Başkanlık döngüsünün üçüncü yılı ile Ocak ayının dördüncü yılı arasındaki bu dönem de yükselişe işaret ediyor. S&P 500 Endeksi ortalama yüzde 0,9 getiriyle yüzde 70 oranında artış gösteriyor” diye yazdı.

Ancak gelecek haftanın yedi işlem gününde bir Noel rallisi gerçekleşmezse, bu durum yatırımcılara gelecek yılın hisse senetleri için zayıf bir başlangıç olabileceğine dair bir uyarı işareti olarak hizmet edebilir.

Geride kalan 30 yıl boyunca, Noel rallisi döneminde hisse senetleri 5 kez negatif getiri elde etti ve takip eden Ocak ayı hisse senetleri için her seferinde daha düşük seyretti. Detrick, “Özellikle, 2000 ve 2008 yıllarında Noel rallisi olmadı ve bu yıllar yatırımcılar için iyi zamanlar değildi ve potansiyel olarak bir şeylerin doğru olmadığına dair bazı büyük uyarılar gözlendi. Son olarak, 1994 ve 2015 yıllarında hiçbir Noel rallisinin olmamasının ardından tüm yıl olumsuz geçti” diyor.

Bu ihtimalin altını çizen Hirsch de, “Noel rallisi piyasalara uğramayı başaramazsa, ayılar Broad ve Wall'a gelebilir” ifadesini kullanıyor. New York Menkul Kıymetler Borsası, Broad ve Wall Street'in köşesinde yer alıyor.

Endekslerde Noel hazırlıkları başladı

 

Erken Noel rallisi tuzağı yatırımcıları terste bırakabilir

 

Boğaların yeni hedefi Noel rallisi

 

Borsalara Noel rallisi çok mu erken geldi?

 

Wall Street’in Noel rallisi beklentisi suya düşebilir

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)