E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıNoel Baba rallisi pas mı geçildi?---

Noel Baba rallisi pas mı geçildi?

Noel Baba rallisi pas mı geçildi?
04 Ocak 2024 - 09:11 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel piyasalarda, Fed tutanakları, ISM imalat göstergesi ve JOLTS açık iş sayısı verileri ön plandaydı. Tutanaklar, banka yetkililerinin politika faizinin zirvede veya zirveye yakın olduğunu ve 2024'te faiz indirimlerine başlanılacağını düşündüğünü ancak enflasyon riskinin tam olarak geçmediği mesajları verildi. Sıkılaştırma politikasının makroekonomik verilere bağlı şekilleneceğini düşünüyoruz.

Öte yandan, ISM imalat göstergesi 47,1’lik beklentinin hafif üzerinde gerçekleşerek 47,4'e ulaşırken böylece sektör 14 ay üst üste daralmış oldu. JOLTS verisi ise Kasım’da bir öncek, aya kıyasla 62 bin azalışla 8 milyon 850 binlik beklentinin altında 8 milyon 790 bine gerilerken düşüşünü üçüncü aya taşıdı. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdamın verisiyle piyasaların netlik kazanacağını düşünüyoruz. Verilerin ardından 10 yıllık tahvil getirileri %4 seviyesini test ettikten sonra %3,92’ye geri çekildi.

ABD endeksleri, yılın ikinci işlem gününü %1,2’ye varan düşüşle tamamladı. ABD vadelileri ise yataya yakın pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, haftanın ikinci işlem gününü %1,6’ya varan düşüşle tamamladı. Gün içerisinde gıda ve alkolsüz içecek üreticisi şirketlerin hisseleri %0,2 değer kazanırken, inşaat malzemesi üreticisi şirketlerin hisseleri %2,9 ve teknoloji hisseleri %1,9 düşüş gösterdi. İmalat PMI’lar zayıf seyrine devam ederken gözler hizmet PMI’lara çevrildi.

Asya endeksleri, günü %2,3’e varan düşüşle tamamlarken Nikkei endeksi yaşanan büyük deprem dolayısıyla işlemlerine kapalıydı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise %1’e yakın düşüşle işlemlerine devam ediyor. Çin Caixin Hizmet PMI endeksi 51.6 olan beklentilerin üzerinde 52.9 olarak gerçekleşirken art arda 12. ayda da yükselişe geçmiş oldu.

Bist100 endeksi, %2,78 değer kaybıyla 7.412,04 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 86,48 milyar tl oldu. . Önceki kapanışa göre mali endeks %2,82, hizmetler endeksi %2,65, teknoloji endeksi %1,33 ve sanayi endeksi %2,99 değer kaybetti. Endekste olası yükselişlerde 7.700 ve 7.900 seviyesini takip ederken geri çekilmelerde ise 7.300 seviyesini izliyor olacağız. Dün, TÜİK tarafından duyurulan enflasyon verilerine göre; Aralık 2023'te Tüketici Fiyat Endeksi, %2,93 oranında artarak yıllık bazda Kasım ayındaki %61,98 seviyesinden %64,77 seviyesine yükseldi.

Bugün, Almanya öncü Tüfe verisi, İngiltere ile Euro Bölgesi PMI verileri ve ABD tarafından ADP Tarım Dışı İstihdam verisi ile işsizlik maaşı başvurularını izliyor olacağız. ABD ADP özel sektör istihdam artışının 145 bin kişi olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Önceki ay artış 127 bin kişiydi. Beklentilere paralel veya üzerinde bir artış ABD ekonomisinde istihdam piyasasının halen canlı olduğuna işaret edeceği için Fed’in daha uzun süre faiz artırabileceği beklentilerini artıracaktır.

BİST100 endeksinin yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Kardemir B ve Europen Endüstri sorusu

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Enerji ve teknoloji hisselerindeki atak sürecek

 

Günün önemli şirket haberleri 04/01/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)