E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada olası bir 'Noel rallisi' Ocak ayını nasıl etkiler?---

Borsada olası bir 'Noel rallisi' Ocak ayını nasıl etkiler?

Borsada olası bir 'Noel rallisi' Ocak ayını nasıl etkiler?
27 Aralık 2023 - 10:10 borsagundem.com

Güçlü bir ‘Noel rallisi’nin ABD borsalarının Ocak ayı ve 2024 yılındaki seyri için güçlü bir mesaj verme olasılığı yüksek görünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Beklentilerin aksine 2023 yılını güçlü ir ralliyle geçiren ABD borsalarında son bir ralli beklentisi hakim: ‘Noel rallisi’

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, beklenen olur ve ABD borsaları yılı güçlü bir Noel rallisi’yle kapatırsa, bunun Ocak ayı ve sonrası için belirgin sinyaller vereceği tahmin ediliyor.

Güçlü Aralık ayı rallisi Ocak getirilerinden kaynaklanmış olabilir

MarketWatch'tan Isabel Wang’ın haberine göre, Jefferies, güçlü bir 'Noel rallisi' döneminin genellikle zorlu bir Ocak ayına yol açtığını ancak takvim yılının ortalamanın üzerinde seyrettiğini söylüyor.

Bu tatil sezonu şu ana kadar yatırımcılara tam olarak istedikleri hediyeyi verme konusunda oldukça tutarlı geçmiş görünüyor. Wall Street'in 2023'ü güçlü kazançlarla kapatmak üzere olması, ABD hisse senetleri için rekor seviyelere ulaşabilecek bir ‘Noel rallisi’ni de müjdeliyor.

‘Noel rallisi’ kavramı, borsanın yılın son beş işlem gününde ve yeni yılın ilk üç işlem gününde yüksekten kapanması olgusunu ifade ediyor. Bu yılki Noel ralli dönemi resmi olarak Cuma günü başladı ve S&P 500 Endeksi son iki işlem gününde yüzde 0,6 oranında yükselirken Nasdaq’ta yükseliş yüzde 0,7 oldu. Dow Jones ise aynı dönemde neredeyse yatay seyretti.

Zorlu Ocak ayı ihtimali

Bununla birlikte, Jefferies hisse senedi araştırma ürün yönetiminden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Andrew Greenebaum'a göre veriler, güçlü bir Noel döneminin genellikle zorlu bir Ocak ayına yol açıyor. Greenebaum paylaştığı notta, “Nasıl ki çok beklenen bir tatil yemeğinde karnınızı doyurmak sizi sık sık tedirgin ve biraz aşırı hoşgörülü hissettirirse, Aralık ayı rallisinin büyük bir kısmı da Ocak getirilerinden kaynaklanmış gibi görünüyor” diyor.

S&P 500 Endeksi’nin 1970 yılından bu yana derlenen verilere dayanan Aralık ayındaki ortalama performansı yüzde 1,4'lük kazanca karşılık geliyor. Ocak ayı, ortalama yüzde 1,2'lik kazançla tam olarak ‘perişan' olmasa da, Jefferies tarafından derlenen verilere göre, Aralık ayı pozitif veya hatta ortalamanın üzerinde olduğunda Ocak ayındaki ilerleme neredeyse yarı yarıya düşüyor.

Greenebaum, “Ocak ayı, buna ileriye doğru çekilme diyebiliriz, normalden daha kötü getiriler görme eğiliminde ve genel olarak bu ayın S&P 500 Endeksi’nde olumsuz fiyat hareketi yaşama ihtimali daha yüksek” diye yazıyor.

Ancak analist, yine de akılda tutulması gereken bazı olumlu yönlerin olduğunu da sözlerine ekliyor. Greenebaum, güçlü bir Aralık ayının ardından gelen ve çoğunlukla olumsuz olan Ocak ayına rağmen, bir sonraki takvim yılı için S&P 500 getirilerinin, önceki Aralık ayının ortalamanın üzerinde bir ilerleme kaydettiği ortalama getiriden yaklaşık yüzde 1 oranında daha yüksek olma eğiliminde olduğunu söylüyor ve ilgili takvim yılının neredeyse yüzde 80 oranında olumlu getirilerle sonuçlandığını ekliyor.

Noel rallisi için beklentiler düşüyor

 

Noel haftasında borsalar rekorun kıyısında

 

Avrupa ve ABD borsalarına Noel tatili molası

 

Küresel piyasalarda Noel sakinliği bekleniyor!

 

‘Noel rallisi’nin gerçekleşmemesi yatırımcıları endişelendirmeli mi?

 

Endekslerde Noel hazırlıkları başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)