E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNoel rallisi için beklentiler düşüyor---

Noel rallisi için beklentiler düşüyor

Noel rallisi için beklentiler düşüyor
25 Aralık 2023 - 13:31 borsagundem.com

ABD borsaları aralık ayında güçlü bir ralli yakaladı. Ancak geçen çarşamba Dow Jones Endeksi’ndeki düşüş ‘Noel rallisi’ için hevesleri kaçırdı. Bazı borsa uzmanları bu yıl Noel rallisinin erkenden tamamlandığını düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcılarının önemli bir bölümü Noel rallisinin borsalardaki kazançları daha da körüklemesini hevesle bekliyor. MarketWatch’un haberinde yer alan Stock Trader Almanac verilerine göre Noel rallisi, ABD’de yılın son beş ve ilk iki işlem gününde borsaların yükseliş eğiliminde olduğunu gösteriyor. Söz konusu tarih aralığı cuma günü itibariyle başladı ve 3 Ocak Çarşamba gününe kadar devam edecek.

Eğer tarihsel veriler devamlılık gösterirse Amerikan hisse senetleri önümüzdeki altı işlem günü boyunca yükseliş eğiliminde olacak. 1950 yıllından bu yana Noel rallisi dönemi olan yedi işlem gününde S&P 500 Endeksi ortalama %1,3’lük yükseliş gösterdi. Dow Jones verilerine göre son 75 yılda Noel rallisi süresince ABD borsaları %78 oranla yükseldi. Endeks son yedi yılda Noel rallisini yükselişle tamamladı.

Ancak ABD borsaları bu yıl Noel rallisi öncesinde de parti havasındaydı. Yardeni Research’ün başındaki isim Ed Yardeni de dahil olmak üzere birçok borsa uzmanı Noel rallisinin planlanandan erken geldiğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street endeksleri oldukça inişli çıkışlı bir seneyi etkileyici bir yükselişle tamamlamaya hazırlanıyor. S&P 500 Endeksi aralık ayında %4,1 yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesinin yalnızca %0,9 aşağısında. Borsalardaki son yükseliş eğilimi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2024’ün ilk yarısı gibi erken bir tarihte faiz indirmeye başlayacağı beklentileriyle beslendi. Faiz indirimi beklentileri aralık ayı FED toplantısında da öne çıkan ilk gündem maddesiydi.

Ancak Benjamin F. Edwards'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Yatırım Stratejisti Pete A. Biebel, Noel rallisi tarihinden önce gelen amansız rallinin, ‘Noel Baba'nın cömertliğinin bir kısmının çoktan teslim edilmiş olabileceğini’ söylüyor.

Biebel açıklamasında, “Piyasanın bir miktar genişlemiş olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu geleneksel Noel rallisi dönemi için beklentilerimiz biraz geri çekilmeli” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı çarşamba günü Dow Jones Sanayi Endeksi’nin ekim ayından bu yana en büyük bir günlük düşüşünü gerçekleştirmesine ve %1,3 düşmesine dikkat çekti. Endeks söz konusu düşüşle öncesindeki beş seans boyunca kaydettiği rekor serisini sona erdirmişti.

Hafta ortasındaki düşüşü tetikleyen net bir unsur olmasa da bazı Wall Street analistleri geri çekilmenin sorumlusu olarak sıfır günlük vadeli opsiyonların ticaretindeki artışı gösteriyor. Diğerleri ise aşırı alım sonucu doğan teknik koşulları ve düşük yıl sonu ticaret hacmini düşüş faktörleri olarak gösterdi ve bu yıl popülaritesi artan türev ticaretinin düşüşe neden olan unsurlardan sadece biri olduğunu savundu.

Biebel çarşamba günü hisse senetlerinde oluşan ‘hava boşluğunu’ borsaların dik düşüşler için potansiyele sahip olduğunu gösteren karamsar bir işaret olarak gösteriyor. 

Kıdemli borsa uzmanı, “Bu böyle bir düşüş olması gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak piyasada da her şeyin göründüğü kadar tozpembe olmadığı anlaşılıyor. Yüzeyin altında potansiyel bir sorun var” dedi.

Bununla birlikte, LPL Financial'ın Baş Teknik Stratejisti Adam Turnquist, özellikle ABD borsalarındaki üç büyük endeksin güçlü bir yükseliş trendine sahip boğa piyasası döneminde olduğunu söyledi ve analistleri mevsimsel momentuma karşı bahis oynamamaları konusunda uyardı.

Turnquist, “Hisse senetleri aşırı alım konumunda. Ancak borsalar özellikle de boğa piyasası aşamasında çoğu insanın beklediğinden daha uzun süre aşırı alım seviyesinde kalabilir” ifadelerine yer verdi.

Borsalardaki ocak ayı hisse senetleri getirilerinin tarihsel olarak sonraki yılın getirileriyle yakından ilişkili olduğu da biliniyor. 1950'den bu yana, S&P 500, Noel rallisinin başarılı olduğu yıllarda yıllık ortalama %10,4'lük getiri sağladı. LPL Financial tarafından derlenen verilere göre, Noel rallisinin başarısız olduğu yıllarda aynı ortalama oran sadece %4 civarındaydı.

Turnquist, “Noel rallisi için potansiyel var. Ancak olağanüstü aşırı alım koşullarının ocak ve şubat aylarında bir miktar ‘hangover’ (akşamdan kalma) etkisi yaratacağını göreceğiz” dedi.

 

Noel haftasında borsalar rekorun kıyısında

 

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)